NJFF - nyheter om jakt, sportsfiske, jakthund, jaktskyting

Norges Jeger- og Fiskerforbund
spacer

Minst 75 hunder drept av rovdyr


Foto: Åsgeir Størdal

Forrige uke ble en drever drept og spist av ulv under rådyrjakt i Halden. I løpet av de siste 13 åra er minst 75 hunder drept av rovdyr, viser en oversikt som NJFF har utarbeida. I tillegg kommer udokumenterte hundedrap og jakthunder som blir kvesta for livet.

Det var ved 11-tida torsdag formiddag at det plutselig ble stille midt under rådyrdrevet til et jaktlag i Halden. Da jegerne gikk for å leite etter hunden som ble taus midt i drevet, ble de møtt av et makabert syn: Ulven hadde spist opp store deler av hunden.

- Vi er sjokkerte. Vi var et jaktlag på fire personer ute på rådyrjakt ved Stokktjern mellom Aspedammen og Ør. Hunden losa i terrenget, men plutselig ble det helt stille. Det vi trodde var tap av losdyret, var nok heller at den ble tatt av ulven. Hunden var nesten helt spist opp. Det er bare hodet, noen tarmer, ett frambein og to bakbein igjen. Alt annet var spist, sier en av rådyrjegerne til Halden Dagblad.

Verken hundeeieren eller mannen som forteller historien ønsker å stå fram: Så kort tid etter den sjokkarta opplevelsa, føler de det som ei ekstra belastning. De sier imidlertid til Halden Dagblad at det ikke blir aktuelt å slippe jakthundene i terrenget lenger.

 

Berga bikkja
Harejeger Svein Nordengen fra Brumundal og hunden Chyvaz var heldigere da de var ute på Danser-åsen lørdag morgen. Losen hadde gått en times tid da haren kom springende rett mot han, men utafor skuddhold. Like etter kom bikkja - med en ulv i hælene.

- Jeg skreik og "hudde" på ulven som var i ferd med å hale inn på hunden. Da hoppa ulven av veien omtrent 15 meter fra meg og forsvant inn i skogen. Jeg har sett ulv på TV, men jeg hadde aldri forestilt meg at den var så fryktelig diger. Det skjedde så fort at jeg rakk nesten ikke å reagere. Jeg har jakta i 50 år, men aldri opplevd maken. Det var en stor opplevelse. Men jeg er glad det gikk bra med bikkja mi, forteller Nordengen til Hamar Dagblad.

 

Meld inn!
Sia 1995 er minst 75 hunder drept av rovdyr i Norge. NJFF har laga en oversikt over rovdyrdrepte hunder som er meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO). Oversikten inneholder kun de hundene som er dokumentert eller antatt drept av store rovdyr.

Lista er neppe uttømmende, da en del hunder ikke blir meldt inn, mens andre aldri blir funnet. I tillegg kommer alle hundene som blir kvesta for livet og ubrukelige som jakthunder etter et ulveangrep.

NJFF tilrår alle som får skada eller drept hunden sin om å melde dette til Statens naturoppsyn slik at tilfellet kan dokumenteres og man for oversikt over problemomfanget. Dokumentasjon er også ei forutsetning for å få erstatning av NJFFs jakthundforsikring eller at det skal kreves rovviltskadeerstatning fra myndighetene. Du kan lese mer om dette i den relaterte artikkelen om "Hund og store rovdyr".

Publisert: 29-OCT-08 Oppdatert: 29-OCT-08 Åsgeir Størdal Utskriftsvennlig versjon

spacer

NJFF - nyheter om jakt, sportsfiske, jakthund, jaktskyting


 
Norges Jeger- og Fiskerforbund, Hvalstadåsen 5, Pb. 94 1378 Nesbru
Tlf: 66 79 22 00 Fax: 66 90 15 87, E-post: njff@njff.no