Velykket introjakt på due 2021

Vi annonserte tidlig i august av vi skulle ha introkurs på duejakt. Påmeldingen gikk så det suste og i løpet av to dager var kurset helt fult. Det måtte prioriteres hardt og det var hele ti stykker på venteliste. De som fikk være med var juniorer, damer og nybegynnere som alle var medlemmer i GJFF.

Publisert: 25. august 2021 kl. 13.00

Sist oppdatert: 25. august 2021 kl. 12.59

Deltagerens møtte forventningsfulle i Ulvedalen klokken 12. Der ble de møtt av instruktører, hundeførere med apporterende hunder. Det var delvis overskyet og sol med litt beskjeden vind. Helt topp forhold.

Hele uka på forhånd hadde Rolf Kristian vært rundt hele bygda og speidet etter duer og potensielle steder å sitte. Som det både var duer og tresket åker, det endte opp med fem steder og noen reserve plasser.

Instruktørene startet med å introdusere seg. Rolf Kristian Fevik, Tom Kristian Horvei, Lars Lauten, Stian Anders og Øyvind Braate fortalte villig om deres forhold til duejakt. For deltagerne var det ikke noe tvil om her fikk de mye kunnskap fra instruktørene. Felles for alle var at det var denne jaktformen de hadde begynt med. Jaktformen er jo relativt enkel og lett tilgjengelig for folk som bor her midt blant kornåkerne på Østlandet.

Så ble det fortalt om duas biologi og vaner. Tips og triks for hvordan man lykkes med due jakt. Så ble det demonstrert oppsett av kamuflasje nett og hvordan man setter ut lokkeduer.

Rolf Kristian ga så ordet over til Tone Høiland som var vårt kontaktpunkt i retrievermiljøet. Hun presenterte hundeførere og hunder. Totalt var det med 7 hundeførere og 8 hunder. Tone forklarte hvordan hunder som var med, forskjellen på hunder med jakt linjer og hunder med utstillingslinjer. Og ikke minst bruksområdet til disse hundene. Hundene som deltok, var av typen Flat coated retriever og Labrador retriever. De viste oss en demo med en markering. En tøypose(dummy) ble kastet ut i terrenget og hundefører ga kommando for henting. Det gikk så lyngen sprutet, og dummyen kom kjapt og effektivt tilbake. Deretter ble hundene sendt på søk i et område det var lagt ut dummy på forhånd. Dette var ikke lett for hundene, men de ga seg ikke og vi så virkelig arbeidslyst og at dette kunne være et fantastisk verktøy hvis vi hadde flaks og fikk ei due eller to senere på dagen som kanskje landet i noe ulendt terreng eller høy vegetasjon.

 

Sikkerhet under jakta ble nøye gått igjennom. Siden vi ble litt folk per sted var det viktig at alle forstod hvordan dette måtte gjøres for både folk hunder og eiendoms sikkerhet.

 

Kl 13 hadde vi delt opp i 5 lag med 2deltagere, 1 instruktør og en eller to hunder med førerer. De fikk med seg skudd, kamuflasjenett og lokkeduer. De dro da ut til de forhånsvalgte jordene.

 

Etter en liten halvtime var de fleste på post. Det ble tidlig klart at det var ikke den helt store aktiviteten på duene denne dagen i Gjerdrum. Første sjansen gikk til teamet til Øyvind, men her var deltagerne litt opptatt med ei brødskive. Instruktørene hadde en Messenger-gruppe og meldingene gikk frem og tilbake. Det begynte å bli litt mere som skjer. Flere hønsehauker noen måker og flere duer begynte å komme seg på vingene. Teamet Rolf som satt på Heni var de første som fikk første vilt. Det var skytteren Isak Hveem. Han hadde fylt 16år den 20/8. Dette var hans første jakt på egenhånd. Rett etter kom det nok en situasjon hos Team Rolf og der ble due nummer 2 på Isak et faktum og Rolf tok like gjerne og skjøt den andre som kom. På Holter grensa der Stian satt med sine ble det en felling Lukas. Så en oppe hos Lars som satt på Åmodt. Skytter der var Jonas. Han fikk også ei kråke. Lagene til både Tom Kristian og Øyvind tok beslutningen for å flytte. Øyvind dro til et jorde ute i sørbygda. Tom Kristian flyttet fra Sørum til Kløftaveien. Når endelig Øyvind hadde kommet seg på plass der ute tok det ikke lang tid før Maren og Sigve fikk 5 stykker i bakken. Rolf Kristian og gjengen flytte seg også litt. Og da fikk jaggu Nina ei due også. Tom Kristian og gjengen der koste seg med å lage noen hull i lufta. Duer er kjapp og det kreves både trening og erfaring for å jakte på disse. Dette lærte nok de fleste seg denne dagen.

Vi som planla introkurset hadde nok håpet at det hadde vært litt mere duer i området og at vi hadde fått noen flere situasjoner og muligheter. Dessverre kunne vi ikke lage flere duer.

De fleste ga seg med jakten og ryddet opp klokken 19. De som hadde fått vilt renset ei due og ga noen matlagings tips. Duebryst surret i bacon er digg.

Totalt havnet vi på 12duer og 1 kråke under denne introjakten. Det ble gode minner og masse erfaringer for både deltagere og hunder. Og alle tilbakemeldinger har vært positive.

Tusen takk til alle som deltok.

En spesiell takk til hundefolket. Som kjørte både fra Moss i sør og Moelv i Nord for å være med oss. Det er helt unikt at dere stiller opp.

De fantastiske instruktørene som tok sesongstarten på å hjelpe nye unge lovende jegere ut på duejakt.

Jakta i Gjerdrum er styret av Gjerdrum grunneierlag. Grunneierlaget spanderte jakt på oss denne dagen. Og alle grunneiere som ble kontakte sa villig ja til at vi fikk jakte på deres eiendom. Uten vel villige grunneiere og grunneierlag så hadde dette ikke vært mulig å gjennomføre.

 

facebook vil du finne  flere bilder fra arrangementet. 

239288295_139208155057472_6712529306594304216_n.jpg