MENY hamburgermeny Close-menu button

Fugleinfluensa påvist hos rev

Nå oppfordrer NJFF alle hundeeiere om å være årvåkne, holde hundene unna døde og syke fugler og dyr man finner i terrenget og å melde fra ved mistanke om fugleinfluensa.

Publisert 02. august 2022 kl. 11.13

Denne sommeren har det blitt påvist fugleinfluensa hos et stort antall villfugler langs hele kysten. Nå er viruset også for første gang i Norge funnet hos to rødrever. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding

– Dette er første gang det oppdages høypatogen fugleinfluensa hos rev i Norge, men vi er kjent med slike funn både i Sverige og Finland, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Det er ikke kjent hvordan disse revene har blitt smittet, men det kan antas at de har spist eller på annen måte hatt tett kontakt med syke fugler. Fugleinfluensa kan potensielt smitte til flere dyrearter. I 2021 og 2022 har det i Europa blitt påvist sporadiske tilfeller hos en rekke ville pattedyr, som rødrev, ilder, oter, grevling, gaupe, steinkobbe og havert.

 

NJFF oppfordrer jegere og hundeeiere til å følge godt med

- Nå er det viktig at vi alle bidrar til å kartlegge situasjonen. Vi som er jegere og hundeeiere er viktige i denne sammenhengen, sier Olav Greivstad, Jakthund- og viltkonsulent i NJFF.

Olav.jpg

- Vi ferdes mye i terrenget, ofte også på tvers av stiene. Våre hunder vil kunne finne syke og døde individer, både fugler og pattedyr. Vi oppfordrer alle jegere og hundeeiere om å være særskilt oppmerksomme og melde fra til Mattilsynet om man observerer syke eller døde fugler og pattedyr.

Greivstad understreker viktigheten av å la syke og døde fugler være i fred, da de utgjør en potensiell smittefare for hunden. 

Varsle Mattilsynet ved å sende e-post til [email protected]
 

Få kjente tilfeller av smitte til mennesker

Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker, men som et føre-var-prinsipp anbefaler Mattilsynet å ta noen forholdsregler.

– Vi ber alle om å la syke og døde fugler være i fred. Ikke ta på dem. Ikke ta med deg en syk fugl hjem for å stelle den eller gi den mat, sier Jahr.

–  Hvis du finner syke eller døde fugler ber vi deg om å varsle Mattilsynet, slik at vi kan vurdere om vi skal rykke ut for å ta prøver, sier Jahr.

Dette gjelder artene andefugler (ender, gjess og svaner), havsuler, måkefugler, vadere, rovfugler (spesielt ørn og musvåk) og åtseletere (kråkefugler).

Mattilsynet ønsker også melding om syke rovdyr, spesielt med nevrologiske symptomer (for eksempel sirkelgange, skjev hodestilling og dårlig balanse), i områder hvor det er påvist høypatogent fugleinfluensavirus hos villfugler.

Les mer om fugleinfluensa her.