Hanne vil ha flere kvinner ut på jakt

– Det er ingen grunn til at jakt skal være forbeholdt menn, sier Hanne Simonsen. Hun vil gjerne ha selskap av flere kvinner. Det stemmer godt overens med planene til Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Publisert: 31. august 2021 kl. 09.03

Sist oppdatert: 31. august 2021 kl. 11.16

Når sesongen starter, går jegerne mann av huse – bokstavelig talt. Jakt og fiske er fremdeles en mannsdominert arena. Kvinnene utgjør litt under 15 prosent av oppføringene i jegerregisteret.

Men at jakt skal være guttas greie? Nei, det er det ingen grunn til, mener Hanne Simonsen.

– Det er selvsagt ikke sånn at du må ha skjeggvekst for å jakte. Det passer akkurat like bra for oss kvinner, slår hun fast.

De siste fire sesongene har 27-åringen fra Løten i Innlandet jaktet rype og skogsfugl. Due, rev og rådyr har det også blitt. Nå drømmer hun om å felle en hjort, etter at storviltprøven ble avlagt.

Fikk friluftslivet inn med morsmelken

Hvor kommer jaktinteressen fra? Simonsen forteller at hun fikk natur- og friluftsliv nærmest inn med morsmelken. Fra hun var ganske liten ble hun tatt med på tur, og familien høstet bær, sopp og fisk. 

– Dette ville jeg videreføre da jeg selv stiftet familie. Interessen for jakt kom etter hvert. Tanken modnet noen år før jeg til slutt bestemte meg for å avlegge jegerprøven. Da jeg fortalte det til samboeren min, sa han at «det vil jeg også». Dermed ble jakt en hobby som vi synes det er hyggelig å dele, sier tobarnsmoren.

For Simonsen er det alt det som skjer før hun trekker av som gir størst utbytte, ikke selve skuddet.

– Som jeger må jeg ta i bruk alle sansene. Jeg kommer liksom enda tettere på naturen enn ellers. Jeg mener at det har gitt meg enda mer forståelse og respekt for hvor fantastisk naturen er og hvor viktig det er å forvalte den på en god måte, sier hun.

Bedre kjønnsbalanse blant jegerne

Men altså: Som kvinnelig jeger er Simonsen i solid mindretall. Et blikk på historien forteller likevel at det går i riktig retning. Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund har tallene:

– På 1970-tallet var det rundt 400 kvinnelige jegere. Ved årtusenskiftet var tallet cirka 30 000, og i jaktåret 2020/2021 var nesten 79 000 kvinner registrert i Jegerregisteret. 30 prosent av dem som tok jegerprøven dette året var kvinner, opplyser Farstad 

Selv om de kvinnelige jegerne likevel bare utgjør knappe 15 prosent av totalen, viser tallene at det har skjedd en «dramatisk positiv endring», for å bruke informasjonssjefens ord. Den kommer som følge av en målbevisst satsing på kvinnene.

Legger til rette for kvinnelige jegere

– Vi tilbyr opplæring og turer i trygge omgivelser med kvinnelige instruktører og rollemodeller. Mange tilbud er tilrettelagt kun for kvinner, og i år har vi nesten 800 slike aktiviteter. I tillegg har vi 600 introjakter spredd over hele landet. Her kan ferske jegere av begge kjønn bli med erfarne jegere på jakt i et organisert opplegg, forteller Farstad.

Han forteller at kvinner ofte ønsker seg konkrete program etter at de har avlagt jegerprøven. Det viser seg nemlig at mange ikke kommer seg ut i skogen og opp på fjellet selv om papirene er i orden.

– Derfor er det viktig å legge til rette for at kvinnene kan skaffe seg erfaring og bli trygge på både skytebanen og i felt. I tillegg sier mange at de savner et nettverk. Derfor oppfordrer vi alle lokallagene våre til å bli en «familie» for kvinner som vil jakte, sier Farstad. 

– Hopp i det

Hanne Simonsen har forståelse for at kvinner kan bli skremt av eller ha dårlige erfaringer med et testosterontungt miljø. 

– Men jeg har bare positive opplevelser. Jeg tror faktisk det kan være en fordel å være kvinne. Inntrykket er at mannfolkene gjerne vil ha oss på laget og vil at vi skal føle oss velkommen. Her er i hvert fall alle på tilbudssida. De deler raust av erfaringer, gode råd og utstyr. Og ja, de gode, gamle jakthistoriene kommer med på kjøpet, smiler hun.

Rådet til kvinner som har en jeger i magen er å kaste seg uti det. 

– I en travel hverdag er det lett å finne grunner til å la være å gjøre det man har lyst til. Men hvis du bestemmer deg for at «dette er viktig for meg», er det nesten alltid mulig å rydde plass i kalenderen.

Artikkelen ble først publisert på godtforberedt.no

Sjekk dine forsikringsfordeler hos Gjensidige External-link icon