–Jeg vil se flere jenter på jakt

Karoline Akre (24) har en lidenskap for jakt og friluftsliv, og tross sin unge alder har hun allerede mange års erfaring som jeger. Nå deler hun sine tips, og vil gjerne ha flere jenter på jakt.

Publisert: 10. juni 2021 kl. 07.52

Sist oppdatert: 21. september 2021 kl. 13.35

Til daglig jobber Karoline Akre i NJFF og er spesialist på digitale medier. Hun er bosatt i Oslo sentrum, men så fort hun har mulighet drar hun ut i naturen. Her finner hun både ro og spenning på samme tid. I timevis kan hun traske rundt, både alene eller sammen med sine to elghunder - eller resten av jaktlaget.​

En jaktinteresse blir til

Jaktinteressen til Karoline kan man nesten kalle medfødt. Fra hun knapt kunne gå ble hun dratt med ut i skog og mark av både far og bestefar. Det familiære ved jakten har nok bidratt til lidenskapen som stadig vokser seg større.

–Pappa tok meg med så tidlig det lot seg gjøre. Det begynte med at jeg fikk sitte på post under elgjakta, og det føltes veldig stas å få lov til å være med på noe så spennende. Med både pappa og bestefar på samme jaktlag, var det også en trygg og fin ramme rundt det hele. Dette gjorde det veldig naturlig for meg å fortsette med jakt, og man kan vel si så mye som at jeg vokste opp med det, forteller hun.

Siden har det blitt mange fantastiske opplevelser for Karoline. Siden hun begynte aktivt på egenhånd har hun felt syv reinsdyr og vært med på mange elgjakter. Nylig prøvde hun også rypejakt for første gang. Til tross for at rypejakten ikke endte i noen fangst, setter hun stor pris på den erfaringen og opplevelsen hun fikk.

 –Det er veldig spennende å prøve ut nye jaktformer, og alle jeg treffer er veldig inkluderende. Jeg har begynt å bygge opp kontakter og et nettverk også for jakt på fugl, så det blir i alle fall ikke siste gang jeg gjør dette, sier hun.​

En hobby med mening

Det er mange årsaker til at Karoline er så glad i jakt og friluftsliv. Først og fremst setter hun stor pris på å leve og høste av naturen. Å kunne være nærmest selvforsynt på mat føles bra, i tillegg til det å komme tett på spennende dyr og villmarksliv. Det gjør ikke så mye om det ikke blir fangst. 

–For meg handler det i stor grad om hele opplevelsen ved å være ute og virkelig kjenne på hvordan næringskjeden er bygget opp og hvor sammensatt økosystemet vårt er. Det er veldig fascinerende, utdyper den unge jegeren.​

Ønsker seg flere jenter på jakt

Det er ikke til å legge skjul på at jakt er en mannsdominert arena. Ifølge Akre er dette uproblematisk, men hun ønsker absolutt å se flere kvinnelige jegere. 

–Jeg vil så gjerne ha flere jenter ut på jakt, og jeg tror også det finnes mange der ute som gjerne skulle prøvd, men som kanskje ikke tør. Det er synd. Selv har jeg utelukkende positive erfaringer med mannfolkene jeg jakter med, de er bare rause og inkluderende.​

–​​Usikker på om jeg kom til å greie å trekke av børsa

–​Det er mange som misforstår en jegers motivasjon for å jakte. Selv elsker jeg dyr, men å jakte handler likevel om å ta livet av dem. Dette opplever jeg spesielt at noen jenter synes er vanskelig, sier Karoline.

Hun får alltid litt vondt i hjertet av å felle et dyr, og hun har stor respekt for det levende vesenet. Samtidig kjenner hun på en takknemlighet, for man får tross alt en unik mulighet til å vite at den maten man spiser kommer fra et dyr som har hatt det godt og levd fritt. Bærekraft og utvikling er viktig å tenke på slik matindustrien ser ut i dag, og derfor gir det god samvittighet å kunne spise egenskutt i stedet for masseprodusert.

–Det første året mitt på jakt var jeg riktignok usikker på om jeg kom til å greie å trekke av børsa, men da jeg først var i settingen ble det veldig naturlig og jeg hadde jo sett denne prosessen så mange ganger med pappa tidligere. At noen likevel har vanskeligheter med å skyte er fullt forståelig. Det kan kanskje være en idé å bare henge seg med på jakt det første året, frem til man føler seg trygg? Det er betryggende å ha opplevd den prosessen når et dyr blir drept, hva som skjer med dyret og hva som er normalt, sier hun.​

Karolines tips til kommende jaktjenter

For å komme i gang med jakt er det først og fremst veldig nyttig å ta kontakt med andre i miljøet og spørre dem om råd. Miljøet er veldig åpent for å hjelpe hverandre. Det kan også være lurt å benytte seg av de tilbudene som finnes i ditt lokalområde gjennom NJFF – for eksempel introjakt. Observer, lær, og hopp i det!

–Selv er jeg aktiv på Instagram og i sosiale medier generelt. Dette er en genial arena for å komme i kontakt med andre likesinnede, sier hun med et bredt glis.

Når man først har kommet ut på jakt er det viktig å huske å ta med seg rikelig med mat og drikke. Det vil ødelegge opplevelsen å skulle traske rundt i skogen og være skrubbsulten.

–Ta heller med for mye enn for lite. En gang var jeg på reinsdyrjakt i 8 timer og hadde langt fra nok niste med meg. Da var det ikke så gøy lenger, sier hun.

Det må også nevnes at respekt for dyret er helt grunnleggende for alle som skal drive med jakt. Derfor må du være helt sikker på at skuddet ditt sitter på første forsøk. En avlivning skal skje humant. En frase som går igjen i jegermiljøet er «det er bedre å angre på et skudd du ikke har tatt, enn et skudd du tok som ikke gikk bra».

–Jeg går heller to timer ekstra for å få en ny og god mulighet, enn å skade et dyr, avslutter Karoline.

Er du nysgjerrig på jakt, men usikker på hvordan du kan begynne? Ta kontakt med oss i NJFF, så veileder vi deg. NJFF arrangerer hvert år flere hundre kvinneaktivteter over hele landet. Dette er alt fra matkurs til fluebinding, og vi mener med rette vi kan si at det finnes noe for enhver smak. Se tilbudet til kvinner her.

Er du på jakt etter inspirasjon er det bare å følge Karoline på Instagram @akrebakre for oppdateringer fra tur og jakt året gjennom! 

KarolineAkre.jpg