MENY hamburgermeny Close-menu button
Jaktfelt Gran JFF, 2007

Nytt om storviltammunisjon og storviltprøven

Nye krav til storviltammunisjon og mulighet for å få godkjent konkurranseskyting før 1.april som obligatoriske treningsskudd, er de største endringene i en nylig endring i Forskrift om jakt-, felling og fangst.

Publisert 21. juni 2021 kl. 09.26

Forenkling og tilpassing av reglene til moderne jaktammunisjon har vært noe av bakgrunnen for endringene i utøvelsesforskriften. Det innebærer blant annet at det blir tillatt med lettere kuler enn tidligere, når det velges blyfrie kuler, og det blir kun ett anslagsenergikrav å forholde seg til uansett kuletype. Med lettere kuler vil det blant annet være mulig å oppnå anslagsenergikravet med blyfrie kuler i kaliber 6,5x55.  

§ 16 første ledd skal lyde:
Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe og ved felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil. I​ tillegg må følgende krav være oppfylt:
a) Minste tillatte kaliber er 6,5 (.264''/6,71 mm).
b) Minste tillatte kulevekt er 9 gram (138,9 grain) for kuler med mantel og blykjerne, og 7,8 gram (120 grain) for blyfrie kuler.
c) Minste tillatte anslagsenergi på 100 meter (E100) er 2200 joule.

Gladmelding for konkurranseskytterne

For konkurranseskytterne i NJFF ligger det en liten gladnyhet i forskriften, da det endelig gis mulighet til å godkjenne treningsskudd fra jaktfeltsesongen som obligatoriske treningsskudd. I §18 i forskriften finner vi nå at: «Skudd som avlegges i terminfestet konkurranse i det kalenderåret som jaktåret starter gjelder som obligatoriske skudd i skyteprøve for storvilt».

-De mest aktive konkurranseskytterne skyter som oftest mye mer enn det som er påkrevet, og det er hensiktsmessig at de får godkjent konkurranseskudd fra før 1.april. Det vil dessuten bidra til å bedre kapasiteten på banene når «rushet» kommer før jakta. Med mulighet for koronarestriksjoner også i 2021, vil kapasitet bli den største utfordringen for å få gjennomført storviltprøven, sier Vidar Nilsen, jaktkonsulent i NJFF. Han håper selvsagt at økt mulighet til å få godkjent treningsskudd på stevner vil lokke flere jegere til å delta  – Jaktfeltskyting er suveren jegertrening, men dessverre er vi i en situasjon hvor mange for øyeblikket er nødt til å avlyse eller utsette stevner med bakgrunn i COVID-19 reglene.

Muligheten til å få godkjent treningsskudd gjelder all terminfestet konkurranseskyting med rifle i regi av lokale lag og foreninger som er tilsluttet Det frivillige Skyttervesen (DFS) og NJFF.

Her finner du endringene​ og hele forskriften finner du her: Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst - Lovdata

Les også: