Tips til 10 turområder
Publisert 01.04.2020 11:10
Oppdatert 02.04.2020 14:30
Tips til 10 turområder
Tagg gjerne bildene dine med #NJFF og #NaturenErÅpen på Instagram.
Vil du ha tips til 10 turområder i ditt fylke? Her får du turer og aktiviteter som passer for både store og små, gammel som ung!
  1. ​​​​​Fjellsjøkampen
  2. ​Skreikampen
  3. ​Mistberget
  4. ​Elgheia
  5. ​Rundkollen
  6. ​Minjarudkollen
  7. ​Bjønnåsen
  8. ​Dragsjøen
  9. ​Bjørnholen
  10. ​Pilgrimsleden

1. Fjellsjøkampen

812moh

Fjellsjøkampen i Hurdal er Akershus høyeste, med sine 812moh. Stien opp er tidvis bratt, men går igjennom et naturreservat med gammel barskog. På toppen er et utkikkstårn med sikteskive. Parkering ved Gjødningssætra. Gå herfra videre på grusvei, omtrent 500m. Skilt markerer starten på merket sti opp. Om vinteren kjøres det skiløyper innover grusveien. Vinterløypa til toppen er litt annerledes enn sommerstien.


2. Skreikampen

698 moh

Ligger helt nord i Feiring i Eidsvoll kommune.

Avkjøring mot Øverbygda fra fylkesvei 33 mellom Minnesund og Gjøvik. Kjør til allmenn vei stopper. Herfra er det merket fotsti mot Skreikampen.

Det er mange høydemeter som skal forseres, slik at stien er en lang motbakke. Passerer blant annet Johannesgruvene.

Skreikampen er det nærmeste du kommer snaufjell på Romerike. Fin utsikt over Mjøsa som ligger under dine føtter. God utsikt nordover, med Hamar som et punkt å feste øyene på.


3. Mistberget

663 moh

Mistberget troner majestetisk på Øvre Romerike. Ligger i Eidsvoll og Hurdal.

1) Ta av mot Åsleia/Eidsvoll bygdetun mellom Boksrudkrysset (E6) og Hammerstadkrysset (fv. 501) i Eidsvoll og kjør fylkesvei 510 Åsleia til Oppsaleie hvor det er parkering. Herfra merket tursti mot toppen (to ruter). Bratt tur. 2) Kjør fylkesvei 33 fra Minnesund mot Gjøvik, ta fylkesvei 513 mot Hurdal og kjør til toppen av Minneåsen. Parker ved bommen. Herfra går det skogsbilvei nesten fram til Mistbergets topp. Dobbelt så lang som alternativ 1, men mye slakere stigning.

Mistberget står fritt i terrenget og dermed blir utsikten fra det 16 meter høye tårnet svært god, særlig mot sør. Går man 150 meter vestover, kommer man til Rødknatten med god utsikt over Hurdalssjøen.


4. Elgheia

385moh

Elgheia kan nås fra flere sider, men kortest er det å gå fra Aurskog. Fra Aurskog kan man ta av ved kirken, kjøre Toverudvegen til man passerer Riserdammen og deretter inn Rudvegen. Liten P-plass ved bommen.

Fra Bjørkelangen kan man kjøre inn Hornåsvegen mot Rud fra fylkesvei 115 sør for Bjørkelangen skole og deretter inn Årnesvegen og kjøre til bommen. Man kan også parkere i Dalhauglia skisenter og ta seg til Elgheia derfra.


5. Rundkollen

592 moh.

Her er det blåmerket sti fra Nittedal jordstasjon nord i Hakadal. Selve jordstasjonen ligger helt inntil riksvei 4 og avkjøring er skiltet.

Det er blåmerket sti til toppen av Rundkollen. Det er 3 kilometer opp, men med en stigning på 400 høydemeter er det en ganske tung tur.

Fra Rundkollen har man god utsikt ut over Hakadal og Nittedal, over vannene innover Romeriksåsene og utover Nordmarka.

Ønsker man en lengre tur fortsetter blåmerket sti til Paradiskollen i Lunner

6. Minjarudkollen

338 moh.

Ligger på Enebakkneset. På toppen er det reist et tårn av grunneierlaget slik at man kan nyte utsikten utover Øyeren.

Tårnet på Minjarudkollen kan «angripes» fra flere sider og kan nås fra Linderud, Bøler mølle og Svartdal langs riksvei 22, og Myrer og Himdalen fra fylkesvei 227 mellom Krokedal og Solum.


7. Bjønnåsen

388moh

Dette er turen for de som vil til topps! Bjønnåsen går for å ha Østmarkas beste utsikt. Her er du nesten 400 meter over havet.

Kollektivtransport: Tog til Lørenskog stasjon. Buss 362 videre til Marikollen.  Med bil: Ta av fra E6 ved Karihaugen mot Lillestrøm. Følg skilting fra Lillestrøm mot Fjerdingby og Marikollen. P-plass ved Marikollen.


​8. Dragsjøen rundt

Fra Årnes følges veg skiltet inn til Dragsjøhytta hvor det er parkeringsmuligheter. Fra Dragsjøhytta er det en fin rundtur i lett terreng med god skilting.

 

9. Bjørnholen

347 moh

Fra Stampetjern er det flere mulige turvalg for å komme seg til Bjørnholen. Denne turen går i et forholdsvis greit terreng. Litt bratt til å begynne med, men ikke uframkommelig. Noen utsiktspunkter er det også underveis, selv om skogen gjør sitt for å ødelegge denne opplevelsen. Ved å legge turen forbi Bjørnholen og mot Elghytta, som ligger på et platå østover, kan man se helt til Aulifeltet eller Aurskog, i tillegg til Sørumsand. Fra Størsudåsen som ligger nord for Bjørnholen er det også flott utsikt. Turen kan legges sørover fra Bjørnholen og da kommer man først til Kohinor som er Skedsmo kommunes høyeste punkt på rundt 347 meter over havet. Herfra går turen videre mot Fet kommune, til Torvmåsan, Småtjerna, Rakkemåsan og videre.

 

10. Pilegrimsleden

I Akershus kan man følge pilegrimsleden i mange av våre kommuner. Leden vi kan følge kommer fra Gøteborg og kommer inn i Akershus ved Breivik i sør og går videre mot Oslo gjennom Son og videre innover til Vestby, Ås på østsiden av Årungen, videre mot Ski og følger Østmarka til Oslo. Fra Oslo kan man velde to ruter. Den ene går gjennom Bærum til Krokskogen og den andre går over Gjelleråsen, skedsmokorset, Leirsund, Frogner, Kløfta, Jessheim, Råholt, forbi Eidsvollsbygningen og videre over Vorma og krysser grensa til Stange ved Lysjøen og videre til Nidaros for de som ønsker en lengre tur.


Se tips til enda flere aktiviteter her​!


- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.