Casting
Publisert 08.02.2016 10:30
Oppdatert 07.03.2016 14:05
BJFF har i mange år hatt og har fortsatt en bra aktivitet innen casting. Vi har en egen castinggruppe som driver med trening og konkurranse innen castingsporten
All casting har sin opprinnelse fra sportsfiske. Det startet som en mannjevning mellom sportsfiskere for å se hvem som behersket sitt fiskeredskap best. Under årenes løp har sporten gradvis fjernet seg fra vanlig sportsfiske. Tidligere ble ordinært fiskeutstyr benyttet i alle presisjonsøvelsene og enkelte av lengdeøvelsene. Utviklingen i konkurransekastingen har ført til at de fleste toppkastere i dag bruker mye kraftigere utstyr enn det som er mulig å få kjøpt i fiskeutstyrsbutikkene. For de som ønsker å begynne med casting som idrett, er det allikevel å anbefale å starte med lett utstyr, gjerne fiskeutstyr. Et lett utstyr er mindre belastende for håndleddet samtidig som det gjør innlæringen av riktig teknikk lettere. 

Alle castingklubber i Norge er medlem av Norges Castingforbund. Norges Castingforbund ble stiftet i 1962, og er medlem av Norges Idrettsforbund.

Øvelse 1 - Flue presisjon: 
5 skåler med diameter 60 cm som er fylt med vann og ligger i en avstand av 8 - 13 meter. Kasteren har 20 kast, og får 5 poeng for hvert treff med maksimum poengsum 100 poeng. 

Øvelse 2 - Flue lengde enhånds:
Kasteren står på et 40 cm høyt podium og må kaste innenfor en sektor som er 25 meter bred ved 50 meters merket. Kasteren har 6 minutter til rådighet og kun det lengste kastet teller. Verdensrekorden i øvelsen er på 71,75 meter under godkjente vindforhold (maks 3 m/s medvind). Snøret kan veie maks 38 gram og må måle minst 15 meter. 

Øvelse 3 - Haspel arenberg:
Haspel presisjon øvelse hvor kasteren kaster 10 kast i avstand 10 -18 meter. I denne øvelsen er det 4 forskjellige kasttyper; vippekast, høyre sidekast, venstre sidekast og overhodekast. Kasteren får 10 poeng for hvert treff og maksimum poengsum er således 100 poeng. Ved poenglikhet er det omkast på tid. 

Øvelse 4 - Haspel presisjon:
20 kast i en avstand av 10 - 18 meter. I denne øvelsen brukes kun overhodekast og det er 5 poeng for hvert treff. Maksimum poengsum er 100 poeng. 

Øvelse 5 - Haspel lengde enhånds:
Samme sektor som i øvelse 2. Minimum diameter på sena er 0,18 mm og kastevekten er en plastikkplugg på 7,5 gram. Verdensrekorden er på 82,81 meter under godkjente vindforhold. Kasteren har tre kast og kun det lengste teller. 

Øvelse 6 - Flue lengde tohånds:
Samme sektor som i øvelse 2. Stangen kan være maksimum 5,20 meter lang, snøret kan veie maksimum 120 gram og må være minst 15 meter langt. Kasteren har 7 minutter til rådighet, og kun lengste kast teller. Gjeldende verdensrekord er på 90,13 meter under godkjente vindforhold. 

Øvelse 7 - Haspel lengde tohånds:
Samme sektor som i øvelse 2. Kastepluggen er av plast og veier 18 gram. Snøret må ha en minimumsdiameter på 0,25 mm og det er påbudt med minimum 0,35 mm fortomssene. Verdensrekorden i denne øvelsen lyder på 119,41 meter.

Øvelse 8 - Multiplikator presisjon:
Samme kasteplugg som i øvelse 7. Normallengde på stangen er mellom 5 og 6 fot. 5 blinker i en avstand fra 12 til 20 meter. 20 kast med 5 poeng per treff, og maksimal poengsum 100 poeng. 

Øvelse 9 - Multiplikator lengde tohånds:
Samme sektor som i øvelse 2. Kastepluggen er av plast og veier 18 gram. Snøret må ha en minimumsdiameter på 0,25 mm og det er påbudt med minimum 0,35 mm fortomssene. Verdensrekorden i denne øvelsen lyder på 114,67 meter.

 

Treningstider: 

Fra oktober til og med april arrangeres det jevnlige treningssamlinger på Norges idrettshøyskole i Oslo i regi av Norges Castingforbund. Fritt oppmøte og ingen forkunnskaper kreves. BJFF forsøker også å få til ukentlige innetreninger i hall i Bærum. Fra mai til og med september foregår treningen på vårt tildelte treningsfelt bak ishallen på Hauger, Hauger skolevei.  Treningstid er mandager fra 17:30 til 19:30. 

Innendørs trener vi kun presisjon, mens vi på utendørstreningene også kaster enhånds og tohånds lengde, både i flue og haspel. På alle treningene stiller klubben med utstyr til gratis utlån. 

Konkurranser: 

Klubbens kastere deltar på alle nasjonale stevner, samt enkelte åpne stevner i Sverige.
I tillegg har klubben kastere som tas ut til landslaget og deltar i Europacup-stevner og Nordisk mesterskap, Europamesterskap og Verdensmesterskap. Castinggruppa i BJFF arrangerte i 1999 Norgesmesterskapet i Casting. 

Øvrige aktiviteter: 

Vi arrangerer klubbmesterskap innendørs og utendørs. Bygger våre egne stenger. Drar på fisketurer m.m. 
Vi arbeider målbevisst for å bygge opp et aktivt og sosialt godt juniormiljø i gruppa, og ønsker barn og ungdom hjertelig velkommen til å prøve casting. Fiskebakgrunn er ikke nødvendig! Flere av dagens elitekastere hadde knapt tatt i en fiskestang før de startet med casting. 

Kontaktpersoner: 

​Formann i castinggruppa: Bjørn Larsen - tlf. 984 88 240, mail. nofishlarsen@gmail.com

Junioransvarlig: Olaf Christensen - tlf. 986 41 295


- Annonse -
NJFF-butikken
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.