BEDREJAKT-RAPPORTEN OM RÅDYR KLAR
Publisert 08.02.2016 16:52
Oppdatert 07.03.2016 15:50
Rekka av Bedre jakt-prosjekt er nå komplett for våre hjortevilt-arter: De siste fire åra har NJFF og fylkeslaget i Møre og Romsdal samla data fra 1409 rådyr-fellinger. Nå kan både uerfarne og drevne rådyrjegere lære hvordan man får ei bedre rådyrjakt.
BEDREJAKT-RAPPORTEN OM RÅDYR KLAR

 Samla sett har vi nå data fra mer enn 55 kommuner fra Nordland og sørover. En stor variasjon skuddsituasjoner og jaktformer er representert i materialet. Engasjerte jegere og kommuner har bidratt med utsending, utfylling og innsending av spørreskjema, forteller NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen som sammen med Tore Andestad i NJFF Møre og Romsdal står bak rapporten.

Undersøkelsa viser at det er stor forskjell på rådyrjegerne: Noen spesialister feller flere titalls rådyr hvert år, mens andre skyter rådyr som bifangst under anna jakt. Noen praktiserer bare smygjakt med rifle, mens andre bruker hagle under drivjakt der rådyra kommer i høy fart.


Fokus på førsteskudd​

- Målsettinga med Bedre jakt-undersøkelsene er først og fremst å avdekke hvilke skuddsituasjoner som gir dødelige førsteskudd. Kunnskapen som de mange skuddene gir oss, brukes til å gi gode råd til både erfarne jegere og de som skal ut på si første rådyrjakt, sier Svendsen.

I Bedre rådyrjakt-skjemaet ble jegerne spurt om:

  • Var skuddet dødelig, skade- eller bomskudd
  • Hvor lang fluktstrekning hadde dyret
  • Hvor traff skuddet
  • Hvilken vinkel hadde dyret
  • Hvor mange skudd traff dyret
  • Ble dyret drept av oppfølgingsskudd
  • Ble dyret ettersøkt, og hva ble resultatet


Dyktige jegere

- Rapporten viser at mange av rådyrjegerne er svært dedikerte: De har lang erfaring med sin jaktform, har felt vesentlig flere hjortevilt enn elg- og hjortejegere, og er godt trent på banen. Det trengs også, for rådyra er små og kjappe: Vitale treffområder er bare en fjerdedel sammenligna med elgen, og bevegelsene er spenstige. På tross av dette mestrer ei stor gruppe rådyrjegere de krevende utfordringene og ender med lave bom- og skadeskytingstall. Jegerne har i stor grad kontroll på skuddsituasjonen før de slipper skuddet, påpeker Svendsen.

Som i de tidligere Bedre jakt-undersøkelsene for hjort, rein og elg, viser det seg at jaktformer som setter dyra i bevegelse gir økte utfordringer for skytterne. Jaktform, dyr i bevegelse og bruk av hagle henger sammen, og gir vesentlig høyere andel bom- og skadeskyting. Men rapporten gir grunnlag for mange gode råd om bedre rydding av poster og postplassering, blant anna ved at korte haglehold gir omtrent like mye bomskudd som for lange hold.


"Fire tips"-hefte kommer snart​​

- Sammenhengene i slike rapporter kan tolkes på flere måter, så vi vil gjerne ha innspill dersom noen har synspunkter på vår tolkning. Vi håper rapporten og tilhørende Powerpoint-presentasjon kan danne grunnlag for diskusjoner i jaktlag, vald og NJFF-foreninger. Vi vil i løpet av kort tid konkludere med et "Fire tips til bedre rådyrjakt"-hefte, slik vi har gjort på de andre prosjektene, sier Svendsen. 

Spørsmål om undersøkelsa Bedre Rådyrjakt kan rettes til NJFF ved viltkonsulent Webjørn Svendsen på epost/ tlf. 66 79 22 00 eller prosjektleder Tore Andestad på epost

Her kan du laste ned rapporten "Bedre rådyrjakt".

Her finner du samlesida for de andre Bedre jakt-prosjektene.

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.