10 gode fiskeområder i Finnmark
Publisert 05.06.2020 16:04
Oppdatert 24.06.2020 12:16
10 gode fiskeområder i Finnmark
Vil du fiske i sommer? Vi hjelper deg med å finne frem til gode fiskeområder som er lett tilgjengelig for hele familien.

​​​

Innlandsfiske

På Finnmarkseiendommen har du tilgang til å fiske etter innlandsfisk* i over 60 000 fiskevann. Ørret og røye dominerer, men på indre strøk og østover i fylket er også arter som harr, sik, gjedde, abbor og lake vanlige. FeFo er grunneier, og forvalter cirka 95 prosent av arealet i Finnmark, inkludert det meste av innlandsfisket.

Fiskeopplevelsene står i kø på Finnmarkseiendommen. Isfiske etter røye mens sola steker og rypesteggen spiller i bjørkekrattet, jakt etter storørret mens myggen summer og midnattssola bevrer i horisonten eller rett og slett bare en liten ettermiddagstur med familien til det lille vannet rett over veien, er blant de opplevelsene som er med på å forme vår identitet og tilhørighet. Disse opplevelsene og muligheten til å høste av disse ressursene er rettigheter for fylkets innbyggere.

Det er ikke for ingenting at Finnmark årlig besøkes av tusenvis av andre nordmenn og utlendinger på jakt etter de samme opplevelsene som oss. Som tilreisende har du også adgang til disse opplevelsene.

Laksefiske

Finnmark er laksefiskerens mekka! Det er i Finnmark du finner de største laksene, og det er i Finnmark du finner de bortgjemte smålakseperlene. Det er i Finnmark du finner lakseopplevelser milevis fra folk, eller sentrumsnært - på vidda eller i frodige elvedaler.

Det er utvilsomt en opplevelse å fiske laks, og som bosatt i Finnmark har du en unik mulighet til å benytte deg av de fantastiske tilbudene vi har i vår egen bakgård. Som finnmarking kan du kjøpe rimelige fiskekort i de elvene som ligger på Finnmarkseiendommen. Som tilreisende, har du også adgang til dette laksefisket.

På Finnmarkseiendommen forpakter vi bort 49 vassdrag til lokale forvaltere. Våre forpaktere gjør en fantastisk jobb for å opprettholde et attraktivt fiske for oss lokale og tilreisende fiskerne. Lokalkunnskapen og ekspertisen om hver enkelt elv finner du hos våre forpaktere. Deres kontaktinformasjon finner du på dette kartet.

Ønsker du mer generell informasjon, er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å kontakte oss. Kanskje finner du svaret på det du lurer på i boksene nedenfor, hvor vi har samlet opp noen av de tingene vi får oftest spørsmål om.

I tillegg er det på Finnmarkseiendommen åpnet for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye i de mindre vassdragene som du finner i tabellen lenger ned. Med unntak av Smørfjordelva, er ikke disse elvene forpaktet, men FeFo selger fiskekort for anadrom fisk. Finnmarkinger har enerett på sesongkort i disse elvene, men dere kan også kjøpe døgnkort. Tilreisende fra utenfor Finnmark vil kunne kjøpe døgnkort. Uavhengig av kortkategori, vil fiskekortet kun være gyldig i den elva den er kjøpt for. Fiskeren plikter selv å sette seg inn i fiskeregler og fisketidsbestemmelser i de ulike elvene.

Kortsalget på disse elvene for 2020-sesongen er nå åpnet, og du finner fiskekortene på www.natureit.no.

Dette er steder vi mener er gode områder å prøve fiskelykken. 

 1.  Tana kommune. Smalfjordvannet ligger lett tilgjen​​gelig ved riksvei 98 innerst i Tanafjorden.  Tana jeger- og fiskerforening har en båt ( 1 nøkkel 100 båter) liggende ved gapahuken til Tana og Nesseby lions. Algasvarre bygdelag har drevet kultivering i vannet, fine fiskemuligheter fra land og båt. Mange fine plasser å campe med telt

 2. Alta kommune, Silis
  Silis er et fint fiskevann som etter mange år med kultivering kan by på fin ørret. Båten ligger lett tilgjengelig ved Midtstua og dersom du ror over vannet har du lett tilgang til Vestfjellet og Vesterelvdalen.

 3. Vadsø Kommune. ​Navarsvannwet ligger bynært og er et vann som har kilde som innløp til vannet. Vannet innhel´holder ørret og røye. Det går en bekk opp til vannet fra Varangerfjorden, der sjøreøya går opp.

 4. Kautokeino Kommune. Čábardasjohka​
  Denne elva var omtalt i jakt og fiske som en av de beste elvene og det med god grunn. Elva er delvis lett tilgjengelig, men på grunn av noen soner som er vanskelig å komme til om du ikke er godt kjent så får ikke elva topp poeng. Fiskebestanden derimot er meget bra og snittvekt er ok. I 2018 lå de fleste ørretene et sted mellom 600 og 2000 gram.

 5. Kautokeino kommune. Lahpojávri​
  Dette vannet ligger i Kautokeino kommune og er i følge våre kriterier det beste vannet du finner i Nord Norge. Man kan også diskutere om dette vannet er den beste du finner i Norge med tanke på bestand og snittvekt. Den ligger også like ved siden av E6 og er derfor lett tilgjengelig. Det kan være smart å ha båt dersom man skal fiske her og litt lokalkunnskap er ikke å forakte, men siden det også er fint å fiske fra land så får vannet bra poengsum. Klikk her for å se kart. ​​

 6. Laksefjordvidda i Finnmark er velkjent for godt ørret og røyefiske. Fiskevannene ligger på rekke og rad, så det er bare å velge og vrake. Området ligger mellom Ifjordfjellet i nord og Tana i sørøst. Terrenget preges av avrundede former og en mengde vann. Det er stort sett lyng med innslag av myrer. Flere steder går det ATV-spor innover området, noe man kan velge å benytte seg av eller styre unna.

 7. Båtsfjord kommune. Sti fra Båtsfjord Flyplass ned til Pervannet. Pervannet er et godt fiskevann og ligger kun en kort gåtur fra kjørbar vei.

 8. Halselvvassdraget i Talvik
  Vassdraget  er forpaktet av Talvik jeger og fiskerforening og det ligger i Talvik tre mil sør for Alta.  Nederst i Vassbotndalen omkranset av flotte fjell ligger Storvannet. Mange benytter seg av Talvik jeger og fiskerforening sine båter (100 båter 1 nøkkel) for å ta seg en rotur i de vakre omgivelsene mens de tester fiskelykken etter sjøørret og sjørøye. Fra Storvannet renner Halselva ned i sjøen. I den glassklare elva er det gode fiskeplasser både i øvre del og helt nede ved sjøen. Her nede er det satt opp benker ved bålplassen og gode muligheter for å utveksle fiskehistorier med andre likesinnede. Fiskekort får man kjøpt på www.inatur.no ​​Skitt fiske og god tur :)- Annonse -
Pasvik Folkehøgskole
Øytun folkehøgskole
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.