Årets gauperapport
MTE
Publisert 05.06.2020 09:22
Oppdatert 05.06.2020 09:31
Årets gauperapport
Familiegruppe på et av våre viltkamera i Scandcam i Elverum i vinter. Foto: https://viltkamera.nina.no/
Rovdata har publisert rapporten etter årets gauperegistrering. Etter vinterens registrering er det påvist 8 familiegrupper i Hedmark, og for første gang på åtte år ligger den norske gaupebestanden over det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper.

​​​​​​Bestanden på landsbasis øker, og det samme gjelder i Hedmark i år. 8 familiegrupper er registrert i Hedmark​, 2 mer enn i fjor.

I vårt fylke

Bestandsmålet er 10 familiegrupper (i gjennomsnitt over 3 år) i Hedmark. Slik er tallene i følge rapporten fra Rovdata nå: 2018: 7,25. 2019: 6. 2020: 8. Dermed er gjennomsnittet på 7,1 ​​familiegrupper i Hedmark (At tallene ikke er hele skyldes at noen familiegrupper går over grensen til andre regioner, eller deles med Sverige).

Rapporten fra Rovdata ble publisert 4. juni, og HER​​ ​kan du lese hele.

Vi vil berømme vårt mannskap​​

Det er lagt ned en stor jobb fra vårt mannskap som er ute å søker etter gaupe på snø. I år fikk vi en snøfattig og vanskelig registreringsvinter i deler av fylket. En del kommuner fikk dermed ikke registrert og levert. Allikevel klarte vi å legge ned over ​1800 km sporingsinnsats! Mannskapet i områder med snø har stått på! (I Hedmark skal vi dekke minimum 1313 km). På alle disse kilometerne ble det mange sporobservasjoner av gauper, både enslige og familiegrupper flere steder. Antall innmeldte observasjoner av familiegrupper i Skandobs er 14, hvorav 8 ble kvalitetssikret og godkjent av SNO.

Totalt var det ​39 familiegruppeobservasjoner i Hedmark (Skandobs pluss andre innmeldinger). Se fullstendig kart over alle tellende observasjoner av familiegrupper av gaupe i 2019/20 på side 23 i rapporten. 

I tillegg til registreringen på snø, så har vi familiegrupper påvist ved bruk av viltkamera fra forskningsprosjektet Scandcam som også er lagt inn som ordinære rovviltobservasjoner i Rovbase, og er inkludert i datagrunnlaget. Vi har i dette prosjektet over 90 kameraer ute i Hedmark.​

Finn og vinn

Mange har tatt i bruk Skandobs de senere år, og legger inn observasjoner der. Gledelig å se at det brukes aktivt, ikke bare av vårt mannskap, men av alle som ferdes ute. ​Som sikkert mange har observert, har vi en liten gulerot for å få flere til å ta i bruk Skandobs. De som legger inn observasjoner og oppfyller alle krav, bl.a. at observasjonen må "tagges" med NJFF-tilhørighet og bli dokumentert av SNO, er med i trekningen av en fin premie. I år, en jaktdress - Härkila Lynx. Årets heldige vinner ble Ivar Nordhaug, som fant spor etter familiegruppe i Romedal Almenning! Gratulerer!

Flere har bemerket opp gjennom årene at observasjoner som legges inn i Skandobs blir stående som "skal bedømmes" og forblir en grå prikk på kartet. Nå i år har SNO gått inn å endret på dette etter at deres mannskap har vært ute å sett på observasjonen, dermed blir flekken grønn og kommentaren "bekreftet" når familiegruppe blir dokumentert. Dette har blitt tatt opp flere ganger - for det har skapt usikkerhet i om sporet er sjekket ut. Og vi ønsker jo alle å følge med på appen. Nå fungerer dette veldig bra, noe vi er veldig fornøyd med. I tillegg har flere syntes at appen har fungert dårlig, vært treg osv. Denne sesongen har oppdateringer gjort appen raskere og enda mer brukervennlig. Håper alle fortsetter å bruke den, og at enda flere laster den ned før neste sesong!

En stor takk til vårt mannskap som legger ned en enorm innsats, og til alle andre som legger inn observasjoner og bidrar i registreringen!​

Vil også rette en stor takk til SNO for godt samarbeid!

Hvis noen kunne tenke seg å bidra i registreringen, ta kontakt med Mari.

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.