Båndtvangstid
MTE
Publisert 30.03.2020 08:57
Oppdatert 01.04.2021 03:45
Båndtvangstid
1. april starter den generelle båndtvangen for hund. Nå er det yngle- og hekketid for vilt og fugler, og det er viktig at dyra ikke stresses av løse hunder i denne perioden.

​​​Den generelle båndtvangen for hund er fra 1. april – 20. august, og den er til for at løse hunder ikke skal jage og skade vilt, fugler, husdyr, m.m:

"I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo."

I tida framover er det yngle- og hekketid for vilt og fugler, og det er viktig at dyra ikke blir stresset av løse hunder i denne perioden. Mange fugler legger reir på bakken, mens nyfødte rådyrkillinger, hjort- og elgkalver takler heller ikke et møte med hunder så godt. Hunder som går løst kan i verste fall ta livet av nyfødte dyr eller fugler.

Båndtvangen gjelder ikke bare i byer/tettsteder, men også i skog og mark. I tida som kommer kan du møte på nyfødt vilt i skogen. Ikke bli for nærgående! Hold avstand og unngå å stress dyret! Nyt synet, men gå raskt videre. 

Selv om du mener at din hund er snill og lydig, har alle hunder medfødte instinkter som kan føre til at den stikker av. 

Båndtvangen gjelder alle hunder, ikke bare jakthunder.​​

Lufte- og treningsområder

I båndtvang-perioden kan det være utfordrende å holde jakthunden i form og gi den den ​fysisk trening. Men fortvil ikke: Flere steder finnes det lufteområder og treningsområder for jakthund, der du kan slippe hunden. NJFF har laget en oversikt over ​slike områder, se HER​. Det er ikke alle steder som er åpne til en hver tid, så husk å sjekke når de åpner/stenger for sesongen og om du evt må "booke" tid. Hvis du finner feil, eller mangler - gi beskjed!​

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.