Bli med å registrer gaupe!
MTE
Publisert 28.01.2019 11:05
Oppdatert 07.02.2019 09:38
Bli med å registrer gaupe!
Foto: http://viltkamera.nina.no/
Det er en måned igjen av gauperegistreringsperioden - og nå laver snøen ned! Snøfallet vil øke muligheten for å registrere gauper, ved hjelp av ferske spor.

​​Nå laver snøen ned i Hedmark, dette vil gi gode sporingsforhold! NJFF-Hedmark er som tidligere år med på gauperegistreringen - vi søker etter gaupefamilier av gaupe, som består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger. ​Vi oppfordrer alle som ferdes ute til å melde fra eller legge spor/observasjoner av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe inn i Skandobs og/eller ta kontakt med Statens naturoppsyn (SNO). Rapporter fortest mulig, slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring. Finner du spor, følg sporene et stykke og sjekk om det kan være flere dyr. Er du i tvil, så ta kontakt med noen "sporkyndige". Se f.eks. på vår mannskapsliste (eller med oss, så videreformidler vi info). ​

Liste over NJFF-Hedmarks mannskap:​​​​

​​Mannskapsliste 2018-19_ut til mannskapet.xlsx

Liste over SNO-kontakter i Hedmark:

SNO Rovviltkontakter i Hedmark 2016-17.pdf


Ta i bruk Skandobs! 

For å enkelt legge inn/rapportere funn, registrer deg som bruker på http://skandobs.no/ Skandobs er enkel å bruke. Bare følg instruksjonene som kommer opp, steg for steg. Legger du inn obsevasjonen med telefon (last ned gratis app for Android eller IOS "Skandobs") så vil posisjonen der du er bli bruk. Legg derfor inn der sporet faktisk er. Eller legg det inn når du kommer hjem igjen, med PC - da kan du velge området som du fant observasjonen. Til slutt når du legger inn en observasjon - så kan du velge tilhørighet. Velg NJFF, slik at det kommer frem at vi gjør en innsats. 

Er du uten mobil, app eller GPS, så ta kontakt med SNO så snart som mulig når du kommer hjem, hvis du har funnet spor etter flere gauper. SNO er ansvarlig for feltkontroll av spor etter familiegrupper av gaupe. Når observasjonen legges inn i Skandobs, så får SNO direkte beskjed via SMS. Det er ingenting i veien for å ringe i tillegg hvis du er usikker på om de mottar beskjeden, eller har ekstrainfo som du synes de bør få. Men husk at du legger inn observasjonen i Skandobs uansett om SNO skal ut å sjekke sporet senere. Hvis dere finner spor av andre store rovdyr, så oppfordrer vi dere til å legge dette inn i Skandobs også. 

Bilde_Gaupespor 2014.JPGNår du tar bilde av spor, husk å få med noe som gir info om sporets størrelse! ​

Mer info på http://skandobs.no/​

Kommuneansvarlige og organisering hos NJFF-Hedmark

Registreringsperioden startet 1. oktober, og går til ut februar. En måned igjen! NJFF-Hedmark har ansvar for å lete etter spor av gaupefamilier og vi har med oss en gjeng med dyktige personer i dette arbeidet. Når vi søker etter spor, så har vi med oss GPS og samler inn sporlogger, som legges inn i Rovbase. For å dokumentere leteinnsats. Vi har en ansvarlig person i hver kommune, de ansvarlige har stort sett med seg medhjelpere ute i felt, men det er de som tar ansvar for organisering og innlevering av sporlogger. De søker der hvor de vil/har størst tro på at det ferdes gaupe. På denne måten får vi en oversikt over hvor det er gjort søk. Alle bekreftede observasjoner av familiegrupper inngår i oversikten over gaupebestanden i Norge og Skandinavia. For at oversikten over bestanden skal bli så riktig som mulig, er vi avhengige av at det blir meldt ifra om observasjoner som blir gjort.

Mer info om prosjektet her. ​


Finn og vinn!

Vi har de foregående sesongene hatt en liten gulrot for å få flere til å melde inn familiegrupper, og ta i bruk Skandobs - vi gjør det samme også i år! Vi trekker ut 10 personer av de som registrer familiegrupper i Skandobs (se kriterier under).

Ved funn av familiegruppe av gaupe, kan du motta en premie fra NJFF-Hedmark til en verdi av 1500,-. Kriterier for å motta denne premien:

1. sporet være nytt/ikke blitt meldt inn tidligere

2. verifiseres av SNO

3. legges inn i Skandobs med tilhørighet NJFF.​


Nå håper vi på gode sporingsforhold i hele Hedmark - lykke til! ​​

Om du ønsker å bidra eller har spørsmål, ​​ta kontakt med Mari eller Christian

Relatert innhold

Les mer om gaupas spor og sportegn på Rovdata

Rapporten fra Rovdata etter forrige sesong kan leses HER​!

 
 
 
 
- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.