Gauperegistrering 2018-19
MTE
Publisert 02.10.2018 11:32
Oppdatert 02.10.2018 13:23
Gauperegistrering 2018-19
Familiegruppe av gaupe, fanget opp på et av våre "gaupekameraer". Foto: http://viltkamera.nina.no/
I går, 1. oktober startet gauperegistreringsperioden - og i dag laver snøen ned! NJFF-Hedmark har også i år i oppgave å søke etter familiegrupper av gaupe på snø.

​​​Registreringssesongen er i gang og vi oppfordrer alle som ferdes ute til å melde fra eller legge spor/observasjoner av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe inn i Skandobs og/eller ta kontakt med Statens naturoppsyn (SNO). Det skal uten opphold rapporteres slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring. 

Ta i bruk Skandobs! 

For å enkelt legge inn/rapportere funn, registrer deg som bruker på http://skandobs.no/ og velg tilhørighet NJFF. Å velge tilhørighet får man bare gjort på hjemmesiden (ikke i appen), men har du først gjort det en gang, så vil det ligge der. Det er viktig at alle legger inn observasjonene med NJFF-tilhørighet, slik at det kommer frem at vi i NJFF gjør en innsats. Last ned appen, Skandobs, til din smarttelefon.

Det er enkelt å registrere observasjoner: Enten ved å legge observasjonen rett inn i Skandobs-appen ute i felt, stedet du er på (koordinatene) lagres automatisk, så husk å gjøre dette der sporet faktisk er. Ellers kan du merke GPS-koordinatet, og når du kommer hjem, gå inn på Skandobs sin hjemmeside og legge det inn på den måten. Skandobs er brukervennlig og "forteller" deg hva som trengs av informasjon når du legger inn observasjoner. Er du uten mobil, app eller GPS, så ta kontakt med kommuneansvarlig i ditt område eller SNO så snart som mulig, hvis du har funnet spor etter flere gauper. SNO er ansvarlig for feltkontroll av spor etter familiegrupper av gaupe. Når observasjonen legges inn i Skandobs, så får SNO direkte beskjed via SMS. Det er ingenting i veien for å ringe i tillegg hvis du er usikker på om de mottar beskjeden, eller har ekstrainfo som du synes de bør få. Men husk at du legger inn observasjonen i Skandobs uansett om SNO skal ut å sjekke sporet senere. Hvis dere finner spor av andre store rovdyr, så oppfordrer vi dere til å legge dette inn i Skandobs også. 

Bilde_Gaupespor 2014.JPGNår du tar bilde av spor, husk å få med noe som gir info om sporets størrelse! ​

Mer info på http://skandobs.no/​

Kommuneansvarlige og organisering hos NJFF-Hedmark

Registreringsperioden startet i går, 1. oktober, og går til ut februar. NJFF-Hedmark har valgt å ha en ansvarlig person i hver kommune, de ansvarlige har stort sett med seg medhjelpere ute i felt, men det er de som tar ansvar for organisering og innlevering. De ansvarlige i hver kommune vil i tillegg til å gjøre jobben som nevnt over, også få tildelt x antall kilometer som de skal søke på. De søker der hvor de vil/har størst tro på at det ferdes gaupe, og de har med seg GPS og sikrer seg GPS-logger, slik at leteinnsatsen dokumenteres. GPS-loggene overføres til PC og sendes til NJFF-Hedmark som videre legger de inn på Rovdata sin Rovbase. Slik får man en oversikt over hvor det er gjort søk. Alle bekreftede observasjoner av familiegrupper inngår i oversikten over gaupebestanden i Norge og Skandinavia. For at oversikten over bestanden skal bli så riktig som mulig, er vi avhengige av at det blir meldt ifra om observasjoner som blir gjort.

Vi har fått på plass mannskap (ansvarlige) i de aller fleste kommuner, men mangler noen steder - hvis det er noen som vil være med i registreringsarbeidet, så ta kontakt med oss i NJFF-Hedmark! Mer info om prosjektet her. ​

Bestandsmål

Bestandsmålet i Hedmark er 10 familiegrupper (i gjennomsnitt over 3 år). Tallene i følge siste rapport fra Rovdata er nå: 2016: 7,5. 2017: 9,5. 2018: 7,25. Dermed er gjennomsnittet på 8 ​familiegrupper i Hedmark, et høyere gjennomsnitt enn på mange år! (At tallene ikke er hele skyldes at noen familiegrupper går over grensen til andre regioner, eller deles med Sverige).

Rapporten fra Rovdata etter forrige sesong kan leses HER​!


Finn og vinn!

Vi har de foregående sesongene hatt en liten gulrot for å få flere til å melde inn familiegrupper, og ta i bruk Skandobs - vi gjør det samme også i år! Vi trekker ut 10 personer av de som registrer familiegrupper i Skandobs (se kriterier under).

Ved funn av familiegruppe av gaupe, kan du motta en premie fra NJFF-Hedmark til en verdi av 1500,-. Kriterier for å motta denne premien:

1. sporet være nytt/ikke blitt meldt inn tidligere

2. verifiseres av SNO

3. legges inn i Skandobs med tilhørighet NJFF.​


Vi håper på snø og gode sporingsforhold i hele Hedmark - lykke til med årets sesong! ​​

Om du ønsker å bidra eller har spørsmål, ​​ta kontakt med Mari eller Christian

Relatert innhold

Les mer om gaupas spor og sportegn på Rovdata

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.