Gauperegistrering 2020-21
MTE
Publisert 14.10.2020 15:08
Oppdatert 18.02.2021 15:05
Gauperegistrering 2020-21
Rune Bjørnstad fra SNO dokumenterer familiegruppe i Veensvangvegen på Espa. Foto: Ole M. Lien
Siste måned av gauperegistreringsperioden - perioden går til 28. februar! NJFF-Hedmark har også i år i oppgave å søke etter familiegrupper av gaupe på snø. Finner du spor etter familiegruppe - meld inn spor du også!

​​​​​Registreringssesongen startet opp 1. oktober. Det er meldt inn mange observasjoner i vinter, og det er ennå ei stund igjen av sesongen. Vi oppfordrer alle som ferdes ute til å melde fra eller legge spor/observasjoner av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe inn i Skandobs og/eller ta kontakt med Statens naturoppsyn (SNO). Det skal uten opphold rapporteres slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring. 

Ta i bruk Skandobs! 

For å enkelt legge inn/rapportere funn, registrer deg som bruker på http://skandobs.no/ eller last ned Skandobsappen til din telefon. Hver gang du legger inn en observasjon huker du av NJFF på "tilhørlighet". Det er viktig at alle legger inn observasjonene med NJFF-tilhørighet, slik at det kommer frem at vi i NJFF gjør en innsats. 

Det er enkelt å registrere observasjoner: Enten ved å legge observasjonen rett inn i Skandobs-appen ute i felt, sjekk at stedet du er på stemmer, ellers må du flytte markøren i kartet til rett sted, der sporet faktisk er. Ellers kan du når du kommer hjem, gå inn på Skandobs sin hjemmeside og legge det inn på den måten. Skandobs er brukervennlig og "forteller" deg hva som trengs av informasjon når du legger inn observasjoner.  SNO er ansvarlig for feltkontroll av spor etter familiegrupper av gaupe. Når observasjonen legges inn i Skandobs, så får SNO direkte beskjed via SMS. Det er ingenting i veien for å ringe i tillegg for å være helt sikker, eller hvis du har ekstrainfo som du synes de bør få. Men husk at du legger inn observasjonen i Skandobs uansett om SNO skal ut å sjekke sporet senere - og benytt merknadsfeltet i appen - skriv om du har kontaktet SNO! Hvis dere finner spor av andre store rovdyr, så oppfordrer vi dere til å legge dette inn i Skandobs også. 

Bilde_Gaupespor 2014.JPGNår du tar bilde av spor, husk å få med noe som gir info om sporets størrelse! ​

Mer info på http://skandobs.no/​

Organisering hos NJFF-Hedmark - "kommuneansvarlige"

Registreringsperioden startet 1. oktober, og går til ut februar. NJFF-Hedmark har valgt å ha en ansvarlig person i hver kommune, de ansvarlige har stort sett med seg medhjelpere ute i felt, men det er de som tar ansvar for organisering og innlevering. De ansvarlige i hver kommune vil i tillegg til å gjøre jobben som nevnt over, også få tildelt x antall kilometer som de skal søke på i sine områder. De søker der hvor de vil/har størst tro på at det ferdes gaupe, og de har med seg GPS og sikrer seg GPS-logger, slik at leteinnsatsen dokumenteres. GPS-loggene overføres til PC og sendes til NJFF-Hedmark som videre legger de inn på Rovbase. Slik får man en oversikt over hvor det er gjort søk. Alle bekreftede observasjoner av familiegrupper inngår i oversikten over gaupebestanden i Norge og Skandinavia. For at oversikten over bestanden skal bli så riktig som mulig, er vi avhengige av at det blir meldt ifra om observasjoner som blir gjort.

Vi har fått på plass mannskap (ansvarlige) i de aller fleste kommuner, men mangler noen steder - hvis det er noen som vil være med i registreringsarbeidet, så ta kontakt med oss i NJFF-Hedmark! Mer info om prosjektet her. ​

Bestandsmål

Bestandsmålet i Hedmark er 10 familiegrupper (i gjennomsnitt over 3 år). Slik er tallene ifølge rapporten fra Rovdata nå: 2018: 7,25. 2019: 6. 2020: 8. Dermed er gjennomsnittet på 7,1 familiegrupper i Hedmark (At tallene ikke er hele skyldes at noen familiegrupper går over grensen til andre regioner, eller deles med Sverige).​

Rapporten fra Rovdata etter forrige sesong kan leses HER.

Finn og vinn!

Ved funn av familiegruppe av gaupe, kan du motta en premie fra NJFF-Hedmark. De som legger inn observasjoner og oppfyller kravene (verifiseres av SNO og velger NJFF-tilhørighet i Skandobs), er med i trekningen av en fin premie. I år, en jaktdress - Härkila Lynx.

Alle kan delta, også de som ikke er direkte involvert i arbeidet. Vil også henstille til at dere i alle sammenhenger påpeker nytteverdien av at flest mulig rapporterer observasjoner av store rovdyr gjennom Skandobs, og tagger rapportene med tilknytning til NJFF. Dette gjelder også alle som rapporterer uten å delta i dette gaupeprosjektet.

Vi håper på snø og gode sporingsforhold i hele Hedmark i år - lykke til med årets sesong! ​​

Om du ønsker å bidra eller har spørsmål, ​​ta kontakt med Mari ​​

Relatert innhold

Les mer om gaupas spor og sportegn på Rovdata

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.