Gauperegistrering
Publisert 08.02.2016 15:17
Oppdatert 14.10.2020 15:20
Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Rovdata har ansvaret for overvåkningen i Norge, og NJFF har fått oppdraget om å søke etter familiegrupper av gaupe.
Gauperegistrering
Gaupespor - fire synlige tær, asymmetrisk og nokså rundt. Labbene er store og avtrykket er som regel 8-10 cm i diameter. Foto: Christian Dufseth

​NJFF-Hedmark har store områder å søke i, tilsammen minst 1313 km. Tidligere har vårt mannskap gått takseringslinjer, og søkt etter spor av alle store rovdyr. Etter en evaluering av dette høsten 2014, så kom det frem at dette ikke hadde fungert etter hensikten. Det ble foreslått en  ny modell - å gjennomføre systematiske sporsøk etter familiegrupper av gaupe. NJFF ble involvert videre i dette arbeidet, siden den lokale kunnskapen er en veldig viktig del av arbeidet. 

Mannskapets oppgaver:​

  • Registrere familiegrupper(2 eller flere) av gaupe. 
  • ​Lete etter spor, der man har mest tro på at det kan ferdes gaupe. Leteinnsats dokumenteres ved at man benytter GPS og samler inn sporlogger. 
  • Sporlogger legges inn i BaseCamp og oversendes NJFF-Hedmark.
  • ​Spor/observasjoner legges inn i Skandobs og/eller ringe SNO.
  • Lengre periode: 1. oktober – 28. (29.) februar​.
  • Begrense mannskap, en ansvarlig person i hver kommune.

Skandobs - for alle

Alle som ferdes ute oppfordres til å melde fra eller legge spor/observasjoner av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe inn i Skandobs og/eller ta kontakt med SNO. Det skal uten opphold rapporteres slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring

Registrer deg som bruker på www.skandobs.no eller last ned appen Skandobs til din mobil.

Når dere har registrert dere som brukere, kan dere rapportere inn funn.​ Du kan enkelt legge inn observasjoner/spor både på hjemmeside og app - legg gjerne ved bilde. Sjekk at markøren i kartet stemmer med der sporet/du er - ellers må du flytte den til rett sted. Det er viktig at alle legger inn observasjonene med NJFF-tilhørighet, slik at det kommer frem at vi i NJFF gjør en innsats. 

Vi oppfordrer dere også til å registrere enkeltdyr, samt andre store rovdyr i Skandobs - dette kan gjøres hele året!​

Alle registeringer av familiegrupper (2 eller flere) av gaupe skal uten opphold rapporteres slik at minst mulig tid går tapt med tanke på påkrevd kvalitetssikring.  Varsel skal gis i felt enten ved å legge registeringen inn i Skandobs(SNO får SMS direkte) og/eller ringe SNO. SNO er ansvarlig for feltkontroll av spor etter familiegrupper av gaupe. Alle registeringer av familiegrupper som gjøres i løpet av registreringsperioden gjennom dette oppdraget skal legges inn i Skandobs. Legg inn observasjonen med tilhørighet NJFF, uansett om SNO kommer for kontroll. 


Liste over NJFF-Hedmarks mannskap:​​​​​ ny kommer
Mannskapsliste 2019-20_ut til mannskapet.xlsx

(Oppdatert 07.11.19)

SNO-kontakter i Hedmark

Rovdatas instruks for søk etter familiegruppe av gaupe finner du her: Instruks​

Registrering av gaupe er en viktig jobb – det bidrar med viktig informasjon, kunnskap og evt. endringer om gaupebestanden. Alle bekreftede observasjoner av familiegrupper inngår i oversikten over gaupebestanden i Norge og Skandinavia. For at oversikten over bestanden skal bli så riktig som mulig, er vi avhengige av at det blir meldt ifra om observasjoner som blir gjort. ​

Finn og vinn!

Vi har en liten gulrot for å få flere til å melde inn familiegrupper, og ta i bruk Skandobs -  Vi trekker ut 1 person av de som registrer familiegrupper i Skandobs (under visse kriterier, se under) som mottar en premie fra NJFF-Hedmark: Härkila Lynx jaktdress til en verdi av 8400,-!

Kriterier for å motta premien:

1. observasjonen verifiseres av SNO

2. og legges inn i Skandobs med tilhørighet NJFF.​

Lykke til med registreringen!​

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.