Godtgjørelse for innsendelse av prøver fra felte villsvin
oml
Publisert 25.09.2020 11:29
Oppdatert 19.10.2020 13:06
Godtgjørelse for innsendelse av prøver fra felte villsvin
Stor villsvinråne skutt i Våler i september.
Jegere kan nå få godtgjørelse for å sende inn prøver av felte villsvin, og i tillegg få gratis trikinprøver av dyret.

​​​​I det siste er det felt flere villsvin i Hedmark. I disse dager er det elgjakt, og i denne perioden med mange jegere i skogen er det stor sannsynlighet for at det blir felt flere. Nytt for året er at jegere får 500 kroner for å sende inn fullt prøvesett av hanngris og og i tillegg betales også 1500 kroner for hunngris. Det gis også gratis analyse av trikinprøver. Det er Mattilsynet som administrerer ordningen. NJFF-Hedmark har prøvesett tilgjengelig på vårt kontor. Ta kontakt på telefon 62 42 51 81 eller e-post hedmark@njff.no​, så sender vi prøvesett. ​

En annen viktig sak å forholde seg til med villsvin er mulighet for at de har salmonella. Tre villsvin i Østfold har påvist dette i høst. Seniorrådgiver i Mattilsynet Siri Løtvedt  ber jegere som skal jakte villsvin være forsiktige, og håndtere felte villsvin og rått villsvinkjøtt på en måte som minsker smitterisikoen. -Vi ber alle om å vaske hendene etter at de har vært i kontakt med villsvin, eller rått vilsvinkjøtt. Ikke bruk samme redskap du bruker på villsvin eller villsvinkjøtt til andre områder, og sørg for at du vasker alt utstyr godt etter bruk. Rått villsvinkjøtt bør ikke komme i kontakt med andre råvarer, sier hun.

De vanligste symtomene på salmonella er diare, magesmerter, kvalme og evt. feber.

Det er også stor beredskp i hele Europa i forhold til Afrikansk svinepest. Meld fra til Mattilsynet umiddelbart ved funn av dødt villsvin.

Alt om dette finner du på Mattilsynet​, og Veterinærinstituttets​ hjemmesider.​​

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.