Har du felt villsvin i Norge?
MTE
Publisert 25.10.2018 14:25
Oppdatert 25.10.2018 15:08
Ta prøver for veterinærinstituttet – og få gratis trikinundersøkelse! Veterinærinstituttet har satt i gang en pilotundersøkelse for å kartlegge hvordan helsen er hos villsvin i Norge. Ved innsending av prøvene får du gratis trikinundersøkelse!
Har du felt villsvin i Norge?
I høst har det blitt felt flere villsvin i Hedmark! Dette villsvinet ble felt på elgpost i Romedal i Stange i høst. Foto: Roar Martinsen

​​​​Veterinærinstituttet har satt i gang en pilotundersøkelse for å kartlegge hvordan helsen er hos villsvin felt under jakt og fallvilt av villsvin i Norge.​ ​​​Vi jegere kan spare mye penger på gratis trikintest samtidig som de innsendte prøvene bidrar til en god overvåking av helsetilstanden i villsvinbestanden.​​

Spre budskapet!

Det er viktig at alle som feller villsvin i Norge har kunnskap om- og tilgang til prøvesett slik at de kan tas når dyr er felt, så hjelp oss å spre budskapet. Vi har noen prøvesett på kontoret vårt i Elverum, så ta kontakt med oss, hvis du har felt villsvin og trenger utstyret. Paal Øiern i Kongsvinger (tlf. 971 49 041), o​g Kristen Madshus (tlf. 990 04 434)​ i Grue har også fått to prøvesett hver​ og kan kontaktes. 

Her kan du lese mer om temaet, og se en video med ekspertintervju: https://www.vetinst.no/nyheter/skal-kartlegge-helsesituasjonen-pa-villsvin

Prøvesett

Prøvesettene inneholder alt du trenger, engangshansker, retur​k​onvolutt, prøverør (til blod, avføring og muskel), samt svaber​​pinne og ​​svarark til info om dyret, fellingssted og kontaktinfo til prøvetaker. ​​​Prøvesettene inneholder en instruks for hvordan prøvene skal tas. Denne instruksen kan du se her: Overvåking villsvin 2018.pdf

Trikinundersøkelse er vederlagsfritt når komplett prøveuttak er gjort.

Carl Andreas Grøntvedt, svinehelseansvarlig i Veterinærinstituttet, kan også bidra med mer informasjon og prøvesett. ​

Om trikiner

​​Trikiner (Trichinella spiralis) er en parasitt som kan gi sykdommen trikinose. I Norge finnes trikiner kun sporadisk hos husdyr. Blant viltlevende dyr i Norge, er det derimot kjent at trikiner finnes. Man kan derfor ikke utelukke at det også kan finnes trikiner i viltkjøtt.

For mennesker er det svinekjøtt som er den viktigste smittekilden, men kjøtt fra andre pattedyr kan inneholde trikiner, f.eks. villsvin og bjørn. Hvis man spiser infisert kjøtt, vil trikinlarvene vandre gjennom tarmveggen og føres med blodet til muskelvevet. Etter noen uker får man symptomer som feber, akutte muskelsmerter, utslett og ødem.

Norge har en omfattende kontroll av trikiner. Hvert eneste slakt av svin og hest blir undersøkt for trikiner i kjøttet. Det skal også gjøres på alt oppdrettsvilt som kan bli smittet av trikiner. Villsvin og bjørn som skal omsettes som mat for mennesker, skal også undersøkes av Mattilsynet. Mattilsynet oppfordrer jegere til å få undersøkt alt slikt vilt, også det som skal konsumeres privat.

Les mer om trikiner her. ​​


Villsvinseminar på Skaslien Gjestgiveri

Tidligere denne uken arrangerte vi sammen med Hedmark Bondelag, villsvinseminar, det var full sal med over 80 deltakere! Det er tydelig at villsvinet både er på full fart inn i fylket, og at det engasjerer - jordbruk, skogbruk, jakt og forvaltning​! Les om seminaret og foredragene på Hedmarks Bondelag sin nettside​.

Relatert innhold

​Her kan du lese NJFFs tipshefte om villsvinjakt: ​Tips for bedre jakt på villsvin.pdf

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.