Nytt om storviltammunisjon og storviltprøven
NJFF/MTE
Publisert 11.02.2021 13:13
Oppdatert 11.02.2021 13:23
Nytt om storviltammunisjon og storviltprøven
Foto: NJFF
Nye krav til storviltammunisjon og mulighet for å få godkjent konkurranseskyting før 1.april som obligatoriske treningsskudd, er de største endringene i en nylig endring i Forskrift om jakt-, felling og fangst.

​​Forenkling og tilpassing av reglene til moderne jaktammunisjon har vært noe av bakgrunnen for endringene i utøvelsesforskriften. Det innebærer blant annet at det blir tillatt med lettere kuler enn tidligere, når det velges blyfrie kuler, og det blir kun ett anslagsenergikrav å forholde seg til uansett kuletype. Med lettere kuler vil det blant annet være mulig å oppnå anslagsenergikravet med blyfrie kuler i kaliber 6,5x55.  

§ 16 første ledd skal lyde:
Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe og ved felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil. I​ tillegg må følgende krav være oppfylt:
a) Minste tillatte kaliber er 6,5 (.264''/6,71 mm).
b) Minste tillatte kulevekt er 9 gram (138,9 grain) for kuler med mantel og blykjerne, og 7,8 gram (120 grain) for blyfrie kuler.
c) Minste tillatte anslagsenergi på 100 meter (E100) er 2200 joule.

Gladmelding for konkurranseskytterne

For konkurranseskytterne i NJFF ligger det en liten gladnyhet i forskriften, da det endelig gis mulighet til å godkjenne treningsskudd fra jaktfeltsesongen som obligatoriske treningsskudd. I §18 i forskriften finner vi nå at: «Skudd som avlegges i terminfestet konkurranse i det kalenderåret som jaktåret starter gjelder som obligatoriske skudd i skyteprøve for storvilt».

-De mest aktive konkurranseskytterne skyter som oftest mye mer enn det som er påkrevet, og det er hensiktsmessig at de får godkjent konkurranseskudd fra før 1.april. Det vil dessuten bidra til å bedre kapasiteten på banene når «rushet» kommer før jakta. Med mulighet for koronarestriksjoner også i 2021, vil kapasitet bli den største utfordringen for å få gjennomført storviltprøven, sier Vidar Nilsen, jaktkonsulent i NJFF. Han håper selvsagt at økt mulighet til å få godkjent treningsskudd på stevner vil lokke flere jegere til å delta  – Jaktfeltskyting er suveren jegertrening, men dessverre er vi i en situasjon hvor mange for øyeblikket er nødt til å avlyse eller utsette stevner med bakgrunn i COVID-19 reglene.

Muligheten til å få godkjent treningsskudd gjelder all terminfestet konkurranseskyting med rifle i regi av lokale lag og foreninger som er tilsluttet Det frivillige Skyttervesen (DFS) og NJFF.

Her finner du endringene​ og hele forskriften finner du her: Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst - Lovdata

Avlyste og utsatte stevner i Hedmark

Startskuddet for årets sesong her i Hedmark skulle gått 20. februar. Dessverre har koronasituasjonen satt en stopper for de første stevnene.​

Følgende stevner har vi fått beskjed om at er avlyst:

  • Jaktfelt 20. og 21. februar hos Vang JFF
  • Jaktfelt 21. februar hos Romedal og Vallset JFF 
  • ​Jaktfelt​ 7. mars hos Stange JFF​​​

​Vi krysser fingrene for at vi kan gjennomføre stevner som planlagt videre utover våren og sommeren. Vi får bare følge med på koronasituasjonen og håpe det beste!

​NM Jaktfelt og FM ​Elg

NM-jaktfelt 2021 ble i utgangspunktet terminfestet til månedsskifte april/mai. På grunn av usikkerheten rundt koronasituasjonen er det besluttet å utsette NM til 18.–20. juni. Tynset JFF er arrangør.

​​​​Følg med på egen nettside for NM Jaktfelt 2021.

Ny dato for FM Elgskyting

Siden den nye datoen for NM Jaktfelt kom i konflikt med FM Elgskyting her i Hedmark, så er også FM Elgskyting er flyttet, og ny dato er 27. juni. Vang JFF er arrangør. 

Se fullstendig terminliste for Hedmark HER.​

Relatert innhold
- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.