Smittesituasjonen er blitt mer ustabil. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig. Det er store forskjeller i smitten rundt om i landet. Situasjonen kan endre seg raskt på kort tid. Det er viktig at lokale myndigheter vurderer strengere tiltak i områder med mye smitte. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.
Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementet ikke kan utsettes gjelder disse reglene:
NB: Ut over råd og retningslinjer gitt i saken, vil ikke NJFF gå inn med detaljstyring av hvordan foreningene innretter seg, eller godkjenne/ikke godkjenne de risikovurderinger foreningene gjør. Anmodningen fra NJFF er å følge med på evt. endringer i råd fra myndighetene, følg retningslinjene og anbefalingene, ikke «strekk strikken» for langt, og avklar med kommune/kommuneoverlege dersom dere er usikre. Lokale regler kan være enda mer skjerpede enn de nasjonale, så det er viktig å sette seg inn i de til enhver tid gjeldene regler.
Etter anbefaling fra statsforvalteren, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, har regjeringen innført tiltaksnivå A (særlig høyt tiltaksnivå) i 70 kommuner, deriblant hele Viken fylke. Tiltakene varer i de fleste kommunene til 11.april. Les mer om dette på helsedirektoratets sider.
Jegerprøvekurs er å regne som arrangementer, og regjeringens nasjonale anbefaling er at planlagte arrangementer utsettes eller avlyses.
For arrangementer som ikke kan utsettes eller avlyses gjelder disse reglene: Arrangør må legge til rette for at deltakerne har faste, tilviste plasser, og kun deltakere fra egen kommune. Begrepet «faste, tilviste plasser» er brukt for å regulere antall personer som kan være til stede på et arrangement. FHI har følgende kriterier for slike arrangementer:
Råd og informasjon ved arrangementer
Smittevernregler skal følges. Merk at det kan være strengere lokale restriksjoner. Påbegynte kurs kan risikere å måtte avlyses dersom det skjer endringer i smittesituasjonen.
Restriksjoner på bruk av utstyr som benyttes av flere, har vanskeliggjort gjennomføring av den praktiske delen på jegerprøvekursene. Kravene til 2 meter avstand mellom personer gir fremdeles noen begrensninger.Her er mer informasjon om praktisk del av jegerprøven. Smittevernveileder for samling 3 og 4.
Når det gjelder jegerprøveeksamen er det et kommunalt ansvar å gjennomføre denne. Foreninger som planlegger jegerprøvekurs må derfor ta kontakt med kommunen for å høre om de i dagens situasjon etter gjennomføring av alle samlinger, kan gjennomføre en eksamen på en måte som er innenfor gjeldende regelverk med hensyn til smittevern.
Smittevernveileder for studieforbundets kursvirksomhet (PDF)
Følgende retningslinjer gjelder:Alle planlagte arrangementer bør utsettes eller avlyses.
Ved arrangementer skal det føres navnelister over alle som er til stede. Hvis det er kontaktinformasjon på listene må de oppbevares på forsvarlig måte og slettes etter 10 dager. Arrangøren skal informere de som er til stede om det nedtegnes en egen oversikt. Lister bør av hensyn til mulighet for smittesporing føres også for treninger hvor det er flere tilstede samtidig.
Smittevernveileder for idrett
Å unngå smitte er en nasjonal dugnad, og de strenge begrensningene i hvilken aktivitet som kan tillates er av hensyn til DEG og DINE sin helse. Ingen tillitsvalgte eller medlemmer skal behøve å utsette seg for unødig smitterisiko, og ingen tillitsvalgte kan pålegges å stille på banen for at skyting skal kunne avholdes.
Aktiviteter i foreningene bør utsettes inntil videre. Her er Helsedirektoratets oversikt over hvilke regler som gjelder for kultur- og idrettsarangement.
Vi anbefaler alle å ta en tur innom Helsenorge sine sider, som gir svar på mange av de spørsmål som stilles rundt koronaretriksjonene og fortolkning av disse.