Skyting
Publisert 08.02.2016 15:16
Oppdatert 11.04.2016 12:42
Skyting
Skytekurs med Tore Brovold! Foto: OML
Formålet med NJFFs jaktskyting mot stillestående og bevegelige viltmål er å gi jegeren trening i skyteferdighet for utøvelse av mest mulig human jakt, sikkerhet i våpenbehandling, og for rekruttering og opplæring av ungdom.

​​​​Hedmark er landets største jaktskytterfylke. Det arrangeres stevner og trening i alle skytegrener i våre lokallag. I Hedmark har vi skyttere som konkurrerer på topp nivå i alle skytegrener, deriblandt flere Norgesmestere. Mange av våre foreninger har jaktskyting som hovedaktivitet.​

Når jegerprøven er avlagt, er du kvalifisert for å bedrive jakt. For å bli en dyktig jeger trengs det i tillegg en viss porsjon praksis, deriblant skytetrening. 

Skyte med rifle

Storviltjegere er pålagt skytetrening i form av 30 obligatoriske treningsskudd, samt storviltprøve. Treningsskuddene kan avgis på valgfritt mål, og mange velger å skyte disse på dyrefigurer eller løpende elg.  Skyting på dyrefigurer inngår i konkurransegrenen jaktfeltskyting, og NJFF har også elgskyting på sitt konkurranseprogram.

Skyte med hagle​​

Leirdueskyting med hagle er utmerket trening for fuglejegere, og det finnes leirduebaner som simulerer de fleste jaktsituasjoner. Den mest utbredte formen for leirdueskyting kalles jegertrap, hvor det skytes på fragående leirduer (simulerer jakt med stående fuglehund). 

En mer variert form for leirdueskyting er leirduesti. Leirduene kastes ut slik at de simulerer ulike jaktsituasjoner, og en kan oppleve mange ulike skuddvinkler på leirduer som er motgående, fragående, eller som kommer rett fra siden. Det kan også sendes leirduer langs bakken, såkalt "rabbit". 

Figurjakt - realistisk moro​

Figurjakt er også en skyteform som passer ypperlig for haglejegere flest, både de som jakter fugl og annet vilt med hagle. Her skytes det på metallfigurer som har ett pappkort montert i vital sone på dyret. Figurene slippes som oftest på en streng som passerer et skytefelt på 5-10 meter, og på jegermessig skyteavstand. Dette er virkelig realistisk jakttrening!

 Variert aktiv​​itetstilbud

NJFFs lokallag har skytebaner rundt om i landet, hvor det er muligheter for å trene med både hagle og rifle, og det er en rekke tilbud til de ulike målgruppene. 

Det arrangeres egne kurs i både skyting og jakt for nybegynnere, ungdom, og jenter. I tillegg har jaktskyting utviklet seg til å bli en konkurranseaktivitet som interesserer svært mange av NJFFs medlemmer, og alle aktivitetene som er beskrevet over finnes også som egne konkurransegrener. 

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.