Småviltjakta starter på torsdag
MTE
Publisert 04.09.2020 14:07
Oppdatert 08.09.2020 08:14
Småviltjakta starter på torsdag
Vi ser frem til nye opplevelser i skog og fjell! Foto: MTE
Selv om både rev, due, hjort, villrein, ender, rådyrbukk, m.m. har vært jaktbart vilt ei stund, er det først på torsdag at flesteparten av jegerne finner veien til skogs og fjellet. Da åpner nemlig jakta på skogsfugl, rype og hare, altså de "tradisjonelle" småviltartene.

​​​​​​10. september er som julekvelden for mange! Titusener legger i vei til fjellet og skogen for å jakte. NJFF-Hedmark ønsker alle en flott jakt, men oppfordrer samtidig jegerne til å ta vare på hverandre under jakta. Fjellet og skogen er på det vakreste nå, så det er ikke rart jegerne gleder seg til jaktstart. 

I overkant av 78.000 jegere jakter småvilt, så dette blir en formidabel folkevandring ut i norsk natur. NJFF ber jegerne tenke sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet.

Bruk jaktvettreglene!

NJFF har utviklet et sett med åtte jaktvettregler for sikker og human jakt. Mens Fjellvettreglene skal forebygge ulykker til fjells, skal Jaktvettreglene forhindre ulykker under jakt og sørge for knirkefritt samkvem mellom jegere og andre friluftsfolk. 

​​Reglene bør sitte langt fremme i panna på alle som skal ut å jakte. Når man jakter er man en ambassadør for hele jegerstanden og bør oppføre seg deretter.

  1. Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger
  2. Skyt kun gode skudd
  3. Behandle skutt vilt riktig
  4. Lær deg førstehjelp
  5. Sett minst mulig spor etter deg
  6. Ta hensyn til andre naturbrukere
  7. Kom deg trygt hjem
  8. Vær stolt av å være jeger

Her kan du laste ned jaktvettreglene i utskriftsvennlig versjon​, slik at du kan skrive dem ut og henge opp på hytta eller utedoen.

Skal forhindre vådeskudd ​​

I Norge skjer det gjennomsnittlig én dødsulykke annethvert år i forbindelse med jakt. Selv om vi årlig har rundt en million jaktdøgn i Norge, skjer det svært få ulykker. Likevel er ett vådeskudd ett for mye. Derfor er første regel den viktigste, ”Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger”!

Ikke farlig å gå tur 

Hver høst får Jeger- og Fiskerforbundet telefoner fra folk som er engstelige og spør om det er trygt å gå på tur i skogen. Vi ønsker ikke å skremme vekk andre friluftsfolk. Det er ikke farlig å være ute i naturen under jakta. Vi oppfordrer jegere til å ta hensyn, være imøtekommende og snakke med folk de møter!​

Hønsefuglportalen - et viktig verktøy

I august hvert år takseres det ved hjelp av stående fuglehunder ryper og skogsfugl langs forhåndsdefinerte takseringslinjer over hele landet. I Hønsefuglportalen registreres og lagres det aller meste av dataene fra disse takseringene. Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA). ​​Vi anbefaler alle interesserte rypejegere å ta en kikk på denne siden. Der kan man finne årets resultater fra sin region.

RypeRapporten fra fjellstyrene

Det går mot et godt rypeår i enkelte fjellområder i Sør-Norge, men som vanlig er det stor variasjon. RypeRapporten gir deg de første takseringsresultatene fra fjellstyreområdene. ​Les mer HER.

Statskog melder om oppsving for rype og skogsfugl​

​​Statskogs ferske telling av ryper og skogsfugl tilsier en lovende høst for mange norske jegere. Bestandene varierer, men noen steder er tallene historisk høye. Bildet er kraftig endret bare siden i fjor høst, skriver Statskog på sine sider - da stengte statsforetaket store områder for jakt, fordi tellingene viste for lav bestand til å jakte på.

- Vi ser en svært gledelig utvikling, både av ryper og skogsfugl. Noen steder ser vi særlig tettheter av skogsfugl som er historisk høye, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Han gleder seg spesielt over at pila peker rett vei for orrfuglen.

- Den har hatt en langsiktig nedadgående trend, men nå har bestanden fått et løft som er høyere enn vi ser både hos rypa og annen skogsfugl, sier Breisjøberget.​

​​Les mer HER.​

​FeFo: Slik blir årets rypejakt​

​- Takseringen viser et litt under middels rypeår. Vi har normalt med stamfugl, men svært dårlig produksjon stort sett i hele Finnmark. En sen vår og kollaps i smågnagerbestandene i løpet av vinteren, med påfølgende høy predasjon på blant annet egg og kyllinger, forklarer en del av dette bildet. Takseringen i Finland viser en lignende bestandssituasjon. Det gjør oss ekstra trygge på at takseringene våre gir et godt bilde av situasjonen på Finnmarkseiendommen akkurat nå, sier ​leder for utmark i FeFo, Einar Johannes​ Asbjørnsen. ​​Les mer HER. 

Vi håper alle får gode opplevelser og minner fra skog og fjell! Skitt jakt!

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.