Ta vare på rådyrkillingene
CD/MTE
Publisert 09.06.2019 12:03
Oppdatert 11.06.2019 12:34
Ta vare på rådyrkillingene
Denne rådyrkillingen ble reddet fra slåttemaskina!
I disse dager kommer mange rådyrkillinger til verden. Rådyrkjeene ligger ofte i det høye gresset på jorder, for å beskytte seg mot farer, og er de veldig sårbare. Dette faller sammen med slåttetiden!

​De første ukene ligger de nyfødte rådyrkjeene helt stille i gresset og flytter seg ikke selv om farer nærmer seg. De trykker seg ned mot gresset og holder pusten. Dermed er det nesten umulig å se dem for traktorføreren. Etter reven er det faktisk slåttemaskiner som dreper flest rådyrkalver. I enkelte områder kan så mye som 30-40 % av alle kalvene bli kjørt i hjel.

Både bønder og jegere bør samarbeide for å redde rådyrene. Hvis et dødt rådyr blander seg med fôret​ risikerer bonden både ødelagt fô​r og forgiftning av husdyr. Jegeren mister dyr som kunne bidratt til økt jaktinteresse og jaktutbytte. Derfor er det i alles interesse å unngå tap av dyr i slåtten. Dette er et vilttiltak som krever minimalt med kostnader og innsats.

Slik NJFF ser det, er det naturlig at jegerne som disponerer rådyrretten på rådyr i området, tar initiativ til et samarbeid med de som høster gresset. 

Hva kan gjøres?​

  • ​​Bli kjent med hvor rådyra beiter på innmark før slåtten tar til.
  • Avtal med maskinkjører og bonde slik at det blir gitt beskjed om når slåtten er planlagt gjennomført.
  • Forbered og organiser innsats blant jegerne som jakter rådyr i området.
  • Sett ut rådyrskremsler i slåtteområdene med 50 – 100 meters mellomrom i kantsonen av enga, dagen før slåtten skal gjennomføres. Det er heller ingen ulempe å ta med bikkja i bånd mens du setter ut skremslene, slik at det er lukt av både hund og menneske i enga. Skremsler vil ha redusert effekt over tid, så de må settes opp straks før slåttetidspunktet og fjernes rett etter på slik at rådyrene ikke blir vant til dem.
  • Prioriter steder hvor det er kjent at rådyr ofte går ut for å beite

Ved å gjennomføre slike tiltak som uroer geita før kveldsbeitet dagen før slåtten, og hindrer henne i å få beite på enga siste natten før slåtten, øker sjansen for at hun tar med killingene til kantsoner eller nærliggende skog. Mange jeger- og fiskerforeninger gjør en kjempeinsats allerede. Ikke vær redd for å dra i gang et slik prosjekt i ditt område!

Vi oppfordrer alle jegere til å ta ansvar videre gjennom slåttonna slik at flest mulig dyr overlever. 

Les mer i NJFFs brosjyre


- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.