Vil foreningen din arrangere utebursdag?
NJFF/(MTE)
Publisert 22.04.2021 08:31
Oppdatert 22.04.2021 08:31
Vil foreningen din arrangere utebursdag?
Foto: Hanne Simonsen
NJFF fyller 150 år dette året, og derfor ønsker vi at flest mulig lokalforeninger skal invitere familie og venner til en treretters utebursdag 23. oktober! Du kan søke om tilskudd til bursdagen, frist er 1. mai!

Vi ønsker å invitere folk over hele landet til å feire NJFF med en heidundrende utebursdag lørdag 23. oktober. Konseptet er at alle inviteres på en enkel treretters vilt- og fiskmiddag med ulike aktiviteter rundt om i foreningene. Vi understreker at middagen må gjerne være på "smaksprøvenivå". Det betyr at dere ikke behøver å sørge for at alle deltagerne blir gode og mette. Fisk i folie, gryter, grilling av viltpølser, spekekjøtt, supper, m.m. er godt egnet. Det viktigste er at vi serverer viltkjøtt, eller villfisk. 

Vi deler ut kr. 7500,- til hver forening som skal gå til å dekke innkjøp av mat og utstyr. Alle arrangører mottar giveaways til sin utebursdag; jubileumsrefleks, jubileumssluk og snyltekopp samt ull-lue til arrangører. ​I tillegg setter vi opp markedsføringskampanjer for hvert enkelt arrangement i sosiale medier!

(Merk at foreninger som allerede har søkt om utebursdag i februar må likevel søke på nytt, så vi kan få oversikten over hvem som faktisk har mulighet og ønsker å arrangere utebursdag den 23. oktober.)

SØK HER!​

Frist: 1. mai​

Under følger nyttige tips til dere som ønsker å arrangere utebursdag:

(trykk på hvert punkt for å komme til tipsene eller scroll deg nedover)

Menyforslag:​

Fiskepakker

fisk i folie.jpg

Ingredienser
10 porsjoner:

1 kilo fiskefilet
3 røde paprika
2 rødløk
2 squash
25 gr smør
250 ml sitronsaft
5 ts tørket dill
4 ts salt
4 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Del aluminiumsfolien i firkanter på ca. 15 x 15 cm.
  2. Lag en pakke til hver person. Pensle litt olje eller olivenolje på folien.
  3. Del fiskefilet, rødløk og paprika i biter (ca. 2×2 cm) og squash i skiver, og ha 3-4 biter av hver over på folien.
  4. Ha en halv ts smør, litt sitronsaft, dill, salt og pepper på toppen av fiskebitene og grønnsakene, og pakk folien sammen.
  5. Legg fiskepakkene på en rist på bålet eller på grillen, og la de ligge i ca. 15 min.​

Viltgryte

viltgryte.jpg

Ingredienser
10 porsjoner:

2 kg viltkjøtt
3 ts salt
3 ts pepper
3 løk
500 gr sopp
5 gulrøtter
50 gr mør til steking
1 liter kjøttbuljong
2 dl solbærsaft
3 ss tørket rosmarin
4 dl matfløte
Sukkerkulør
Maisenna

Slik gjør du:

  1.  Del viltkjøttet i små biter og krydre det med salt og pepper. Del løk og sopp i middels store biter, skrell gulrøttene og del i skiver.
  2.  Varm opp en stor gryte på middelshøy varme og tilsett smør. Ha kjøtt, løk og sopp i gryta og brun det godt i flere omganger. Om du har for mye i gryta så blir kjøttet kokt i stedet for stekt.
  3. Tilsett kjøttbuljong, solbærsaft og rosmarin, og la gryta småputre på middelshøy varme i ca. 20 minutter.
  4. Ha fløte i gryta og skru ned varmen. La det småputre i noen minutter. Om gryta er for tynn kan du bruke litt maisenna for å tykne sausen. Ønsker du en mørkere gryte kan du ha i litt sukkerkulør.
  5. Smak til med salt og pepper.​

Bærfest

trollkrem2.jpg

Ingredienser
10 porsjoner:

3 eggehviter
3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
600 gr valgfrie bær
(blåbær, bringebær, tyttebær, bjørnebær)

Slik gjør du:

  1. Pisk eggehvitene stive, og tilsett sukker og vaniljesukker. Fortsett piskingen til du har en fast konsistens.
  2. Tilsett bærene og pisk videre til alt er godt blandet og kremen er tykk. ​

Huskeliste fra Mattilsynet for å sikre at maten du serverer er trygg:

  • Pass på at maten ikke forurenses
  • Tilstrekkelig kjøleinnretning må være på plass
  • Ved oppvarming og steking må temperaturen være tilfredsstillende
  • Ta med nok kjeler og annet utstyr for å lage maten
  • Påse at utstyret du bruker er rent
  • Det kan ofte være dårlige muligheter til personlig hygiene på salgsstedet. Tilfredsstillende mulighet for vask av hendene skal være på plass. Hvis det er mangel på håndvask, kan engangsservietter være et alternativ.

Regler rundt bruk av viltkjøtt og fisk dirkekte fra jeger/fisker:

  • Selvfanget villfisk: Opplysning om fangstdato og fangststed må være tilgjengelig om det serveres selvfanget fisk​.
  • Alt hjorteviltkjøtt må ha Mattilsynets godkjenning, eller erklæring fra feltkontrollør​. Denne godkjenningen må man ha tilgjengelig om det serveres selvskutt hjorteviltkjøtt under utebursdagen.
  • ​Småvilt krever ingen godkjenning.

Her kan du få tak i viltkjøtt:

Forslag til servering:​

Krav til arrangement for å motta støtte:

  • arrangementet må foregå lørdag 23. oktober
  • arrangementet må være plassert så det er lett å delta 
  • arrangementet må være åpent for alle og spesielt for barn og barnefamilier
  • legges ut i aktivitetskalenderen på njff.no; merkes med UTEBURSDAG: navn på deres arrangement.
  • opprettes et arrangement på facebook hvor dere inviterer flest mulig
  • det må serveres en treretters; se forslag over; det enkle er ofte det beste :)
  • kjør gjerne aktiviteter i tillegg; eks fiske, skyting, bålfyring, matlagingskurs, etc etc, dette er opp til dere
  • foreningen må rapportere på gjennomført arrangement innen 1. november, midlene betales ut etter dere har rapportert. Rapporten må inneholde ca hvor mange som deltok.

Vi følger rådene fra Helsemyndighetene vedrørende situasjonen rundt covid-19 og gjennomføring av arrangement med gjeldende nasjonale avstandskrav, antall som kan samles etc. Arrangørene må selv ha oversikt over lokale bestemmelser. Les mer her​

Spørsmål om utebursdag? kontakt karina@njff.no ​

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.