Jaktfelt
Publisert 09.05.2018 19:51
Oppdatert 18.03.2019 22:18
Vinteren er jaktfeltsesong. Jaktfelt er en konkurranseform der det skytes med rifle mot dyrefigurer på papp. Man skyter liggende, sittende og stående på forskjellige avstander. Jaktfelt er en artig og trivelig konkurranseform, og en ypperlig måte å få relevant skytetrening for jakt. Her er det du trenger å vite for å komme i gang.

Totalt skal det skytes 30 skudd. Det vanlige er at det skytes 5 skudd på 6 forskjellige poster, men det er også enkelte steder det skytes 3 skudd på 10 forskjellige poster.

Alle rifler som kan brukes til storviltjakt kan brukes på jaktfelt. Siden rådyr regnes som storvilt vil det i praksis si kaliber .223 og oppover. Juniorer kan skyte med .22lr.

De komplette reglene finner du her: Regelverk for skytekonkurranser i regi av NJFF

Terminlisten for alt som er av konkurranser i NJFF-regi finner du her:

Terminlister for skytekonkurranser


 

Registrer deg og skriv ut klasseføringskort

Førstegangsskytteren:​​
For å komme i gang må du registrere deg og skrive ut klasseføringskort. Det gjør du her: registrer ny skytter


 
Tast inn medlemsnummeret ditt i NJFF og skriv ut eller ta en skjermdump! Du kan ikke gå tilbake til jaktskyting.no for å hente opp klasseføringskortet for å skrive det ut en gang til. 

Dersom du er registrert (ved at du deltok på stevner i fjor) kan du selv skrive ut klasseføringskortet ditt fra "Min side" på njff.no. Nytt i 2018 er at klasseføringen står på medlemskortet ditt.


 

Finn et stevne


Stevnene finner du enten ved å se i terminlista eller ved å gå til NJFF Stevner.
Der får du en oversikt over de mest aktuelle stevnene. Det er ikke alle stevner som ligger der.
Følg gjerne med på vår Facebook-side, der hinter vi gjerne om stevner som går førstkommende eller neste helg.

 

Meld deg på stevnet


En god del stevner har forhåndspåmelding. Da melder du deg på via NJFF Stevner.
Der finner du ledige plasser og melder deg på en ledig plass i et lag. Der står også skytetiden.
De fleste stevner har også påmelding ved oppmøte, med det lønner seg da å være tidlig ute.
Da er det bare å skyte inn rifla, ta med minst 30 skudd, medlemskort i NJFF, klasseføringskort, og komme seg av gårde!

 

Tips for gjennomføringen


 
Møt opp i god tid selv om du har forhåndspåmeldt deg på NJFF stevner. Det første du gjør når du kommer frem er å ta med klasseføringskort, medlemskort i NJFF og kontanter og melde deg på/registrere deg. Husk å ta med kontanter. Det er ikke alle stevnene som har mulighet til å ta betalt med kort.
Deretter finner du figurene dere skal skyte på. Som regel henger alle dyrefigurene ett eller annet sted i påmeldingsområdet. De er merket med skytestilling, avstand og hvilken postnr det er. F.eks post 1, Stående, 30m.
​​​Studer figurene litt. Hvis det er hold på 30m og nærmere (f.eks stående skjære på 25m) vil gjerne treffpunktet ligge et par cm under siktepunktet hvis du har skutt inn på 100m. Du må altså holde 2-3 cm over. Det samme gjelder hvis du har hold på over 150m, da må du som regel holde litt over (på 200m må de fleste holde ca 10cm over, på 150m er det sjeldent mer enn 3cm).
Se også på treffpunktene på figurene. Er det noen som er litt uventet? Treffpunktet på en sel er i hodet, men hva med innertreffet på grevlingfiguren? Følger du midten av foten opp så kommer du utenfor innertreffsirkelen. Bjørnefiguren har også et litt lavt treffpunkt. Det kan være greit å merke seg alt som er litt utenfor normalen. Det er også greit å huske at det kan være en del lapper på figuren du skal skyte på. Det er ikke sikkert du ser ringen med treffsone.
Det er som regel oppmøte for laget du er på 20 minutter før skytetiden. I god tid før dette bør du ha tatt rifla ut av bilen slik at den får aklimatisert seg litt. Det er ikke noe særlig å komme på første post og oppdage at kikkertsiktet dugger. Hvis du har løst magasin så lader du det opp med 5 skudd og legger det i lomma. Det er veldig greit å ha ferdigladd magasin som du bare kan sette i børsa når du kommer på post. Lad opp magasinet og legg det i lomma før du går fra post. Lading like før skyting er for mange en unødig stressfaktor.
Laget går samlet til postene. Det blir gitt informasjon ved posten, og der pleier også figuren dere skal skyte på å henge. Ta en ekstra titt på den og legg merke til eventuelle unormale treffpunkt.
Skytetiden er 2 minutter. Det gjelder også de stevnene som har ti poster med tre skudd pr post. 2 minutter er rikelig med tid. Ikke stress!
Ikke begynn å skyt når skyteleder sier KLAR. Vent i 5 sekunder, og skyt først når det ropes ILD.
Når dere er ferdig med å skyte, så er det anvisning. Det anvises innertreff og yttertreff.​ Innertreff gir 5 poeng, og yttertreff gir 3 poeng. Anvisningen viser først hvor mange treff du har totalt, deretter hvor mange av de som var innertreff. Hvis du får anvist 4/3 så har du 4 treff totalt hvorav 3 er innertreff. Dette gir 18 poeng.

 

Da gjenstår det bare å ønske lykke til og velkommen som jaktfeltskytter!
- Annonse -
Våpen-Søilen
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.