NJFF-ung
Publisert 07.02.2016 21:59
Oppdatert 29.05.2018 19:27
Med los på nye jegere 
Ni gutter fra 14–16 fikk sitt livs helg da de ble med på harejaktkurs med Vestre Sylling og Øverskogen JFF øverst i Lierdalen.

​​– Gamlekara sier at det blir ikke los av døde harer, men det blir heller ikke harejegere av lite action, sier Atle Myrvang, ungdomsleder i Vestre Sylling​​ og Øverskogen JFF, og ber hareferskingene Knut Ole Jørgensen Avdal og Fredrik Gustavsen (14) om å smelle i patroner på post.

Finsk støver Stensåsens Raiko, etter den kjente harejageren Belger Du Nord Willy, er i los, og spenningen stiger i gruppa. Jegerne får lade og plasseres strategisk i skogen. Ingen får gå med ladde hagler før de inntar postene. Sikkerhet og våpenhåndtering er noe av den viktigste lærdommen som videreformidles på kurset.

Hundefører Myrvang leder an mot en åpning der vi kan få em mulighet til å se pus, men GPSen avslører raskt at vi er oppdaget. Haren vinkler og losen bærer forbi oss, uten at vi får skuddsjanse.

Samarbeid på tvers i fylket

Vi er på harejaktkurs sammen med deltakere fra hele Buskerud ved Furudammen i Øverskogen, øverst i Lierdalen. Her har Vestre Sylling og Øverskogen JFF tilgang på 20 000 mål terreng for småviltjakt. Målet med kurset er å gi ferske jegere en innføring i praktisk utførelse av harejakt med hund, og forhåpentlig rekruttere ungdom til foreningene, samt å gi generell jeger- og våpenopplæring. Kurset går fra fredag til søndag, og dreier seg mest om praktisk jakt. Jegerne deles inn i to grupper og hundene blir sluppet i hver sin del av terrenget sammen med gruppe, hundefører og veilederne. Det er ni påmeldte ungdommer fra 14–16 år fra Lier og resten av fylket. Lokalforeningen Vestre Sylling og Øverskogen JFF står for arrangementet med god hjelp fra NJFF Buskerud. Kurset er gratis for deltakerne.

– Vi har hatt problemer med å rekruttere ungdom, og nå bestemte vi oss for å gå bredt ut og arrangere kurs for ungdom fra hele Buskerud. Det viste seg å bli full klaff. Dette er nok veien og gå også i framtiden, sier Myrvang som er svært fornøyd med oppmøtet.

Rekrutteringsarena

 Knut Ole Jørgensen Avdal (14) er blant dem som har fått smaken på harejakta.

– Det er en spennende jaktform, i og med at hundene spiller en så sentral rolle. Jeg kommer absolutt til å fortsette å jakte hare, fastslår han.

Even Hylen er med som instruktør, men har selv vært deltaker på harejaktkurs i regi av lokalforeningen tidligere. Harejakta har absolutt festet seg hos ham. Unggutten har nylig kjøpt seg en dunkervalp.

– Jeg driver med de fleste jaktformer, men vil satse på harejakta.

Også Fredrik Gustavsen (14) synes jaktformen er spennende. Han har selv en far som er ivrig harejeger, men setter likevel pris på opplæringskurset. Det er moro å dra ut med jevnaldrende og dessuten sosialt med teltovernatting, fisking på kvelden og luftgevær skyting i tillegg til selve jaktinga.

Så nært, så nært

Dagens håp er altså finsk støver Stenåsens Raiko som er ute i sin tredje jaktsesong.  

– Han var bare fire måneder første gangen han tok ut hare, forteller eier Myrvang.

Fjorårets sesong ble dessverre delvis spolert av en skade i foten, så i år skal han få prøve seg for alvor. Han hadde harepus på beina første dagen av kurset, uten at det ble fall, og dag to får han flere forstyrrelser i fanget i form av elg og muligens en rev. Men klokka 09.30 er harelosen et faktum. Stemningen stiger straks i gruppa og vi følger hundens bevegelser på GPSen.

– Er det en liten «polvott» fra siste kullet så lukter det ikke så mye. Da kan det være vanskelig, til tross for greie vitringsforhold, sier Myrvang.

Jegerne posterer, men likevel er det ingen som får nærkontakt med haren denne gangen, men spenningen er der, og stemningen er god.

– Gamlekara sier alltid at den beste posten kan være ved uttaket, sier Myrvang etter at losen har gått en lang runde. Vi blir derfor ventende på post en god stund. Etter hvert må vi dessverre innse at Raiko har gått på tap, men de unge jegerne er likevel ikke skuffet over utfallet.

– Dette har vært en begivenhetsrik helg. Det eneste som gjenstår er egentlig at vi får se haren, så vi kan ikke gi oss med harejakta nå, sier en samstemt gjeng. ​

​​​

- Annonse -
Våpen-Søilen
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.