Rådyrjakt
Håvard Wiggen
Publisert 09.08.2017 14:33
Oppdatert 15.08.2017 13:10
Rådyrjakt
Rådyrjakt
Når det kommer til rådyrjakt skiller vi på bukkejakt og ordinær rådyrjakt. Bukkejakten starter 10. august. Det er da kun lov til å felle gevirbærende bukk med rifle. Etter 25. september er det ordinær jakt. Da kan også hagle benyttes, og det kan jaktes med løs hund.

BUKKEJAKT

Tiden er kommet for en ny jaktsesong. Kanskje har du fulgt en bukk gjennom hele sommeren og "vet" nøyaktig hvor den vil dukke opp i morgen tidlig, eller så har du kanskje ikke fått tid til å kartlegge bukkene like godt som før. Uansett, det er i morgen det starter. Det er mange veier til Rom sies det, men vi har uansett samlet noen punkter som du kan følge for å lykkes i jakten etter vårt minste storvilt.

1. ​​​Skyt inn rifla. Rådyret er vårt minste hjortevilt og krever godt innskutte våpen.
2. Bli kjent med bukkene i området på forhånd. Let etter feiemerker (groper og små trær hvor deler av barken er borte og hvor bukkene avsetter lukt for å markere reviret), hekseringer (når bukken jager etter geita løper de ofte i ring på samme sted, gjerne i en åker eller rundt et lite tre). Skulle du få øye på en geit er det bare å håpe at denne er i brunst. Da er nemlig bukken rett i nærheten.
3. Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive. Dyrene har i tillegg korte beiteøkter gjennom dagen, men ligger for det meste i skjul midt på dagen.
4. Bestem deg dagen før hvor du skal gå. Ikke rot rundt på poststedet den dagen du skal ut og jakte. Det setter lukt i terrenget, lager lyd og skremmer bukken.
5. Smyg ut til posten uten å lage en lyd. Ta gjerne med en jernrive en uke i forveien og rydd unna raslende løv og kvist.
6. Å bruke lokk kan være svært effektivt de første par ukene av bukkejakta. Lær deg å bruke denne før du setter i gang. Det ligger flere filmer på Youtube som viser hvordan.
7. Tenk alltid vindretning. Postér slik at ikke vinden drar i samme retning som du forventer at bukken skal komme fra. Under slike forhold kan det være lurt å sitte med ryggen til en bergskrent, jorde eller hogstflate slik at du har kontroll bakover. Det aller beste er å sitte oppe i et jakttårn. Det gir deg i tillegg en gunstig skyteretning med godt kulefang.
8. Sitt musestille på post! Rådyr ser bevegelser og hører uhyre godt. Bruk kamuflasje og dekk til lys hud. Bruk myggstift.
9. Følg med bukken etter skuddet. Falt den rett ned? Raset den inn i et kratt og velta der, eller forsvant den helt ut av syne? Merk deg hvor dyret sto da du skjøt, hvilken retning det tok og hvor du sist så det. Det vil gjøre et eventuelt ettersøk mye lettere. Det er ingen skam i å ringe etter ettersøkshund om du ikke finner dyret umiddelbart. Det er mye bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite!
10. Under smygjakt sniker du deg inn på bukkene. Dette er det omvendte av posteringsjakt hvor bukkene kommer til deg. Smygjakt krever at du på forhånd vet hvor bukkene pleier å være. Det er også en stor fordel at du er kjent i terrenget og vet hvor du kan bevege deg lydløst.​ Bruk da kikkerten ofte, og gå uhyre sakte med bittesmå musesteg.
11. Er dere et jaktlag som har behov for å kommunisere, bruk lydløs SMS. Men vær varsom med mobillyset i skumringstimen.
12. Skyt rev om du ser en. Dette er godt viltstell for rådyra for neste sesong! Reven er en effektiv predator som kan ta mange rådyrkje. Majoriteten av kjeene den tar er bukkekje. Så for å få flere rådyrbukker i terrenget neste år, bør du skyte rev når du får muligheten. Rådyra bryr seg lite om smellet, og kan dukke opp like etter at du har skutt reven.

For litt inspirasjon kan du ta en titt på disse klippene

Bukkejakt del 1
Bukkejakt del 2


Ordinær rådyrjakt

Etter den 25. september er det slutt på at det kun kan felles bukk. Nå er det lov å også jakte på geiter og kje. I tillegg til rifle er det nå også lov til å jakte med hagle. Selv om mange fortsatt jakter rådyr på smyg og posteringsjakt, er det i tillegg tillatt å bruke løs på drevet halsende hund på rådyrjakt. I praksis betyr dette å slippe små (kortbente) hunder som jager etter rådyrene og bjeffer/loser. Hundene beveger seg i lav hastighet, og rådyra har ingen problemer med å holde dem på god avstand. Men dyra vil hele tiden være i bevegelse, og med lokalkunnskap og erfaring vil man kunne forutsi hvor de vil komme. Jegerne setter seg på post på disse stedene og venter og håper at dyret skal komme forbi. Svært ofte finner rådyra ut at de skal ta en annen rute enn hva jegerne hadde sett for seg. En hører da losen passere og man skjønner at dyra har passert. Det er en spennende jaktform som også er veldig sosial.

Skulle du være litt rusten når det kommer til utvomming og flåing, ta en kikk på disse videoene.

Utvomming av rådyr
Flåing av hjortevilt

- Annonse -
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gyrobekjempelse i Drivaregionen
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.