Gaupesporing 2016/17
Håvard Wiggen
Publisert 06.12.2016 15:27
Oppdatert 07.12.2016 15:56
Gaupesporing 2016/17
Gaupesporing 2016/17
Vinteren nærmer seg og det selv om snøen lar vente på seg enkelte steder er det gode sporingsforhold lengst øst i fylket. NJFF har fått i oppgave av Rovdata å spore etter gaupe i hele landet, og alle spor skal registreres i Skandobs.

Sporingskurs

I ukene framover mot jul vil det bli arrangert kurs i gaupesporing og sporregistrering flere plasser i fylket i regi av NJFF Møre og Romsdal. Vi oppfordrer alle som er interesserte i å bidra i dette arbeidet til å møte opp på kurs for å sikre at sporing og registrering av sporlogg blir gjort på riktig måte. Alle som deltar i sporing gjennom NJFF Møre og Romsdal må sende sporlogger inn til fylkeskontoret. For å få dette til må dere delta på et kort kurs hvor dere får en innføring.

Skandobs

Skandobs er en app til smarttelefoner som er gratis å laste ned til både android og iphone. I appen registrerer du observasjoner av spor og synsobservasjoner av rovdyr, og det blir da sendt varsling til SNO som kan komme og sjekke observasjonen. Skandobs bruker telefonens gps til å registrere en nøyaktig posisjon for observasjonen.
Alle som ferdes ute i skog og fjell oppfordres til å melde fra om spor av de store rovdyra i Skandobs. Dette gjelder spesielt for familiegrupper av gaupe (to eller flere) som går sammen. For alle medlemmer i NJFF er det ønskelig at dere registrerer at dere har NJFF-tilhørighet. Dette gjøres ved å logge inn på Skandobs og registrere det der. Slik kommer det fram at det er medlemmer i NJFF som har gjort en innsats. Er du uten telefon når du er ute og kommer over et spor kan du ta fram gps'en din og markere et punkt der du står ved sporet. Når du kommer hjem logger du inn på din side på Skandobs og legger inn gps-koordinatene der.

Sporing

Når du kommer over et gaupespor ute i skogen, registrerer du sporet i Skandobs. For å finne ut om det er en eller flere gauper som har gått der, må du nødvendigvis følge sporet et stykke. Dette skyldes at når flere gauper går sammen, går de bak oftest i sporene til den foran for å spare energi. Dette kan de gjøre over lange strekninger, men av og til går de ut av sporet til den foran. Du ser da tydelig at det har vært flere gauper i følge. Dette skjer ofte ved kryssing av veier hvor snøen ikke er så dyp, eller i tett skog. Nå i starten av sporingssesongen er det lettere å finne spordelinger siden snøen ikke ligger så dyp den første tiden. Når man følger et spor er det viktig å ikke gå oppe i sporet, men heller gå ved siden av. Slik ødelegges ikke sporet, og det er dermed mulig for mannskap fra SNO å kontrollere det.

Hvorfor spore?

Sporing av gaupe er en viktig metode for å estimere bestanden. Ved bruk av lokale sporere som er mye ute i skog og mark har forvaltningen en mye større sjanse til å få et riktig estimat. Derfor har NJFF med sine 113 000 medlemmer fått i oppgave å gjennomføre dette arbeidet. Det er i alles interesse at viltbestandene våre forvaltes på en god måte, og gjennom et godt sporarbeid kan vi gjøre vår del for at forvaltningen får et så godt bestandsestimat som mulig. Dette brukes også i arbeidet med fastsetting av kvoter for gaupejakta både her i Møre og Romsdal og ellers i landet.

 

Premiering

For å få til et godt resultat er vi avhengige av å ha med gode og motiverte sporere. Det å kunne være ute på tur, spore gaupe og vite at man er med og bidrar til en bedre gaupeforvaltning er i grunn motivasjon nok, men for å gi sporerne våre en ekstra motivasjon vil det bli delt ut en del premier til sporerne i forbindelse med dette arbeidet. Sist sesong fikk hver sporer utbetalt ca 50,- pr km innrapportert spor, og en Härkila ulljakke i premie. Hvordan det blir i år vil tiden vise. Sporingsgodtgjørelsen blir påvirket av hvor mange km spor vi får inn. Det er dog mest sannsynlig at den havner omtrent på samme nivå som sist vinter. Mer om dette vil det bli info om på kursene rundt omkring i fylket.

 

Kurs i sporregistrering blir lagt til Halsa/Surnadal (15. desember) og Skaret (Molde) (13. desember). Begge kursene starter kl 18:00, og varer ca 1-2 timer. Det er viktig at alle som deltar på kurset tar med egen pc og gps. Kurset er gratis.

Påmelding til havard.wiggen@njff.no

Hvis dette passer dårlig, men du likevel ønsker å være med som gaupesporer, ta kontakt på mail og vi finner en løsning slik at du får nødvendig opplæring.

- Annonse -
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gyrobekjempelse i Drivaregionen
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.