Hjortejakt
Håvard Wiggen
Publisert 31.08.2018 12:29
Oppdatert 31.08.2018 12:33
Hjortejakt
Hjortejakta er den mest populære storviltjakta i Møre og Romsdal. Vi er Norges nest største hjortefylke, kun slått av Sogn og Fjordane.

1. september starter hjortejakta. Dette er den jakta som feller flest dyr og som stadig flere jegere trekkes mot. I fjor var 800 nye hjortejegere på jakt.

​​For tiende år på rad var hjortejakta i fjor større enn elgjakta målt i antall felte dyr. Det ble felt 42.500​ hjort i løpet av jaktåret, en oppgang på 4800 dyr fra året før. Dette er nå flere enn i toppåret 2010, da det ble det felt 39.143 dyr, viser jaktstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Flest hjort ble skutt i Sogn og Fjordane. Her ble det felt 12.850 dyr. Det er nesten 2.000 flere enn foregående år. I de to andre store hjortefylkene, Møre og Romsdal og Hordaland, måtte henholdsvis 11.500 og 8.200 dyr bøte med livet. I alle disse fylkene økte fellingstallene fra forrige år. Også i resten av fylkene med hjortejakt økte fellingstallet sammenliknet med året før. Eneste unntaket var Aust-Agder der fellingstallet var uendret. ​

Til samm​en jaktet 47 200 personer hjort i jaktåret 2016/2017. Det tilsvarer en økning på 800 personer fra jaktåret fø​r. 

Hjort jaktes både i utmark og på innmark. Jakta i skogen og på fjellet er mest utfordrende men gir nok de største naturopplevelsene. Jakt på innmark gir mer kontrollerte skuddsituasjoner, gjør det lettere å skyte riktig dyr og gir ofte bedre utbytte. Det kan også hjelpe bøndene med å redusere beiteskader på innmarka, spesielt i år som i år med veldig mye tørke og vanskelige forhold for bøndene.

Gode etters​øksråd​​

Ta kontakt med jaktrettshaver og v​​iltmyndighetene i din kommune i forkant av jakta, slik at du vet hvilket telefonnummer du skal benytte. NJFF oppfordrer alle kommuner til å opprette et varslingsnummer som slike meldinger kan gå til, gjerne på SMS. Ved en eventuell kontroll vil loggen på din telefon vise at det er gjort forsøk på å varsle. 

Her finner du noen flere praktiske tips og eksempler for hvordan det nye lovverket fungerer.

Hold an i fart​

Det viktigste er likevel å unngå ettersøket. Dette gjør du særlig ved å ikke skyte på dyr i fart, med mindre du er en svært dreven skytter. Selv rutinerte jegere bør holde an på dyr i gangfart hvis avstanden er over 50 meter.

Når hjorten går, øker sjansene for bom-/skadeskudd med ca. fire ganger, viser NJFFs Bedre jakt-undersøkelser. Løper hjorten, øker sjansene for dårlige skudd seks ganger. ​Sikter du på hjertet til et dyr i trav på 50 meters avstand, vil skuddet havne ca 32 cm bak. Med tilsvarende fart på 150 meter vil skuddet havne ca. èn meter bak. 

Du kan lese mer om dette på våre Bedre Jakt-sider, eller ​du kan laste ned NJFFs hurtigguide Fire tips til bedre hjortejakt.

​​Nyttige hjelpemidler ​fra NJFF

Når du skal ut på jakt, er det stadig flere hjelpemidler du kan ta i bruk. NJFF-appen har gratis lokkelyder med blant annet brøling etter hjort. NJFF-appen kan lastes ned gratis på App Store og Google Play

Jakter du i kjent eller ukjent terreng? Uansett kan tåken komme brått på deg i hjortelia. Da kan det være kjekt å ha NJFFs app "Rett hjem" som peker tilbake til det stedet der du startet appen. Her finner du appen i App Store og i Google Play.

​Og hva gjør du når hjorten har falt? Vil du fordype deg mer i slaktingas edle kunst, anbefaler vi vårt nettbaserte ​slaktekurs som er utvikla i samarbeid med Animalia.

​​Andre informasjonskilder

Husk at du som hjortejeger også kan ha god nytte av Hjorteviltregisteret.no, der det ligger mye statistikk og informasjon tilgjengelig. Her kan du:

  • ​lagre vald- og jaktfeltopplysninger

  • ivareta statistikk fra jakt og jegerobservasjoner

  • skrive ut fellingstillatelser

  • skrive ut fellingsrapporter

  • søke i lokal statistikk, både når det gjelder felte dyr og sett hjort. ​

Hjorteviltportalen bringer deg også mye nytt og nyttig om hjorten og våre andre hjorteviltarter.

Introjakt

​Vil du bli med på opplæringsjakt på hjort? Se i kalenderen nedenfor, mange muligheter byr seg i høst. Vi arrangerer kurs for ungdom 11. - 14. oktober: https://www.deltager.no/introjakt_hjort_ungdom_11102018

og for voksne 22. - 25. november: https://www.deltager.no/introjakt_hjort_voksne_22112018


Vel møtt!

- Annonse -
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gyrobekjempelse i Drivaregionen
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.