Hund
OJF
Publisert 08.02.2016 11:52
Oppdatert 07.03.2016 14:16
Her vil vi legge ut informasjon om jakthund, fuglehund, drivende hund og ettersøkshund.
Hund
Morris jakthund eg, yes.

Hund
Søstera Mira i kontakt med hjort.

Vi vil fremover følge en familie som har anskaffet seg valp. Som dere vil sjå er det ikkje berre fryd og positive opplevelser som følger med. Det vil og blir skrevet en "treningsdagbok" som blir publisert på sidene fremover. Vi skal følge hunden MORRIS fremover. OPPDATERT 04.06.2013, sjå under.

Ettersøksregisteret

 

FORVENTINGER/MÅL

Etter å ha bestemt rase og type har jeg mine visjoner. En gang der fremme skal den være ettersøk og sporhund, men den skal også få være familiehund. Det siste er minst like viktig for oss. Jeg ser frem til gode og fine jaktturer i lag. Og på telttur sammen med familien når det måtte passe. Begge deler gir ro i både kropp og sinn. Og vi forstår at for å komme dit må en være både tålmodig og nøye men det ser vi frem til. Det blir mye øving og trening fremmover. Det finnes mye informasjon om dette og ved også og snakke med folk som har hund kan en tillegge seg mye informasjon.  Følg hunden Morris under, lykke til.

ENDELIG PÅ PLASS

FØRSTE UKE (fra 22.januar 2011) Morris er 8 uker og kan hentes hjem.

Etter en fly og kjøretur, er det endelig godt å komme "hjem". Morris får et bur i gangen inntil stua. Han ser ut til og slå seg fort til ro. Barna er henrykt (de voksne også). Vi begynner med "renslighet trening" med en gang. Vi legger ut forkuler rundt omkring i huset som han snuser opp, slik blir han fort kjent. Allerede dagen etter hjemkomst får Morris besøk av halvsøstra Mira fra Skodje. Og det klart at etter 10 minutter så er Morris frempå. En skikkelig tøffing. Når kvelden og natten faller på, legger far seg ned på en madrass fremfor buret og sover hele natten sammen med Morris bare avbrutt av Morris sin luftepause ute, 2-3 ganger i løpet av natten. Dette med luftepause skal vise seg og være kjempelurt. Etter 3 dager sluttet han og bæsje inne, og etter ca.14 dager sluttet han også og tisse over alt inne. Han har en håndduk/avispapir som han tisser på når vi blir forsein å lufte han ute. Vi har på forhånd fjernet alle tepper der Morris oppholder seg. (kjempelurt) Kan også nevne at til mat så er det førsteklasses: Hjort + hvalkjøtt oppmalt til kjøttdeig og blanda med tørrfor. Woow

FRA ANDRE UKE I HEIMEN ( Fra 9 uker gammel)

Etter 8-9 dager fremfor buret, er det klart for natten alene i buret. Også dette er avbrutt av luftepause 2 ganger i løpet av natten. Dette går veldig bra. Er ikke mye lyder og høre og buret er som regler tørt om mårningen. Vi trener på og sitte og øver oss å gå i band over stuegulvet. Går utrolig bra. Det blir masse kos å lek også.

Fra ca. 10 uker gammel

Og vi har begynt å trene på og finne ting(små biter av hundepølse). Disse hjemmes rundt omkring i etasjen. Litt gnikking på gulvet slik at det blir godlukt, gjør susen. Det går ikke lenge før Morris er i full gang med nesa for å snuse opp godbitene. I rasende fart. Etter hvert flytter vi leken ut. Lager spor i snøen og det går unna i en fei. Opptil 7-8 godbiter hjemmes og de vises på hunden han koser ser og står på, mens jeg tenker på rådyr og hjort.

Selv om det er innkjøpt gnageutstyr i forksjellige varianter så skal det jo smakes(gnages) på ALT. Og tenner klør jo mer og mer, og da må det gnages mer og mer.hmm. Det er alt fra telefonledninger og ladder(har festa dei godt nu)

stolben, sofaer, tøfler, sko etc. Hundesenga ble konfiskert etter hvert, var ikke mye skumgummi igjen der nei. Skal vist gi seg når melketenne felles etter ca. 4-6 mnd. Lufteturene blir også litt lenger nå. Får igjen for at vi øvde med band inne. Går veldig bra. Merker også at matlysten blir større. Vi øver også på og kjøre bil. Ikke så kjekt det nei.

Fra ca 12 uke gammel

Da er det tid for veterinær. Vaksine, klipping av klør og chipping. Der ble også konstatert ørebetendelese. Så da ble det drypping i ørene. Har også prøvet hyttelivet på Fjellsætra og det er kjempespennede. Og kjøre bil i bur går bedre og bedre nu. Vi prøver og øve/trene på og være i ro når vi i familien spiser våre måltid. Ikke så lett alle tider, men det kommer seg.

Fra ca.14 uke gammel

Gnagelysten ser ut til og øke fra uke til uke.hmm

Vi får ikke øve så mye ute som vi vil p.g.a. masse snø rundt omkring

Fra ca.16 uke gammel

Det har lykkes og få tak i ferske hjorteklauer (påkjørt). Og sammen med blod legges det ut litt spor. Men ikke det helt store dette med blod da. Mye kjekkere og gnage på hjorteklauen. Men har nå, etter tips fra en hundespesialist, begynt og blande litt blod inni maten slik at Morris får både smak og lukten av blod. Legger fortsatt ut spor med hundepølse og det går unna så kviner. Så vi gleder oss stooort nå til snøen forsvinner og vi kan begynne og gå i skogen etc. og trene/øve mer.

Må også nevne at ørebetennelsen ikke forsvant. Vi måtte ha ny kur etter å ha rensa øra godt hos vetrenær. Nå rengjøres øra en gang for dag. Og betennelsen er borte.

Vi går nå gode lufteturer. 30-60 min om mårningen og det samme på ettermiddag/kveld.

Det kjekkeste er å få gå i veikanten eller aller helst der det er skog med nesa som en støvsuger i marka J

Og nå blir Morris luftet før leggetid og sover søtt i sitt bur til neste morning uten en lyd.

Vi skiver nå 22.mars. Og nå endelig har tenner begynt å falle ut så det er håp at kløinga i tennene vil avta etter hvert.

Fra ca.17 uke gammel

Selv om mat far har vert borte en uke pågår øving/trening. Omtrent i samme spor. Snøen forsvinner nu. Det blir mer og mer uti skog og mark. Og tannfellingen er på topp, og vi merker at å gnage på alt avtar sakte men sikkert.

Og endelig!!! Vi får også prøve oss på blodspor. Venninna til Morris, halvsøstra Mira, invitere på besøk en søndag. Matfaren har laget til et spor med blod. Første sporet er ca. 20 mtr. langt med en liten sving til slutt, uti skogen. Og med lånt sele og band fra venninna går det unna i en fei. Mørbiten i enden av sporet blir fortært i et jafs. Så er det et spor på ca. 150 mtr med en stor sving til og begynne med også rett frem til slutt. Her går det bra første meterne, men så blir det vanskelig. Misser sporet. Da kommer venninna Mira til unnsetting og de er kjempekjekt å følge henne opp og ned helt frem til mørbiten J Vi var meget godt fornøyd med førstegangs sporing på blod. Kjempeflink Morris.

Det er også sto..r stas når Morris får besøk av bygutten Nelson, som er en langhåret dachs på ca.4 år. Dei skulle bli beste venner på disse 5 dagene. Når dei er inne er det Morris som styrer. Nelson føyer seg pent etter "sjefen". Men når dei kommer ut og får springe løse begge to, får Morris virkelig kjørt seg. (Snøen er nå helt borte så hundene kan få gå uten bånd på "Karsteinmarka") Det er tydelig og se at da er de Nelson som er sjef selv om Morris også prøver seg. Utrolig kor de leiker seg å styrer på.

Og når kompisen reiser hjem, er det ikke noe stas de første dagene. Og det er det samme i by`n. Morris skal nå, etter besøket, ha skive med leverpostei til frokost. Noe annet smaker ikke noe særlig. Også skal det drikkes vann fra skålen i buret også. Så noe lærte han fra bygutten.

Maten består nå av 2 stk. grovskive med leverpostei til frokost. Lager også til ca. 150 gr. med tørrfor blandet med hjorte/hval-kjøttdeig samtidig. Har også blandet litt blod i kjøttdeigen. Men det er best med grovskive til frokost.

Får også samme blanding med tørrfor mellom 15-16 på ettermiddag også ca.19-20 på kvelden. Maten står fremme i 20-30 min. Visst ingen spising, så blir maten fjernet og satt frem igjen til neste måltid. Rent vann står fremme hele tiden

En vanlig dag for oss: Våken ca.06:30 Da er det ut på toalettbesøk. Går fint det nu, helt alene. Etter noen minutter kommer Morris inn og vil ha mat. Etter frokost har vi "kjernetid". Da er det på fanget i "gostolen" med masse kosing og kløing. En liten lur mens far leser avisen. Så er det klar for dagen første luftetur. Vi går ofte på marka nu. Der får Morris springe fritt. Og når vi er to som går luftetur, trener vi på og komme når det blir ropt. Blir bedre og bedre på det også. En tur om mårnigen tar ca. 1 time. Ikke noe "hardøkt" Etter hjemkomsten er det avslapping. Utover dagen øver vi bl.a. på og finne ting i skogkanten (hundpølsebiter) Går unna da også. Vi øver på sitt, bli osv. Vi koser oss masse. Prøver også å finne en sele som kan passe, men det er ikke så lett. Så nå har vi fått lånt en med Lissa, nabotispa. Går bra det. Så er de "middag i ½ 4 tiden. Etter hvile og lek, så er det klart dagen 2.luftetur. Prøver og variere litt. Går gjerne i skogen. Ikke noe å si på snusingen. Nafsen går som en støvsuger. Denne turen tar gjerne 1 time også. Lurer på om det kan bli litt mye trimm, men det ikke noe "hardkjør". Morris får gå i sitt eie tempo. Etter hjemkomst blir det avslapning får vi går til ro i 22-23 tiden på kvelden.

Kan også nevne at etter besøket fra bygutten Nelson fekk Morris noe røde utslett på innsiden av lårene bak. Dyrlegen mente det var "brennkopper" ( barnesykdom). Det blei sprøyte. Og nå er det 1 tablett daglig i 14 dager. Denne knuses og blandes med leverposteien på brødskiva. Etter 3 -4 dager er utsletta nesten helt borte.

Ellers så veier Morris-gutten ca.13 kg. Tror også at det fleste nye tenner er på plass. Gnagingen er nå for det meste kun på bein etc. Også gnageballen da. Og i påsken så er Morris og nesten hele familien på hytta på Fjellsætra. Der er det stas å være med masse skog og masse nye lukter. Vi ser frem til mai da vi skal prøve med ennå mer blodspor og kanskje noe hjorteskanker visst vi er heldig. Vi gler oss J

Etter påske og ut juni.

Det har vert bra med aktivitet. Vi trimmer to-tre ganger pr.dag. I mai var Morris på grunnkurs for valper. Det var en dag i uken. Og det var kjempekjekt. Ikke å lære nye ting, men og få snuse å prøve og hilse på andre hunder. Spesielt var en tispe som det var spennende å snuse på. Dette var så kjekt at når de andre hundene skulle øve, måtte Morris i buret. Og når Morris øvde, satt de andre hundene i bura sine. Men rett skal være rett. På siste kursdag var det ikke noe problem med verken; sitt, på plass, dekk og bli. Rett flink var Morris. Han imponerte både eieren og instruktøren der. J Vi fikk igjen for at vi øver hjemme en god del.

Vi prøver oss også med blodspor i hagen hjemme. Det går sånn passe. Men hadde ingen problem med å finne pølsebiten i andre enden. Første gang med litt hjelp, men de to neste gangen gjekk fint JJ Har ikke mere blod nå og når slakteriet i Ålesund er historie, er det verre å få tak i. Har noen litt blod til overs?? Håper på og få litt mer fart i blodsporingen i løpet av sommeren. Og at det blir mer "organisert" trening . Sporsele og søkeband er innkjøpt og testa. Har ikke lykkes og få tak noen hjorteskank ennå. Kommer nok.

Er også på besøk hos halvsøstra, Mira, på Skøye. Det er kjempestas. Blir så mye aktivitet at de blir hvile i bilen påvei hjem. Dagene går med til trimming med masse snusing. I skogen er det utrolig masse som skal snuses på. Dette med å bruke nesen øker nu på når vi er på tur. Vi prøver oss også uten band på Karstenmarka. Kjempekjekt og få springe av seg. Stas også at eieren gjemmer seg og Morris må finne/snuse han opp. På vei hjem skal det finnes en pinne (grein) som skal bærers på. Des større des bedre. Han vet tydeligvis når vi begynner på hjemveien. Hver gang.

Vi plukker også av en og annen flått nå. L Pelsen blir sjekket hver gang vi har vert på tur. Spesielt etter at vi har vert i skogen. Så nå har vi vært og fått tak i flåttampuller hos dyrlegen. Morris fikk tilbake de røde prikkene mellom bakbeina og litt mellom forbeina. Det ser ut til at han ikke ha noe plager av dei. Vi var med vertinæren som kunne fortelle at dette er "pubertetskviser". Han fikk noen tabletter som skal hjelpe. Gutten er jo ca.7mnd og de merkes at han ikke er helt konsentrert. Han er litt"vimsete"

avogtil.

Morris er pr. i dag 30.juni, ca. 15kg tung, ca.60 cm lengde fra skulder til hale og har en mankehøyde på ca. 35 cm. Han nærmer seg idealmålene.

Og ifølge vertrinær så er han i utmerket form; en slank og fin rygg og blank å fin i pelsen J

Juli-Des. 2011

Da er det påtide og oppdatere. I sommer/høst har det vert bra med aktivitet. Var så heldig og få flere liter med blod fra en god hundemann. Og ifra Viltnemda i SKJF vanket det også skanker. J Så vi øver en god del på blodspor. ( 1-2 ganger i uken)Rundt huset og oppi skogen. Og i enden er det plasser en hjorteskank. Morris forstår med en gang hva som skal skje når jeg finner frem selen. Går unna i en fei. Når skanken er sporet opp vanker det godbit J

Bukkejakt.

De nærmer seg jo bukkejakt i Norddalen 10.aug. Og vi er på plass. Og hva skjer?? Etter speiding på kvelden står der en bukk på "prestemarka" og "hoster" til oss når vi går kveldsturen. Tidlig neste mårning ved 04-tiden er vi på plass. Og når grålysninga kommer, stiger en flott bukk innpå marken.

Sender i vei en 156grs. Oryx som finner sitt mål. Morris blir satt i bilen på vent. Drar bukken over marken(ca.100 mtr) og legge den utenfor Camo teltet. Henter Morris og vi går en stoor omvei frem til fall stede før jeg kobler på sporselen og sier søk. Ååådu verden for en reaksjon. Det formelig sitrer i hundekroppen. Jeg må holde igjen. Søkelina står nesten som en felestreng over marka i dragespora til bukken. Det går i hundre. Og vel framme med bukken så er Morris først skeptisk. Knurrer og er skvetten. Men når det vanker en skank så er det bare fryd å gammen. Fikk igjen for vi har trena en del på blodspor.Noen dager senere er vi på plass igjen. Det ble nesten samme som sist men nå også med flere som tilskuere. Jeg hadde nesten gitt opp denne morgenen da der var en 5-6 sauer som gjekk å beita på marka. Morris sov heldigvis i camo telte så han merker ikke de kvite 4-føttingene. Men jaggu kom der innpå en bukk da også. Og etter en god stund så var sauene påvei til andre beitemarker og der vart en åpning for skudd. Morris våknet til rifleskudd. De var ingenting å sei på intensiteten nå heller.

Etter dette tok vi det rolig en stund. Men vi øver nå på blodspor da.Ikke noe problem med et spor på 200-300 mtr. Og så er det hjortejakt. Men det er ikke så kjekt. Det er ikke noe særlig å ligge still inne i en jakt bod i lengre tid L Var kjekkere på råbukkjakt for da var vi så tidlig oppe at det var greit å sove en god stund til i Camo telte. Så vi må nok øve mer på dette med å ligge still i en jakt bod selv om vi ikke er så trøtte. Dette blir til våren. Men Morris gjekk jo glipp av første hjorten til matfar. Kolle på 65 kg.

Det er jo veldig greit at vi er selvforsynt med skanker som vi har til trening.

Og innimellom alt dette så er det jo tid til både og besøke både halvsøstera Mira og andre. Veldig stas nå å komme på hytta på Fjellsætra for å se om bestekompisen Zorro er der. Zorro er en fin Flatcoted Retriever hann på ca. 1.5 år. Det kan springes å lekes i timevis. Like kjekt hver gang de treffes.

Det kan også nevnes at Morris avog til haltet tidligere i sommer når vi har vert på en bra tur og det har vert ganske intens lek. Ifølge dyrlegen så kommer dette av hundens autonomi. Framføttene er vinklet slik det er lett og få forstulese. Vil nok vokse de av seg. Og i den senere tid har vi ikke merket noe. Han var også plaget med noe diare, men etter samtale med dyrlege så visste det seg han fikk for mye mat. Etter formengden ble justert går det helt fint nå.

Når høst går over til vinter blir det mindre med trening. Vi går minst 2 turer for dag. Blir et par timer til sammen. Det gjør godt både for eier å hund.

Den 19.nov. var Morris 1 år og han ble feiret som et fullverdig familiemedlem. Det er blitt så kjekt med hund at Morris muligens skal få seg en lekekamerat.

Tror Morris nærmer seg idealmålene.

Pr. 09.01.12

Mankehøyde er ca. 36 cm

Vekt ca. 16 kg

Han virker litt lenger en halvsøster Mira, men mangler kanskje litt vekt.

I året 2011 så vart det ikke telttur m/ overnatting men vi får håpe at 2012 kan by på midre nedfall av vann fra himmelen. Utstyret er klart.

Målet for 2012: Blir å satse på godkjent blodsporhund før bukkejakta 10.august Så det blir trening når de passer seg slik. Også må vi prøve oss på utstilling.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

Mvh Morris

NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.