Fulltreff for ferske jegere
Publisert 10.03.2016 21:59
Oppdatert 10.03.2016 22:06
Lørdag 20.feb ble det fart på skytebanene i Novika i Sandnessjøen. Da fikk jegere under opplæring endelig lov til å skyte med skarpt.

​​

JAKTIVER. – Både faren og stefaren min driver med jakt. Både på små- og storvilt. Jeg har vært med, men har ikke fått skutt før, forteller Mats Mortensen (14) fra Sandnessjøen.

Den unge mannen er en av til sammen 12 aspiranter som akkurat nå gjennomfører jegerprøven i regi av Alstahaug Jeger- og Fiskerforening. Prøven består av ni samlinger, og en av viet er viet våpenbehandling og skarpskyting.

Mortensen forteller at målet er å delta på gåsjakta til høsten.

– Kanskje jeg kan bruke konfirmasjonspengene til å kjøpe meg en egen hagle. Hvis ikke så får jeg lånt en, sier han etter skytingen.


Et krav. Godkjent jegerprøve har siden 1980-tallet vært et krav for alle som skal drive med jakt i Norge. Kursene er samlingsbaserte, og det faller gjerne inn under Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokale avdelinger å arrangere opplæringen.

Alstahaug Jeger- og Fiskerforening har hele åtte godkjente instruktører, der Christer Øveraas og Kjartan Antonsen er nyutdannet. Foreningen holder kurs en til to ganger i året, og gir kjærkomne inntekter til laget. Antallet deltakere varierer stort. Fjoråret var det hele 38 deltakere. På dette kurset er det 12 deltakere.

– Gjennomføringen gjøres på dugnad av medlemmene, og det er klart at dette er en viktig inntekt for oss. I fjor fikk vi inn hele 95.000 kroner på jegerprøven, forteller instruktør Kjell Olav Lund.

Jegerprøven gjennomføres på ni samlinger, der man må møte på minst seks, og kan ta to på nett. Alle samlingene må være godkjente før man meldes opp til eksamen. Skarpskytingen er obligatorisk, og skal gi skytterne kunnskap om våpenbehandling.

– Sikkerhet, sikkerhet, sikkerhet. Det er det som er det viktigste. Vi klarer ikke å lære folk å bli gode skyttere på én samling, men de skal få innføring i det å løsne skudd på en sikker måte, og lære rutinene på en skytebane, sier Lund.


​​

«Miljøskadd». Ragne Omli Flasnes har tidligere liksom ikke funnet tid til å ta jegerprøven, selv om det ikke har skortet på motivasjonen.

Flasnes er politibetjent og ganske nyansatt på lensmannskontoret i Sandnessjøen etter at hun gikk ut fra politihøgskolen i fjor.

– Jeg har alltid hatt lyst til å ta jegerprøven, men det er først nå jeg har funnet tid til det, sier hun.

– Jeg har masse familie og venner som jakter, og alle anbefaler det på det sterkeste. Samboeren min jakter, og jeg er jo fryktelig glad i å være ute i friluft også, så dette passer meg bra.

– Og så er det jo så mye godt kjøtt å finne ute i naturen, smiler hun.


Se flere bilder ifra skytedag​


Tekst og foto:John H. Ulvøy
Publisert 22. februar 2016
Hentet ifra www.hblad.no
http://m.hblad.no/s/hb2016-02-22/a/79f6c00bad18/309f5a0



- Annonse -
njffbutikken
Helgeland kraft
Letsea
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.