Generell informasjon om jegerprøven
Arild
Publisert 14.03.2016 12:13
Oppdatert 19.10.2020 19:47
Generell informasjon om jegerprøven

​​​​​​​​​​​​​​Bodø JFF kjører jevnlige jegerprøvekurs i regi av foreningens studieutvalg. 

Se under nyhetsaker eller aktivitetskalender på hovedsiden for å få vite når neste kurs er planlagt. 

Påmelding gjøres på Aktivitetskalenderen på hovedsiden. Ta kontakt med studieleder hvis du har spørsmål eller ønsker å melde din interesse hvis neste kurs ikke er fastsatt.  Kontaktinformasjon til studieleder finner du under fanen Om oss.

Under fanen Nyttig informasjon for deg som tar jegerprøvekurs ligger det ytterligere informasjon som instuktørene ønsker å gjøre tilgjengelig for elevene. 

Jegerprøvekurs er en flott gave. Ta kontakt med foreninga via e-post for å kjøpe dette. Kontaktinformasjon til foreninga finner du under fanen Om oss. Husk at kurset blir mye billigere hvis du er medlem. I tillegg så blir du medlem av en stor organisasjon som​ tilrettelegger for at du som fersk jeger skal komme deg ut på jakt, gjennom kurs, opplæringsjakt, mendlemsblad og andre tilbud. Øvrige medlemstilbud kan du lese om på siden Medlemsfordeler og du melder deg inn via fanen Bli medlemHusk å velge Bli medlem i et lokallag.​

​​Jegerprøven i Norge ble innført i 1986. Gjennom jegerprøven får du kunnskap om vilt, våpen og jaktutøvelse slik at du kan utøve jakt og fangst på egen hånd. Det legges også stor vekt på sikker og human jaktutøvelse og jaktens plass som en historisk kulturbærer i det norske samfunnet. Når du tar jegerprøvekurs via Bodø Jeger- og Fiskerforening får du delta på utvida skyteøvelse på elgbanen på Bestemorenga. Jegerprøven er obligatorisk for alle nye jegere. Aldersgrense for jegerprøvekurs/eksamen er det året man fyller 14 år.

På lerduebanen skal du skyte 25 skudd med hagle, på elgbanen får du skyte 15 skudd med rifle. I tillegg går vi gjennom generell våpenbehandling, våpentyper og sikkerhet. Avstandsbedømming og førstehjelp er også sentrale deler av den praktiske øvelsen på Bestemorenga.

3 forskjellige gjennomføringsalternativer

Kurset skal være på 30 timer. Den obligatoriske undervisningen skal gjennomføres ved ett av tre alternativer:

1. Over to helger (fredag - søndag)
Fredag (3 t) Lørdag (6 t) Søndag (6 t) Fredag (3 t) Lørdag (6 t) Søndag (6 t)
Samling 1 Samling 2+3 Samling 6+7 Samling 5    Samling 4 Samling 8 + 9

2. Over fem hele sammenhengende dager
Dag 1 (6 t) Dag 2 (6 t) Dag 3 (6 t) Dag 4 (6 t) Dag 5 (6 t)
Samling 1+5 Samling 2+3 Samling 4 Samling 6+7 Samling 8+9

3. Over ni dager
Dag 1 (3 t) Dag 2 (3 t) Dag 3 (3 t) Dag 4 (6 t) Dag 5 (3 t) Dag 6 (3 t) Dag 7 (3 t) Dag 8 (3 t) Dag 9 (3 t)
Samling 1 Samling 2 Samling 3 Samling 4 Samling 5 Samling 6 Samling 7 Samling 8 Samling 9

Rekkefølgen på dagene i de tre alternativene kan endres dersom lokale forhold tilsier det. Kombinasjoner mellom ulike alternativ er ikke tillatt ved gjennomføring. Kurset skal ledes av instruktør som er utdannet etter opplegg godkjent av Miljødirektoratet.

Samlinger i jegerprøvekurset:

Jegerprøvekurset består av 9 samlinger og er totalt på 30 timer.

1:Jakt og holdninger. 3 timer. 2: Våpen og våpenlovgivning. 3 timer. 3: Human og sikker jakt i praksis 3.timer
4: Skyting med hagle og rifle. 5: Artskunskap 3.timer.6: Lover og forskrifter 3.timer
7: Jaktformer. 3 timer.  8: Ettersøk av skadet vilt. 3 timer9: Håndtering av felt vilt. 3 timer

Obligatorisk oppmøte på samling 1, 2, 3, og 4. Kandidaten kan ha fravær fra undervisning på inntill 2 samlinger, men bare fra samling 5, 6, 7, 8, og 9. Ved fravær skal kandidaten levere dokumentasjon til instruktøren for bestått test fra e-læringa for denne samlingen. E-læringskurs for alle samlinger finner du her.

Kurspensum er boka "Jegerprøven med Norges Jeger- og Fiskerforbund". Det finnes flere Jegerprøvebøker. Alle kan brukes, men pass på at den er oppdatert med siste lover og forskrifter. Alternativt kan man laste ned Jegerens lovsamling fra NJFF's sider. Jegerprøveboka koster kr 400.- og kan kjøpes på kurset. Gi i så fall beskjed om dette ved påmelding. Personer med lese og skrivevansker kan får Jegerprøveboka som lydbok, og det finnes også flere tilbydere av alternative opplegg hvor pensum blir beskrevet og gjennomgått ved hjelp av videoer og undervisning på digitale platformer, PC, nettbrett ol.

Priser:

Kursavgift              Medlem NJFF/BJFF         kr. 2700,-

Kursavgift               Ikke medlem                  kr. 4000,-​

Jegerprøveboka                                            kr.   400.-

(Kvittering for betalinger leveres kursleder så snart som mulig)

Vi anbefaler å melde seg inn i foreninga hvis man ikke er medlem fra før. Det blir  billigere og man får da bladet Jakt og Fiske og mange medlemsfordeler. For personer under 26 år blir det mye billigere, da disse blir registrert som barne og ungdomsmedlemmer og kan i tillegg velge bort Jakt og Fiske hvis det for eksempel er flere i husstanden som får dette bladet. 

Betaling: Kursavgift og betaling for eventuell jegerprøvebok innbetales Studieutvalges konto og merkes med elevens navn​ og eventuelt jegerprøvebok. Studieutvalgets kontonummer finner du under fanen Om oss. ​

Eksamen: Det gjennomføres elektronisk eksamen i regi av Bodø kommune. Eksamen er 50 spørsmål som skal besvares på PC ved avhuking av korrekt svar. Krav for å bestå er minimum 40 riktige svar. Når eksamen er bestått blir dette registrert i Jegerregisteret og jegeravgift kan deretter betales på nett slik at man kan gå på jakt eller kjøpe jaktkort ganske umidd​elbart etter bestått eksamen. For å sikre at alle pesonlige opplysninger blir korrekte må eleven selv registrere seg på www.jegerprøveeksamen.no På dette nettstedet kan man også forsøke seg på en prøveeksamen og man finner i tillegg masse nyttig informasjon om jegerprøven. 

Eksamensavgift: Når alle opplysninger er lagt inn på www.jegerprøveeksamen.no  vil eleven få tilsendt pålogging til Min side på SMS og e-post  og kan der betale eksamensavgiften som er på 300 kr. Ved stryk må ny eksamensavgift betales for å få lov til å gå opp til ny prøve.

Eksamenssted: Bodø Rådhus inngang fra Torvgata, rett ned av klokka på rådhuset. Eksamen er i regi av Bodø kommune. Eksamen kan også tas ved en senere anledning så lenge kurset er fullført.

Eksamenstidspunkt: Eksamenstidspunkt avtales avtales mot slutten av kurset og legges normalt slik at det passser for flest mulig deltakere. Eksamen kan også tas individuelt på et senere tidspunkt ved å kontakte eksamensavsvarlig for Jegerprøven i Bodø Kommune. Dette gjelder også hvis man stryker på eksamen og må gå opp igjen. Ved ny eksamen må det betales ny eksamensavgift. 

Eksamen i annen kommune: Hvis man ønsker å ta eksamen i en annen kommune enn Bodø, f. eks hjemkommune er det annledning til det. Man må da ved registreing på min side melde seg opp i den kommunen som man skal ta eksamen i. Det anbefales å på forhånd sjekke mulighetene for eksamen i denne kommunen så man er sikker på å få tatt eksamen når man ønsker det.  

- Annonse -
cmyk_SB1_Nord_Norge_verti_neg
Print
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.