Jengelhytta
JAR
Publisert 02.03.2016 22:05
Oppdatert 09.05.2019 08:04
Ligger i Børgefjell, 22 km fra Tomasvatn 10 køyeplasser, pluss 2 "nødliggeplasser".
Jengelhytta
Jengelhytta til Vefsn jeger og fiskerforening

Jengelhytta

​​​​​​Styret på Jengelhytta 2019
Jengelhytta - historie av Bjørn Grimsby​

Artikkelen er hentet fra jubileumsskriftet i 1996 

Kort tid etter oppstarten i 1946 fikk daværende "Vefsndistriktets Jeger og Fiskerforening" overta ei gammel og forsømt hytte ved Jengelen i Børgefjell. Den var oppsatt i 1908 av en engelskmann som het Edward Arnold. Tilbudet om å overta hytta var en innertier av de virkelig sjeldne. For aldri har så få og avsides kvadratmeter gledet så mange slitne fjellvandrere.
Allerede på slutten av 18-tallet hadde mange engelske turister oppdaget jakt- og fiskemulighetene på Helgeland, og Arnold var en av dem. Han tilbrakte mye tid i Børgefjell og bodde der delvis om sommeren, fjernt fra folk og engelsk storbyglam. Somrene 1911 og 1912 var Ana Sørum fra Tomasvatn kokke for Arnold mens han bodde der inne sammen med sin datter Piggy.
Så kom første verdenskrig og mens krigen raste har Arnold etter alt å dømme holdt seg borte fra sitt kjære Børgefjell. Det fortelles at han hadde satt igjen noen flasker Whisky på Tomasvatnet, disse flaskene ble tatt omhyggelig vare på i flere år. Han hentet dem kanskje, men Arnold var neppe mye i Norge etter at krigen var over.
Kjempejobb
De første årene etter overtakelsen i 1946 ble det lagt et stort arbeid for å sette hytta ordentlig i stand. Spesielt Jorulv Aune og Trygve Jacobsen, foreningas to første formenn, gjorde manns jobb for å gjøre det levelig under Storkjukkelen.
Sommeren 1951 ble hytta forlenget med et tilbygg på tre meter som inneholdt inngang og bu. Bua fikk en køyeplass og holdes fortsatt åpen slik at det skal være mulig å søke ly der i et knipetak. Sommeren 1959 ble det bygget naust, og i 60- og -70-årene ble det jevnlig arrangert arbeidsturer innover for å foreta vedlikehold på hytta. I 1985 ble naustet flyttet, og så seint som i 1994 fikk hytta en skikkelig ansiktsløftning. Alle vinduer og dører ble skiftet ut, hytta fikk nye takplater, nye vindskier og ny utvendig bordkledning.
Savnet
Jengelhytta ligger hele 22 km fra bilveg, og det er bare ei hytte (Granehytta) i nærheten. Ettersom den ligger svært avsides, knytter det seg del dramatiske begivenheter til den. Det har vært innbrudd der noen ganger uten vesentlige ødeleggelser. Yttergangen har vært brukt mange ganger.
I 1952 ble to damer meldt savnet i fjellet, og Spjelkavik og Kranz Pedersen fra lensmannskontoret rykket ut. De fant damene i beste velgående inne i hytta. Turgåernes plan var å gå fra Jengelen til Susendalen, men måtte snu under Kvigtind da tåka kom veltende. Senere ble de liggende værfaste noen dager.
Sprengladning
Før VJFF overtok hytta i 1946, nådde dramatikken imidletid langt større høyder. Reineier Nils Johan Vesterfjell (senere Kappfjell) disponerte hytta. Året var 1917, og Vesterfjells dreng, Jonas Reiner var kommet til Jengelen med hest. Da han fyrte opp i komfyren for å få seg kaffe, ekspoloderte den. Noen hadde rett og slett laget ei sprengladning der. Jonas ble sterkt skadet i det ene beinet. Han fikk imidlertid fatt i hesten og kom seg til bygds.
I "Nordlands Folkeblad" 6. august 1917 het det i en tittel: "En hardfør lap såret ved eksplosion - red tre mil - klippet stortaaen av". Så vidt vites fikk ikke hendelsen noe rettslig etterspill…
Like over døra inn til soverommet sitter det en støypejernsspilnt fra eksplosjonen i komfyren. Hadde den truffet Jonas Reiner kunne det fått katastrofale følger.
Storm i Børgefjell
Når vinden får skikkelig tak innover Børgefjellsplatået, har Jengelhytta mang en gang vært god å ha. En gang var vi samlet der en blandet gjeng "for å sitte han av". Foruten undertegnede med faderlig opphav, et par karer fra Mosjøen med en gjest sørfra, to forhutlede fotturister som var kisteglade da de fant hytta. I tillegg var det to karer fra Vestersida med en guttunge, disse kom fra Namsvatnet. De hadde bare så vidt kommet seg over den flomdigre Kjukkelelva.
Kortstokkene var kommet fram og det durer i komfyren der et par kaffekjeler står på og leverer stadig strammere kaffe. Vi har akkurat fått kaffe og litt suppe i guttungen da det banket på døra. Utenfor står en lokfører fra Ski og kona hans. De ser nokså forstyrret ut og forteller at ungene deres på 9 og 13 år ligger igjen i teltet like ovenfor Granehytta. Far og jeg hadde tidligere hilst på familien ved vadestedet over storelva. De skulle tilbringe ferien på vandring i Børgefjell. Lokføreren var blitt så glad i fjellet etter mange turer at han gjerne ville vise familien drømmeterrenget sitt. - Og så hadde de riktig dumpet oppi det da!
I fin form
De antatt sprekeste tar på seg regnhyrene og i springmarsj bærer det nedover mot teltet, Joda, i poseteltet ligger ungene i sin søteste søvn, tilsynelatende uten særlige bekymringer. Etter hvert skulle det vise seg at den yngste gutten var temmelig sliten og måtte ha litt hjelp. Jenta på 13 gikk imidlertid fint for egen maskin. Ettter et par timer i hyttevarmen kviknet også gutten til, og "banket" alle som ville prøve seg i kortspillet "Amerikaner".
I Jubileumsåret er det Lars Farbu som leder hyttestyret som ellers består av Øyvind Svartvatn, Bård Eggum, Harald Mortensen, Oddgeir Johansen og Reidar Lundestad.​

 Hyttestyret Jengelhytta_1951.jpg

Hyttestyret i 1951

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Din Tur
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.