Jakthunden
Publisert 07.02.2016 22:52
Oppdatert 07.03.2016 13:30
En god jakthund er en fantatisk hjelpemiddel!
Jakthunden

Litt om trening av valp

Det første du må gjøre for å få en god jakthund er å venne valpen din til å være i skogen og bli trygg der. Ta minst en tur hver helg og en gang midt i uka. Den skal lære seg skogens lukter og lyder, utvikle muskulatur og balanse, venne seg til skogbunn og vegetasjon, og den får både fysisk og psykisk trim og stimuli. Ta den med en plass der dere kan være noenlunde uforstyrret for folk og fe. Gjerne i et viltfattig område, da jaging ikke står på agendaen for en to måneder gammel valp, det er viktigere å bli kjent med alle luktene i skogen slik at den senere klarer å skille ut de fra viltlukta. Velg et lett, flatt terreng slik at valpen ikke belastes unødig, eller finner uoverkommelige hindringer som vil skremme den. Gå med hunden i bånd til du finner en egnet plass i skogen å slippe den løs. Vis valpen at her har du tenkt å bli, ved å sette deg ned og finne fram kaffetermosen og gjerne ei god bok!

Kanskje vil valpen svinse rundt deg bare fem meter unna, kanskje legger den seg ved siden av deg og pistrer litt. Hvis den gjør det - ignorer den! Valpen kan være litt engstelig for det nye, og om du gir den klapp og kos og trøst da - ja så risikerer du å bekrefte for valpen at JA, skogen ER farlig...! Du skal gi valpen trygghet ved å være tilstede; rose, men aldri trøste.
Hvis valpen er trygg, nervesterk og noe egenrådig så vil den utforske nærområdet. Snuse rundt, se, lytte, filletygge en pinne 10 meter unna deg. Løpe etter en sommerfugl, for så å komme i full fart inn til deg. Da kan du rose og kose valpen litt, kanskje en godbit, det er nemlig den spede begynnelse på god kontakt i skogen. Og det viktigste; valpen fant deg der den forventet å finne deg!


De første turene behøver ikke være mer enn halvtimen før du kobler bikkja og lar den snuse seg baksporet hjem. Det danner grunnlaget for ei bikkje som følger baksporet sitt hjem etter endt drev, og det vil vi ha. Etter noen turer vil valpen øke aksjonsradiusen, kanskje bli borte et minutt eller to. Muligens sitter den bare bak ei gran 30 meter borte og massakrerer ei kongle, men likevel, det er bra! Noen gjør et slag i terrenget rundt deg, og kommer glad og lykkelig tilbake til deg. For den vet hvor du er!


Etterhvert  som valpen blir mer trygg og skogvant kan du vandre litt i terrenget. Du slipper den da på et høvelig sted og lar den søke ut. Bli hvor du er til valpen kommer tilbake, da kan du "støtte" den ved å bevege deg i den retningen den kom fra. Som regel vil valpen da løpe full fart i den retningen. Men gå sakte! Noen få skritt i slengen kanskje. Med det samme valpen er ute av syne, stopp opp og bli der den sist så deg. Når den kommer tilbake, støtt den igjen ved å følge på sakte og rolig. Du må ikke flytte deg mye mens valpen ikke ser deg, da kan den bli redd når den ikke finner deg der den tror du er.

Dette er KJEMPE VIKTIG ellers kan du risikere å få en hund med dårlig søk i skogen.

 

Når du har fått en valp som er trygg i skogen og stoler på deg vil jaginga stort sett komme av seg selv etter litt tid, ca 5-8 mnd. Ikke forvent for mye den første tiden, gi den tid til å utvikle seg. Hundene må lære på samme måte som oss, ved å prøve og feile.

Den vil bli din beste venn og ditt vidunderlige hjelpemiddel under jakta!

 

Hvilken hund du bør kjøpe kommer blant annet ann på hva du ønsker å benytte den på- fugl, hare, rev, rådyr, hjort, elg, gaupe?

Ta kontakt med oss så kan vi ofte være behjelpelige med å sette deg i kontakt med seriøse oppdrettere med gode jaktlinjer!

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.