Korona fjerner ikke kravet om human jaktutøvelse
Miguel Carazo
Publisert 07.10.2020 11:39
Oppdatert 07.10.2020 12:43
Korona fjerner ikke kravet om human jaktutøvelse
Nora Røflo Indgul har tatt storviltprøven de siste fem årene på rad
Korona fjerner ikke kravet om human jaktutøvelse
Og Morten Møller går inn i sin 42. jaktsesong
Er det lurt å basere årets storviltjakt på fjorårets skyteferdigheter?

​​​​​​​

Ei typisk riflekule egnet for skandinavisk storvilt veier 11,7 gram (180 grains). Ellevekommasju gram tilsvarer vekta til ei skive brunost, men det er nok til å velte en elg på flere hundre kilo. Det skyldes sårkanalen forårsaket av kulas ekspansjon når den treffer viltet i høy hastighet.

Det eneste jegeren trenger å gjøre er å plassere skuddet på riktig sted. Det vil si i viltets hjerte- og lungeregion, en sirkel som hos elgen har en diameter på 30 centimeter – litt større enn en gjennomsnittlig norsk middagstallerken. 

I normale omstendigheter er denne øvelsen … Nei, vent nå litt. Jakta pågår sjeldent i «normale omstendigheter». Det vanlige er ujevnt terreng, regn, kalde fingre, dårlig sikt, dårlig tid og høy puls ... Og viltet står sjeldent i ro. Derav dette evigvarende maset om å trene med rifla før jakta. Vi hører det ofte fra de mer erfarne jegerne: «Bli ordentlig kjent med våpenet ditt», «bli vant med rekylen», osv.

Human jaktutøvelse 
At årets krav om avlegging av skyteprøven forsvant på grunn av Korona, burde ikke bli en hvilepute. Husk at pandemien ikke har fjernet kravet om human jaktutøvelse.

–Nedstengingen av Norge begrenset jegernes mulighet til å trene og ta storviltprøven. Derfor synes vi at det var klokt av Miljødirektoratet å gjøre fjorårets storviltprøve gyldig også i 2020, sier Eirik Andreassen, leder for Skyteutvalget i Oslo JFF.

​Likevel er det sånn at den forsiktige gjenåpningen av landet startet allerede i mai, og da fikk mange storviltjegere igjen anledning til å forberede seg til jakta. 

–I Oslo-området blir det vanskelig å skylde på stengte skytebaner. Oslo JFF og flere andre foreninger på Østlandet har gjort en kjempeinnsats for å kunne holde skytebanene åpne. Siden mai-måneden har tilgangen på skytebaner vært god til tross for enkelte begrensninger, sier Eirik.

-Skyt på deg selvtillit
​Nora Røflo Indgul har tatt storviltprøven hvert år og vært på elgjakt i Trøndelag de siste fem årene. Men å hoppe over skytetreninga før årets elgjakt var ikke aktuelt for henne.


–Jeg har forståelse for unntaket på grunn av smittevern, men personlig er jeg ikke komfortabel med å møte opp på elgjakt uten å ha skutt i år. Banene har vært åpne de siste måneder, så det har vært mulig å ta skyteprøven og trene, sier hun.​

Vi møtte 27-åringen fra Trøndelag på 100-meteren på Løvenskiold i medio september. Hun hadde nemlig vært på trening og sendt av gårde et titalls skudd med rifla like før elgjakta.  –Når man får skutt mye før jakta skyter man på seg selvtillit. Det gjør at man er sikrere på å treffe riktig ute i skogen. Jeg har opplevd skadeskyting, og det er ikke gøy i det hele tatt. Først og fremst utsetter man dyret for store lidelser, men det er heller ikke en god jaktopplevelse. Uten trening er man ikke en god skytter veldig lenge, sier hun.

En garanti på en fin jaktopplevelse​
Høsten 2020 går Morten Møller inn i sitt 42. jaktsesong. Det inkluderer storvilt i tolv av disse jaktsesongene. Hvert år skyter han rundt 300 treningsskudd med storviltrifla før jakta. Han mener det er den beste garantien man kan få på en fin opplevelse i skogen.

–Jeg er en av mange som har opplevd det, og det er helt sant: Skadeskyting er helt jævlig. Man skal unngå skadeskyting, og skytetrening før jakta er en god måte å gjøre det på, sier han.

Selv kom han ikke i gang med skytetreninga før slutten av juli. Han hadde et par dårlige dager på skytebanen da, men det skulle ikke veldig mange besøk til før både skyteformen og godfølelsen var tilbake. Det kommer godt med for en som ikke sjeldent forlenger jaktsesongen med heftig villsvinjakt i Baltikum.

–Korona har medført unntakstilstand for mange næringer, ikke bare på skytebanen. Vi i Oslo JFF har likevel hatt anledning til å trene før jakta til tross for restriksjonene som har vært. Skytetrening er den beste garantien man kan få på en fin jaktopplevelse i skogen, selv på de dagene når man ikke får felle et dyr, sier Morten.


- Annonse -
facebook.com/oslojeger
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.