Suksess for Ungdomsutvalgets elgjakt i Gausdal
Publisert 18.11.2020 13:35
Oppdatert 18.11.2020 13:35
Suksess for Ungdomsutvalgets elgjakt i Gausdal
Solemskogen JFF og ungdomsutvalget fikk i år anledning til å arrangere introjakt på elg i samarbeid med Oppland JFF, Gausdal JFF og Gausdal Fjellstyre.

Kurset ble holdt 2-4 oktober i gamle Ormtjernkampen nasjonalpark. Det var syv påmeldte deltakere fra Solemskogen JFF, ett frafall pga sykdom så totalt seks introjegere fra foreningen og fire instruktører; Frank Alvegg, Leif Helland, Magnus Hassel og Kåre Ronny Sletten

Møtested var på Høvrestad hytte, en stor hytte med gode fasiliteter. Etter ankomst var det gjennomgang og planlegging av jakta, orientering og utdeling av poster. Bruk av elektroniske hjelpemidler som hundepeiler og Wehunt ble grundig gjennomgått.

Etter en god frokost på fredag som var første jaktdag bar det ut til de tildelte poster, mens hundene gjorde søk i terrenget. Første drev var rolig og etter båling og mat på vei til drev to ble det observert ku og kalv på vei til post, og spenningen steg betraktelig.

På fredag gikk alle ut på tildelte poster og hundefører fikk sluppet hunden. Hunden fant ikke elg i dette drevet, men da drevet var avsluttet og folk var på tur ut igjen så ble det observert ku og kalv av en post.

På andre drevet første dag var en ny hund i sving og en piggokse ble tatt ut ganske kjapt. Dyret føk i stor fart forbi en av postene i stor fart og det ble ikke løsnet skudd, strøk forbi resten av postrekka, men utenfor skuddhold.

Lørdag ble det nok en spennende dag med uttak av ku og piggokse, mye «action» men ingen felling denne dagen.

Søndag var siste sjanse, og det ble sluppet to hunder, og etter en kort stund var det uttak av en elgku. Kua beveget seg over ei myr mot postrekka og stoppet tretti meter fra posten der den møtte sitt endelikt av et perfekt skudd og gikk i bakken.

En stolt jeger fikk felt sin første elg.

Like etter passerte en piggokse naboposten, sannsynligvis samme dyr som var observert tidligere på dagen.

Alle deltakerne samlet seg på fallet, vomming ble demonstrert og siden dyret ikke lå langt fra veien ble det buksert dit ved hjelp av rå muskelkraft. Deretter var det flåing og slakting. Kua veide 169 kg, hjerneprøve til CWD testing ble tatt og dyret ble så partert slik at deltakerne fikk med seg kjøtt hjem.

Alle fikk brukt kniven og vært med på oppstykking, slik at læringsinnholdet var stort.

Kommentarer fra deltakere:

«Alt i alt var det en veldig lærerik tur, og jeg håper flere får mulighet til å delta i fremtiden. Elgjakt er vanskelig å starte med hvis du ikke kjenner noen eller har eget terreng. 

Det som fungerte veldig godt

 • Lokalkjente instruktører
 • God informasjon før vi dro ut hver morgen
 • Hytte med grei standard og gode muligheter for å tørke klær
 • Vi hadde nok biler og hunder
 • Fritt dyr»

  «Svært godt fornøyd med jakten i sin helhet. Flinke instruktører, og veldig godt vertskap. Veldig pent område, med kombinasjon av fjell og skog. Mye elg i området, masse spor og mye elg innom post.»

  Solemskogen JFF takker Oppland JFF, Gausdal JFF, Gausdal Fjellstyre, deltakere og instruktører for et svært bra opplegg og ikke minst for at vi fikk delta på denne introjakten og kurset.

  Vi vil svært gjerne gjenta suksessen til neste år.


- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.