UKJENT HUNDESYKDOM
Publisert 07.09.2019 10:19
Oppdatert 07.09.2019 10:20
UKJENT HUNDESYKDOM
Roar Lundby, jaktkonsulent i NJFF oppfordrer til å bruke føre-var prinsippet.
NJFF ber foreningene om å ta ansvar

​​NJFF ber lokalforeninger og fylkeslag vurderer utsettelse eller avlysning av arrangement og aktiviteter der mange hunder samles.

​​​NJFF mener det er viktig at jakthundeiere følger de rådene som er gitt av Mattilsynet og Veterinærinstituttet og unngår store forsamlinger med hund.​ Det er viktig at jakthundeierne ikke lar hundene ha nærkontakt med andre hunder og ikke lar de snuse der andre hunder har gjort ifra seg. Foreløpig vet vi ikke hva dette er for noe og hvordan hundene har blitt syke. Derfor oppfordrer vi til å bruke føre-var prinsippet, sier jaktkonsulent i NJFF, Roar Lundby.

I denne fasen er det viktig å følge med på de rådene som Mattilsynet og Veterinærinstituttet har gitt i saken, og NJFF viser til disse fra Mattilsynet ​og Veterinærinstituttet. 

NKK gjennom sine klubber og forbund har bedt arrangører av jaktprøver og utstillinger helga 6.-8.september, vurdere å utsette eller avlyse sine arrangement. NJFF ønsker å følge opp dette og ber også om at våre lokalforeninger og fylkeslag vurderer utsettelse eller avlysning av arrangement og aktiviteter der mange hunder samles. Oversikten fra NKK ligger her.

Snart jakt

Mange lurer også på hvordan det blir med jakta. NJFF mener at det ikke er noen grunn til å avlyse eller utsette jakta. Når en drar på jakt unngår en nettopp tilfeller med mange hunder og store forsamlinger, og følger nettopp opp de rådene som Mattilsynet har gitt. NJFF mener derfor at en bare kan reise på jakt, men at jakthundeiere også bør ta sine forhåndsregler i disse dager før de pakker og reiser.

Hold hunden under oppsyn

Den alvorlige hundesykdommen har fortsatt ukjent årsak. Ingen nye dødsfall er kjent i løpet av det siste døgnet, men det meldes om flere nye tilfeller. Symptomene er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. 

Her finner du en landsoversikt med klinikker som har døgnåpen eller døgnåpen vakt:

Gode råd til hundeeiere ​

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken ​​

 

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.