Tips til 10 turområder i Rogaland
Publisert 01.04.2020 12:13
Oppdatert 03.04.2020 11:10
Tips til 10 turområder i Rogaland
Vil du ha tips til 10 turområder i ditt fylke? Her får du turer og aktiviteter som passer for både store og små, gammel som ung! Bare husk å følge oppdaterte nasjonale retningslinjer som er gjeldende for aktivitet i utmark, samt gjeldende anbefalinger fra FHI i disse Coronatider. Bålforbud, båndtvang osv må passes på, og er den enkeltes ansvar å overholde.

​​​​

1.       Tengesdalsvatnet

Ligger sentralt mellom Sandnes og Høle og er det perfekte stedet for familietelting eller dagstur. Her er god plass til å slå opp telt, det er gruver til bålkos og grilling, toalett og flott strandlinje hvor de små kan kose seg med mye lek og moro! Tengesdalsvatnet er også utgangspunktet for flere toppturer om en ønsker å kombinere telting og tur. Lavterskel telttur med 50 m gange fra parkering.

https://www.fjell-vandring.net/fjelltopper-0-250moh/tengesdalsvatnet-tilrettelagt-lavterskel-telttur-650.html


2.     Fjøløy fort og Fjøløy fyr.

Ligger på Fjøløy nordvest av Mosterøy. Det flere hundre mål store militære området ble overtatt av kommunen våren 2010, regulert for friluftsformål. Området har allerede fått mange nye funksjoner, bl.a. en universelt utformet turvei som binder fyret og fortet sammen. Ypperlig sted for fisking og etter sjøaure, spesielt på innsiden i vågen. Lett adkomst med bil, gode parkeringsmuligheter.

 http://ryfri.staging.origin.no/kart/friluftsomr%C3%A5der/fj%C3%B8l%C3%B8y

3.       Auglend Eigerøy

er et innholdsrikt friluftslivsområde som ligger på sørspissen av Søre Eigerøya utenfor Egersund. I 1995 ble det kåret til årets friluftslivsområde i Norge. Tidligere var dette en typisk kystgård hvor fiske og jordbruk gikk hånd i hånd – et såkalt kombinasjonsbruk. Innmarken har lune og idylliske grasenger omgitt av frodige lauvskogsbelter. Utmarka står i sterk kontrast med gråe berg og knauser, som er flettet sammen av karrig lyng- og grasmark. Nakne værslitte klippestrender danner randsonen mot havet. Sjøbumiljøet i Vandringshavn er selve hjertet i området. Auglend er et flott turområde som passer for hele familien. Gode parkeringsforhold, natur- og kultur-informasjon, toalett, merket sti mm. Helårsbåndtvang. Følg Rv. 502, ta til venstre etter Eigerøy bro. Kjør rett frem til endes. 

 https://visitegersund.no/opplevelser/naturattraksjoner/turomrader/ 

4.       Røssdalen i Forsand

Dette er en eventyrlig fin dal, lett tilgjengelig for småbarnsfamilier og på terskelen av skikkelig villmark. Røssdalen ligger øst for Øvre Espedalsvatn og er starten på fantastisk fine fotturer gjennom Indradalen og videre mot Fossjuvet, Blåfjellenden og Frafjordheiene. Alternativt kan man gå sørover mot Frafjord på den eldgamle Kjærlighetsstien. Eller man kan nøye seg med å gå de få kilometerne inn Røssdalen til grasslettene ved elva. Parkering skjer ved Ryfylke Friluftsråds anlegg i Øvre Espedal. Røssdalen er helt særegen i rogalandsk natur, med nydelige vann, stupbratte fjell, bortimot ufremkommelig ur (følg stien!) og en trolsk urskog. Botanisk sett er Røssdalen den mest interessante delen av Frafjordheiene. Og for fuglekikkere fins det knapt noen mer artsrik dal i hele Ryfylke. Hele dalstrekket med Indradalen og Fossgjuvet er preget av dramatiske og ferske geologiske prosesser. På østsiden av vannet er det fine teltplasser og lekemuligheter for unger. Her er det nå laget permanente griller med sittebenker. Forsand kommune har også plassert et utedo i området. Fiske: Fiskekort kan kjøpes v/bussholdeplass i Øvre Espedal.

http://www.ryfri.no/kart/jakt/r%C3%B8ssdalen-i-forsand

 

5.       Gudbrandsfjellet

Turen til Gudbrandsfjellet er en forholdsvis kort tur som gir mye utsikt for innsatsen. Ved Hervik skole finner du orienteringstavlle. Turen går i variert terreng opp til varden på 292 m.o.h. I varden er det lagt ut ei bok til å skrive navnet i. På nedturen anbefales en tur ut på kanten av fjellet for å nyte utsikten over Hervik og Hervikfjorden. Snarvegen tilbake er nordover fjellet og rett ned til den gamle skolevegen, men den er bratt og sleip når det er vått. Det er gitt konsesjon for bygging av 13 vindmøller på Årvikfjellet like sørvest for Gudbrandsfjellet. Blir disse satt opp vil det kanskje være kort tid igjen å nyte naturen uberørt i dette vakre området.

https://ut.no/turforslag/115916/gudbrandsfjellet-292-moh?fbclid=IwAR0rozi8tW8OQhkWyVf-on0vYtWP84qCeQBqOJJ8FqM9ZZ4EihtPFFjGbXk


6.       Fra Sælandsskogen til Melsvatnet

Turområdet på Lyngaland i Time på Jæren, eller også omtalt som Homsi er kjent for en del – men det er først nå i senere tid at stiene er blitt skiltet. Fra Sælandsskogen kan en gå opp til Lyngaland, over kulturlandskapet og videre til Melsvatnet med rundtur der. På Lyngaland er det satt opp infoskilt med overskrifta «Folk og dyr under samme tak».  Fritt stangfiske etter ørret i Melsvatnet. Sett av 2t på den totalt 8,8km lange rundturen.

https://www.fjell-vandring.net/fjelltopper-0-250moh/lyngaland-kulturlandskap-fra-s%C3%A6landsskogen-til-melsvatnet-567.html

7.       Litlavatnet Karmøy

Dette er en variert og fin tur. Den har god turvei, sti, skog, vann, gapahuk, "sjerpatrapp" med mer. Den anbefales for unger.  Ca 2,5 km. Turen tar ca 1,5 timer. Masse alternative ruter og turer i området. For små barn er det ypperlig å ha med sykler.

https://www.telltur.no/turmaal/myghxi9g/8214

8.       Edlandsfjellet Ålgård

Turen er ca 2,0 km hver vei. Beregn 1,5 time opp til toppen.
Følg turstien inn i Neseskogen og oppover i skogen. 
Ta stien til høyre ut av skogen, under krafledningen og videre opp til Stemmen tjernet.
Stien fortsetter sørover opp Fannalidalen.

https://www.telltur.no/turmaal/myghxi9g/8423

9.       Steinkjerringå i Hå

Turen er ca 3,0 km hver vei. Beregn 1 - 1,5 time til Steinkjerringa.
Følg kjerrevei mot sør og videre på god sti merket med blå markeringer.
Terrenget er lettgått med lite kupering.
Retur samme vei eller følg godt merket sti nordøstover opp til Synnesvarden.
Derfra på merket sti vestover tilbake til Holmavatn.
Flott rundtur på Høgjæren!

https://www.telltur.no/turmaal/myghxi9g/8425


10.    Fiske i Rogaland

Vi avslutter med et digikart over gode og lett tilgjengelige fiskeplasser i fylket som de fleste familier enkelt kan komme seg ut til. Her finner man i tillegg turtips.

https://mittfiske.no/kart/

Oppfordring fra NJFF Rogaland:

Husk å følge siste oppdaterte nasjonale retningslinjer som er gjeldende for tur og aktivitet i utmark, samt gjeldende anbefalinger fra FHI i disse Coronatider. Bålforbud, båndtvang osv må passes på, og er den enkeltes ansvar å overholde. 

I Rogaland er det enorme turmuligheter. Det er lett å finne turer der man går helt alene, gode stier, familieturer og mer, men også svære internasjonale turistmål der folk klumpes sammen. Vær kreativ og bruk helst litt tid på å planlegge turen litt. denne påsken er ikke tiden for å gå til Prekestolen. Tenk på bekledning, fottøy, nok mat, og vær trygg på at turen IKKE kan medføre større risiko for at skader oppstår. Man skal ikke belaste hjelpemannskaper unødig ved å søke risiko nå.- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.