Aversjonsdressur sau 2019
Publisert 01.05.2019 20:07
Oppdatert 31.05.2019 10:27
Aversjonsdressur sau 2019
Haugesund og omegn jeger- og fiskerforening (HOJFF) ønsker at flest mulig lokale hundeeiere, uavhengig av rase, skal la sine hunder gjennomgå aversjonsdressur mot sau. Alle hundeeiere er selv ansvarlige for å gjøre sitt ytterste for å unngå at deres hundehold får konsekvenser for tredjepart.

Hvordan gjennomføres aversjonsdressuren?

Bruk av strømhalsbånd er kun tillatt i forbindelse med aversjonsdressur og kun utført av godkjent instruktør. Hunden får et støt i det øyeblikket den jager sau. Det er ikke sterk strøm, kun nok til å gi en uforklarlig støkk. Målet er å få hunden til å forstå at dette er strømførende ulldotter som man ikke bør jage. Aversjonsdressuren anses som bestått når hunden har vist at den ikke har noen interesse i å jage sau. Da utstedes et sauerenhetsbevis. Derfor må hunden gjennomgå minimum 2 dressurer med minimum 14 dager mellom. Husk at mange hunder må gjennomføre flere dressurer, så ikke utsett til siste liten!

Har ikke hunden noen interesse i å jage sau i det hele tatt vil den heller ikke få strøm. Mange kommer på aversjonsdressur etter at hunden deres har jaget sau. Da er det mye verre å få en vellykket aversjonsdressur. Det kan for noen høres grusomt ut å bruke strømhalsbånd, men det alternative utfallet dersom hunden tar sau kan bli mye verre.

Hvilke hunder kan gjennomføre aversjonsdressur?

Sau er et klassisk byttedyr som løper når den blir skremt. Denne flukten utløser en jaktatferd hos hunder. Hvis det er flere hunder sammen er det lettere for at de stimulerer jaktatferd hos hverandre. De arbeider i flokk og følger sine instinkter som rovdyr. Noen hunderaser er mer disponert for slik atferd, men det er ikke ensbetydende med at instinktene ikke er iboende de fleste hunder. Det kan tyde på at det er en misoppfatning at såkalte familiehunder ikke har behov for aversjonsdressur mot sau. Majoriteten av hunder på aversjonsdressur er jakthunder.

I utgangspunktet kan, og bør, alle hunderaser gjennomføre aversjonsdressur.

Unntaket er polare raser og noen spisshunder, som erfaringsmessig er lite mottakelige for dressuren, herunder: husky, grønlandshund, samojed, laika, norsk elghund, karelsk bjørnehund, jämthund, malamute, kai, akita inu. HOJFF strømmer ikke disse rasene.

Hvor gammel må hunden være?

Minimumsalder for strømming er 9 mnd. Det er likevel modenheten på hunden som må avgjøre om den skal gjennomføre dressuren. For jakthunder kan vi si det slik at den skal ha «våknet» jaktmessig.

Hva må jeg som eier gjøre?

Den aller viktigste jobben du som eier må gjøre er å benytte dummyhalsbånd på hunden! Dette er veldig viktig fordi vi ikke ønsker at hunden assosierer strømmen med det uvante halsbåndet. Hunden bruke denne dummyen hver dag i minst 2 uker før første dressur, mellom dressuren og 1 uke etter siste dressur. Dummy lages ved å feste f.eks ett eller to store batterier foran på et halsbånd du har hjemme for å etterligne strømhalsbåndet. Husk å stramme den godt, da strømhalsbåndet skal sitte godt inntil huden. Dummyen må være på hunden når den møter på aversjonsdressur!

canicom-5800.jpg

Raser med lang pels må klippes/barberes i partiet på halsen slik at strømpunktene får kontakt med huden. Det kan være lurt å trene jevnlig på å fukte halsen med svamp og godt med vann slik at hunden venner seg til dette.

Hva skjer når jeg har fått aversjonsbevis?

Å motta sauebevis gir ingen garantier. Det er kun et bevis på at du som hundeeier har gjort ditt ytterste for å sørge for at hunden ikke jager sau. Fortsett bruk av dummy i 1 uke. Det anbefales årlig retest, spesielt på unge hunder. Ikke oppsøk sauer for å «teste» hunden! Møter dere sau på tur, skift gjerne marsjretning.

Når og hvor er det aversjonsdressur i 2019?

Første bolk med aversjonsdressur i 2019 blir fire onsdager på Tjoland/Helgeland på Fosen i Røyksund. Mot Våga kai svinger du inn til Tjoland/Helgelandveien, kjør forbi første gårdsbruk på venstre side, rett ned bakken der ser du beitene på høyre hånd. IKKE parker på gresset. Kartlink her.

Vi starter 17.30 og holder på så lenge det er deltakere.

Onsdag 22. mai

Onsdag 29. mai

Onsdag 5. juni

Onsdag 12. juni


Neste bolk med aversjonsdressur blir etter sommerferien på Sundfør, kartlink her:

31. juli

7. aug

14. aug

Les hele infoskrivet til hundeeiere nedenfor: Informasjon_til_hundeeiere_om_aversjonsdressur.pdf

Pris for kurset:

Medlemmer NJFF/FKF – 500kr per hund

Ikke medlemmer – 600kr per hund

Betaling på VIPPS (eller kontant) ved første gangs oppmøte. VIPPS-nr til HOJFF er 109117.

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Big Fish Adventure
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.