Oppsummering av introjakta på skogsfugl
JIK/GLA
Publisert 25.10.2019 12:36
Oppdatert 28.10.2019 10:08
Oppsummering av introjakta på skogsfugl
Foto: Gaute Lundeberg Aas
Les hvordan det gikk da barne- og undomsutvalget i NJFF Telemark gjennomførte introjakt på skogsfugl 18.-20. oktober.

​Tiden var kommet for årets introjakt på skogsfugl i Fyresdal. Møteplass var i Treungen for litt mathandling, før vi kjører mot hytta. På butikken var det to meget ivrige unggutter som møtte meg, så handlingen gikk unna i en fei. 

Da vi ankom hytta hadde flere ankommet før oss, så vi ble fulltallige. Fem stykker totalt, to instruktører og tre introjegere. En hadde også med en ung setter, som det skulle bli meget spennende å prøve i løpet av helgen. Vi rigget oss til i hytta og lagde en sein og god middag etterfulgt av litt generell info og litt artslære. Tiden gikk fort og plutselig var det tid for å hvile øynene. 

Opp kl. 06 og inntok frokostbordet. Der ble niste smurt og slagplanen finpusset.

Ungbikkja skulle bli med en mer erfaren hund, mens vi andre dro litt høyere i terrenget for å jakte støkk. Spenningen og iveren steg, så litt ruskete vær ble fort glemt. Vi begynte i litt lavere terreng uten å se fugl, dermed så gikk vi oppover mot høyden. Etterhvert som timene gikk så vi flere fugl, men de lettet på langt hold. Plutselig, da motet begynte å falle, satt en orrhane litt for trygt, helt til den innså at det var på tide å ta vingene fatt. Kruttrøyk var eneste resultatet av den situasjonen. Tåka kom og gjorde jakta i høyden litt vanskeligere utover dagen, så vi måtte ned i lavere strøk. Og heller ikke da var det fugl å se i lavere terreng. 

 
Da alle hadde samlet seg på hytta, hadde de to med hundene fått skutt ei orrhøne. Unghunden hadde sekundert bra, så de var veldig godt fornøyd med det. Da var det middagstid, etterfulgt av et kurs i hvordan man gjør opp en fugl. Eigil viste, og unggutta førte an kniven. 

 
Søndag ble planen en annen. Unghunden ble med opp i høyere terreng mens unggutta ble med Eigil og sin vel fungerende hund. 

 
Unghunden var sliten fra dagen før, men kanskje det kunne gjøre at hu fungerte litt bedre. Først ble det to tomme stander, hvor det hadde sittet røy og tiur. Dette er visste vi, fordi dem kom susende over hodene våre mellom furuskogen på kloss hold. Dessverre ingen god skuddsjanse mellom trærne.
Plutselig stod hunden stiv under ei skjørtegran! Vi løper sakte i posisjon og eier letter hunden på kommando. Perfekt situasjon. Her ble vi nok begge litt satt ut, for ut av skjørtegrana kom to orrfugler, uten at det ble kruttrøyk i lufta.
Da passet det godt med en matbit.
Etter mat gikk vi ikke mange minutter før hunden sto stiv igjen. Ut smetter ei orrhøne som trolig fikk tinitus. Vi snudde så om på kursen og begynte på hjemveien. Her så vi både tiur og røy i som hunden jobbet med, uten at vi fikk noen gode skuddsjanser.

 
Dagen ender med dette, og vi møtes utenfor hytta for en siste prat. Her møter en strålende fornøyd gutt med sin første orrhane. De hadde også hatt flere muligheter, men kun denne som resultat.
Vi takket hverandre for en fin tur og et flott reisefølge, og alle var meget fornøyde. 

 
Takk for en flott Introjakt. 

 
Jon Inge Kleven
Leder av Barne- og ungdomsutvalget, NJFF Telemark

Se bilder fra jakten under. Øverste foto: Eigil Movik, resten: Jon Inge Kleven

Skogsfugljakt 2019.jpg

Skogsfugljak 2019_2.jpg 

Skogsfugljak 2019_3.jpg Skogsfugljak 2019_5.jpg

Skogsfugljak 2019_6.jpg
 

- Annonse -
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.