Endelig elgjakt

Lørdag 2. oktober starter endelig elgjakta i vårt område. En dag mange jegere har sett frem til i lang tid!

Publisert: 29. september 2021 kl. 12.52

Sist oppdatert: 29. september 2021 kl. 12.55

Elgjakta i Romedal og Stange almenninger varer fra 2.10 - 7.11. Totalkvoten er på 136 dyr i år, hvorav 127 er fordelt i første tildeling.

Den første uka i elgjakta er det opphold i småvilt- og rådyrjakta (f.o.m. 2.10. t.o.m. 8.10), og etter denne uka må småviltjegere ta kontakt med jaktledere i områdene de skal jakte i (med mindre jaktlaget har felt sine dyr). På RASAs hjemmeside finnes et jaktkart, der man kan følge med på kvote og felt elg hos de forskjellige jaktlag - her står også telefonnummer til jaktledere på hvert enkelt terreng. Jaktlagene som er ferdig markeres i ny farge da jakta er over. Se JAKTKART.

 

Her er 10 tips til elgjakta fra NJFF-Hedmarks fylkessekretær, Ole Mattis Lien:

  1. ​​​​Elgjakt er ofte lagsjakt med flere jegere i terrenget. Tenk sikkerhet i alt du gjør. Tenk sikkerhet ved plassering av poster, og tenk sikkerhet når dere går flere sammen til post. Bruk gjerne sikkerhetsfarger. Dette gjelder både for hundefører og postmannskaper.

  2. Tren mye med rifla og bli godt kjent med den. Tren i varierte stillinger og på varierte avstander. Skyte​trening er ferskvare!

  3. Gjør deg godt kjent i terrenget.

  4. Gjør godt forarbeid med tilretteleggelse og rydding av poster. Avstandsmåler er et godt hjelpemiddel for å se an skyteavstand på faste poster.

  5. Ta hensyn til vindretning. Elgen har meget god luktesans og er ekstremt var for menneskelukt. Gå mot vinden når du går med hund, eller smygjakter. Vindretningen bestemmer hvor du jakter. Sjekk vindretningen ofte.

  6. Sitt rolig og stille på post. Elgen hører utrolig godt. Begrens radiobruk til det aller mest nødvendige. Legg igjen mobiltelefonen i koia eller i sekken.

  7. Beveg deg stille og lydløst i terrenget. Gå sakte og knekk minst mulig kvister. Ha klær som gir minst mulig lyd.

  8. Elg jaktes for det meste med hund. Uansett om du jakter med løshund eller bandhund, sørg for at hunden er godt trent og i god form.

  9. Sørg for å ha godt utstyr og gode klær. Elgjakt utover høsten kan være kaldt!

  10. Vær bevisst på skuddsituasjoner. Hold igjen skuddet på dårlige skuddsjanser. Du har ofte tid til å få en god skuddsituasjon. Tilstreb skudd med bredsida til. Skyt ikke på dyr i fart. Plystre til elgen eller gjør en lokkelyd stå stopper den ofte. Dårlige skudd gir mange ganger ettersøk og bortkastet jakttid.

Ettersøksavtalen må være i orden: Husk godkjent ettersøkshund!​ Les mer om det her. ​​

 

RVJFFs leder (og ivrige elgjeger) Jon-Børge Lundsbakken har selv telt ned til elgjakta siden november i fjor. Endelig er ventetiden snart over! Jon-Børge og RVJFF ønsker alle sammen fine dager og opplevelser i skogen - skitt jakt!