Dette trenger du til våpenpuss
Publisert 22.06.2017 13:21
Oppdatert 30.06.2017 18:13
Dette trenger du til våpenpuss

Våpenpuss

Du har mye igjen for å ta vare på børsa di. Ikke bare beholder du våpenet lengre, men det gir våpenglede å vedlikeholde børsa. Er du glad i våpenet ditt, blir du også bedre skytter.

Det er flere som slurver med våpenpussen. Etter en lang dag ute, er man gjerne sliten og klar for godstolen. Avslutt heller jakta fem minutter før, og bruk denne tida til å gå over våpenet.

Vedlikehold av metallet
Våpenets metalldel er løpet og låsekassa. Etter bruk bør våpenet rengjøres, slik at våpenet ikke ruster og patronforurensning setter seg fast. Først demonterer du våpenet og fjerner all synlig fuktighet. Bruk gjerne papir. Deretter rengjør du løpet med nitrosolvent-olje. Denne kjøper du i våpenforretninger.  Etter grundig rengjøring, gir du våpenet en runde med en tynn film av våpenolje på alle metalldeler. Unngå fingeravtrykk, da dette fort gir opphav til rust. Et lurt tips er å sette våpenet bort opp-ned, slik at overflødig olje renner bort fra treverket. Treverket tar skade av våpenoljen.

Vedlikehold av treverk
Forskjeftet og geværkolben utgjør treverket. De oljebehandlede skjeftene er enklest å vedlikeholde. Det finnes egne skjefteoljer som du enkelt gnir inn i treverket. Det er spesielt aktuelt før og etter regnværsdager. Skjefteoljen skal ikke over på metallet.
Enkelte våpen har lakkerte skjefter. De tåler mye, men er vanskelig å vedlikeholde på egenhånd. Bruk gjerne en børsemaker til dette.​


Pussestokk​​​​
Du trenger en solid pussestokk tilpasset kaliberet. De hele er mest solide, mens de delbare er mer hendige. Unngå å bende delbare pussestok​​ker og bruk ikke for stram pussekvast.​​
​​​​3d.JPG​​​​​​​​
Pussesnor 
Pussesnora er fin å ha hvis du skal tørrpusse løpet før skyting, eller olje løpet etter skyting. En kraftig pussestokk er derimot bedre når løpet skal rengjøres skikkelig.
3dd.JPG
Stålull
Fin stålull uten såpe er utmerket til innvendig rengjøring av både rifle- og hagleløp. Her kan du alternativt bruke en bronsebørste som er tilpasset kaliberet.
3ddd.JPG
Renseolje
Til renjøring bruker du en nitro-solvent olje som finnes i alle våpenforretninger. Denne kan stå i løpet i evig tid. Fra tid til annen må det sterkere saker for å få vekk mantelbelegg i rifleløp. Da må du bruke stålull eller bronsebørsten. Tilsvarende hvis det legger seg avsetninger i hagleløpet.
3dddd.JPG
Våpenolje
Til smøring av våpen for oppbevaring over lengre tid, bruker du en våpenolje. Er våpenet stadig i bruk benytter nitro-solvent oljen. Overdriv ikke bruken av våpenolje, da dette ofte vil renne ned på treverket. Bruk pussefille når du oljer metallet. 
3dddddddd.JPG
Skjefteolje
Til skjeftet bruker du egen skjefteolje som du jobber inn i treverket. Slik får det en fin finnish og treverket sprekker ikke. Ønsker du en blank overflate pusser du det tørre oljelaget med fin stålull.
3ddddddd.JPG
Klikkpatroner
Etter at du har pusset børsa, må du spenne den ned. Dette gjør du ved hjelp av en klikkpatron. Alternativt må du tørrklikke, men dette ødelegger på sikt børsas tennstempel. ​
- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.