I forvaltningen av elg, hjort og villrein foregår det rutinemessige registreringer og beregninger av bestandsstørrelser. Jegerne bidrar i vesentlig grad til denne kunnskapsbasen gjennom å rapportere "sett elg " og "sett hjort" i jaktperioden. I dag er det utenkelig at man kan være denne kunnskapen foruten.
Våre bestander av store rovdyr er også grundig overvåket, og det nedlegges betydelige ressurser og innsats fra mange hold for å framskaffe et godt forvaltningsgrunnlag. Her kommer mye av grunnlagsdataene fra jegere og andre naturbrukere.
Dels i form av innmelding av tilfeldig registrerte spor og observasjoner av de ulike artene, men også gjennom særlige prosjekter hvor jegere blir oppfordret til å samle inn spesifisert materiale for å framskaffe ytterligere detaljkunnskap om populasjonene.
I enkelte fylker gjennomføres det også rutinemessig bestandsregistrering av gaupe gjennom sporobservasjoner langs faste strekninger.
I de seinere år er det også utviklet metoder som gjør det mulig å framskaffe data for bestandstetthet for ryper og skogsfugl. I mange områder er bestandsregistrering allerede tatt i bruk som en del av forvaltningen av disse artene. Dette vil gi et langt bedre grunnlag for riktig forvaltning av våre mest populære småviltarter.
Norges Jeger og Fiskerforbund kan tilby kurs i bestandstaksering av hønsefugl. Slike kurs arrangeres regionalt, og interesserte kan etterspørre tilbudet gjennom sine foreninger eller fylkeslag av NJFF.
Kontaktperson: Webjørn Svendsen.