NJFF tilbyr bjørnejegerkurs
Publisert 15.02.2016 01:55
Oppdatert 03.12.2018 12:48
21. august starter den ordinære jakttida på bjørn. Jakt på bjørn er krevende og stiller særskilte krav til jegeren, både gjennom jakt og regelverk. NJFF har utviklet et eget bjørnejegerkurs som kan brukes som forberedelse til å delta i lisensfelling.

- Gjør bjørnejegerkurset til en del av jaktforberedelsene i år! Jakter du i områder der du eller jakthunden kan påtreffe bjørn, gir dette kurset deg god grunnleggende kunnskap om bjørnen og dens atferd. Kurset gir deg grunnlag for å opptre fornuftig i møte med bjørn, enten du jakter på bjørn eller ikke, understreker NJFFs jaktkonsulent, Roar Lundby.

- En skadet bjørn er en potensielt farlig bjørn, enten det dreier seg om kollisjoner eller skadeskyting. Dette stiller særskilte krav til jegeren i forhold til kunnskap om bjørn og også bjørnehundens atferd i ulike situasjoner. Dette er elementer som belyses særskilt i kurset.

​​​Vil øke jaktinteressen

Det er en bærebjelke at forvaltning og beskatning av de store rovdyrene så langt som mulig skal skje som for øvrige arter - nemlig gjennom ordinær jakt med vanlige jegere. Omfanget av jakt på bjørn i Norge er lite, men økende, noe vi ser av det høye antallet jegere som hvert år registrerer seg som lisensjegere. Mange reiser også til Sverige for å jakte bjørn.

For å øke interessen for jakt på bjørn og styrke kunnskapen om jaktformene, utviklet Norges Jeger- og Fiskerforbund på oppdrag fra tidligere Direktoratet for naturforvaltning (DN), nå Miljødirektoratet, et nettbasert kurs for bjørnejegere. Kurset bygger på de erfaringer som er gjort gjennom flere år med kurs i Hedmark og Nord-Trøndelag, og er tilpasset det frivillige tilbudet som svenskene har.

​​Nettbasert kurstilbud

Bjørnejegerkurset gir et godt grunnlag frem mot skyteprøve og god basiskunnskap for den som ønsker å registrere seg som lisensjeger på bjørn. Kurset er nettbasert og består av videoer, intervjuer og utfyllende kommentarer. Det er kontrollspørsmål etter hver modul og en avsluttende eksamen. Kursdeltakere som består eksamen kan skrive ut eget kursdiplom. Resultatet blir loggført, slik at brukere senere kan hente frem dette som dokumentasjon på gjennomført opplæring.

Kurset ligger på NJFFs Trainingportal og er tilgjengelig for alle. Her logger du deg inn med NJFF+medlemsnummer (NJFF1234567) som bruker-ID og NJFF+postnummer (NJFF1234) som passord. Du kan også registrere deg selv på innloggingssiden. Kryss av på "Vis kurs fra alle tilgjengelige kurstilbydere" og trykk Søk. Kursprisen på kr 350,- inkluderer brukerlisens, loggføring, support samt registrering.

​​​Frivillig skyteprøve for bjørnejegere

NJFF vet at den norske jegeren er genuint interessert i å utvide sin kompetanse og forberede seg for god gjennomføring av jakta. Ettersom kurset er nettbasert, er det tilgjengelig når og hvor det passer for brukeren. Gjennom kurset er det gjort konkrete grep for bedre jaktutøvelse, større måloppnåelse i forvaltningen og bredere informasjon også til ikke-jegere om hvordan jakten utøves.

Det er en målsetning at bjørnejegere som skal jakte i Sverige skal få avlegge skyteprøve i Norge som tilfredsstiller de svenske kravene i "Björnpasset". I Norge kalles skyteprøven “Bjørnejegerprøven”. Miljødirektoratet har utarbeidet egen instruks for gjennomføring av Bjørnejegerprøven i regi av jeger- og skytterorganisasjonene.

Bjørnejegerprøven kan du avlegge i stedet for den ordinære storviltprøven, hvis du ønsker det.

Skytemomentene i bjørnejegerprøven finner du her.

Kontaktperson: Roar Lundby.

- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.