Kapittel 9 - Viltressursen
Publisert 15.02.2016 01:52
Oppdatert 23.11.2016 09:58
Jakta gir opplevelser, kameratskap og forståelse av naturen når du er ute. Men jakta gir også konkrete gleder i ettertid. Viltkjøtt er en utmerket råvare.

​​Det er smakfullt og sunt både for jegeren og for dem som er så heldige å være i jegerens omgangskrets. For noen arter er pelsen også en viktig ressurs som grunnlag for fangst eller jakt. 

Hjortedyrene er like i anatomien. Det er riktignok noen andre hensyn å ta når du har skutt et rådyr i jordekanten enn når du har felt en villrein midt oppå fjellet, men grovt sett foregår utvomming, flåing og partering etter de samme prinsippene på alle artene.

Nyttige tips

NJFF har laget en egen brosjyre "Ny jeger", som du får dersom du tar et jegerprøvekurs i regi av oss. Her finner du et utdrag fra brosjyren som viser hvordan du parterer en elg.

For småvilt varierer det hvordan felt vilt behandles. Noen arter skal henges hele til modning, mens andre arter må slaktes og gjøres opp umiddelbart. I "Ny jeger" finner du nyttige tips.

I samarbeid med Animalia har NJFF utviklet et nettbasert slakte- og parteringskurs i to deler. Vi anbefaler deg å kjøpe og gjennomgå disse to kursene, som gir en grundig innføring i både selve slaktingen og den senere nedskjæringen av slaktet. ​Forsøk en demo av kurset.

Grundig og nøyaktig flåing er en forutsetning for å kunne bruke pelsen på pelsdyr. God flåing tar tid, men gir fine skinn som kan brukes til å lage klær og andre artikler, eller rett og slett som pynt.

Et flott trofé sier noe om hvilken kvalitet det er på viltforvaltningen på en eiendom. Et område med store gevir forvaltes oftest på en god måte. Internasjonale utstillinger kårer derfor beste trofé for en rekke arter.

Arbeidso​​ppgaver

Basert på teorimaterialet i "Jegerprøven med Norges Jeger- og Fiskerforbund" har vi laget noen spørsmål som er aktuelle, både med tanke på din kunnskap som jeger og eksamensbesvarelsene. Følg linken til høyre. 

Spørsmå​​​l til kapittel 9 - Viltressursen​


Feilsøkingsmanual for jegerprøven  

Kontaktperson: Hans Petter Dalby.

Del på Facebook Del på facebook
- Annonse -
Marius Norefjell
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Svorka
Sportsmans Pride
Starkey
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2017 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.