MENY hamburgermeny Close-menu button

Eltefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød smaker helt herlig med deilig pålegg eller som tilbehør tilbehør til både supper og gryteretter. Det beste av alt – det er så enkelt å lykkes med denne type bakst.

Publisert 26. mai 2021 kl. 15.15

Rør for eksempel sammen deigen fredag morgen, så har du ferskt og godt grytebrød til lørdagens lunsj. Kanskje har du laget makrell i tomat fra bunnen av? Det smaker i så fall helt herlig på et ferskt stykke grytebrød. Ellers anbefales det som tilbehør til både elg stroganoff, hjrotegryte, kantarellsuppe og viltgryte. 

Oppskrift
Eltefritt grytebrød

Ingredienser
1 porsjon:

300 gr siktet hvetemel 
100 gr sammalt hvetemel finmalt 
200 gr sammalt hvetemel grovmalt 
0.5 ts tørrgjær 
5 dl vann 
1 ts salt 
2 ss 5-kornsblanding

Slik gjør du:

  1. Ha siktet hvetemel, sammalt hvetemel finmalt, sammalt hvetemel grovmalt, tørrgjær, salt og kaldt vann i en bakebolle. Rør det raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være litt klissete. 
  2. Dekk bakebollen med plast, og hev deigen i 12-20 timer på kjøkkenbenken.  
  3. Dryss godt med mel på et bakepapir og ha deigen over på arket. Ha mel på topp og brett sammen deigen fra kantene inn mot midten. Gjenta bretteprosessen og bruk mer mel om den er veldig klissete.  
  4. Ha godt med mel på et nytt bakepapir og legg deigen med brettesiden ned. Ha en stor bakebolle på topp, og la den etterheve i 1.5 timer. 
  5. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader. Sett inn gryten eller formen du skal steke brødet i slik at den blir varm.  
  6. Dryss litt mel i bunnen av den varme gryta og ha brødet over i gryten/formen. Dryss over 5-kornblanding (eller annet korn om du foretrekker). Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Skru ned varmen til 225 grader og ta av lokket. Stek brødet videre i ca. 15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge på topp.  
  7. Avkjøl på rist.  ​