Fiske i Østlandets beste sjøørret-elv
Publisert 15.02.2016 01:31
Oppdatert 15.02.2016 01:31
Fiske i Østlandets beste sjøørret-elv
Utsett av ørretyngel. Foto: Vegard Veberg.
Fiske i Østlandets beste sjøørret-elv
Kultiveringsinnsats i Sandvikselva. Foto: Vegard Veberg.
Tvers gjennom Bærum renner en av Østlandets aller beste sjøørret-elver. God forvaltning har sørget for det. Nå kan du være en av de heldige som får gratis fiskekort: Er du medlem i Bærum JFF og blir med på dugnad, får du fiske i elva.

​​​​Mirakelet gjentar seg hvert år. I løpet av vår- og sommermånedene finner laks og ørret tilbake til akkurat den elven hvor de selv klekket. Laksen svømmer helt fra Norskehavet og Barentshavet. Sjøørreten holder seg som regel ved kysten og har følgelig kortere vei tilbake til oppvekstområdet.

I sjøen har de begge spist seg fete og blitt voksne. Nå er det på tide å lage nye, små fiske-barn. Og da vil de hjem.  Ved hjelp av mekanismer vi ikke helt har forstått, svømmer fisken fra havet og kysten, tilbake til riktig fjordarm, og til slutt vandrer de opp sin barndoms elv for å gyte. 


Kommunalt klekkeri

Sandvikvassdraget er en av Østlandets mest aktive elver i så måte.

– Sandvikselva har en av de tetteste bestandene av laks og sjøørret i Norge, sett i forhold til vannmengde, forteller Morten Merkesdal. Han er ansatt i Bærum kommune for blant annet å passe på elva og har følgelig stålkontroll på alt som foregår der. Ved hjelp at et videoregistreringssystem får han vite hvor mange og hvor store fisk som svømmer forbi. I tillegg skal alle som fisker i elva, levere fangstrapport etter hver sesong.


Fangster helt til Hvaler​​

Elva renner gjennom et tett befolket område og kunne lett ha vært i dårlig forfatning. Full av søppel og uten fisk. Men Sandvikselva har masse liv. Ifølge Merkesdal er det takket være kultiveringen av elva. På Hamang klekkeri har det vært aktivitet siden 1857, og i 1992 overtok Bærum kommune driften. ​​​​

 – Vi setter ut 500 000 yngel av laks og sjøørret hvert år. Forsøk med merking og gjenfangst viser at sportsfiskere helt ut til Hvaler nyter godt av kultiveringen av Sandvikselva, forteller han. 


​Fiskekort mot ryddehjelp

Men selv om Merkesdal får gjort mye bra for Sandvikselva, er han glad for innsatsen fra lokale ildsjeler. Hver vår arrangerer Bærum JFF og Vestre Bærum sportsfiskere en dugnad for å gjøre elva klar for sommerens tilstrømning av laks, ørret og fiskere. 

- I år er dugnaden 20. og 21. mai. Vi samles ved Løxa kl 18.00, og sammen rydder og renser vi opp rundt elva, informerer Roar Thoresen, leder for fiskegruppa i Bærum JFF. Han påpeker at det er en fin anledning for nye medlemmer til både å bli kjent med elva og få snakket med andre i foreningen.  Og rosinen i pølsa: Alle medlemmer som kommer til dugnad får et fiskekort for inneværende sesong som takk for hjelpen! 

Her kan du lese mer om dugnaden SandvikselvaPå nettsidene til Vestre Bærum Sportsfiskere (ikke NJFF-tilknyttet) finner du masse nyttig informasjon om elva: Kart, regler, skjema for fangstrapporter osv. 


Fiskevann i Flå

Fiskegruppa i Bærum JFF har turer og aktiviteter gjennom hele året: Isfiske, havfiske, konkurranser og kurs. Bærum JFF leier også ​et jaktterreng i Flå kommune, der medlemmer har flere hytter og koier til disposisjon. Her er det også fine fiskevann! 

Ta kontakt med foreningen for mer informasjon om foreningens tilbud. Her kan du melde deg inn i Bærum JFF​.

 

​​Denne artikkelen er en del av foreningsløftet. NJFF ønsker å fokusere på de tusenvis av aktiviteter som du k​​​​an bli med på i regi av våre lokallag rundt om i landet. Har din forening gode arrangementer som fortjener en plass i ram​pelyset, så tar vi gjerne i mot tips og forslag.​​​​

 

​​
- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige medlemsfordel blå
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.