Tid for orreleik
Publisert 15.02.2016 01:30
Oppdatert 15.02.2016 01:30
Det suser, svisjer og tuter - den trolske lyden av orrfugl vekker deg mens det ennå er mørkt. Er du en av dem som drømmer om å dra på orreleik, men som ikke vet hvordan du skal gjøre det? Da kan den lokale jeger- og fiskeforeningen din være til hjelp.

​​​​​

Det tar på å være orre-kar om våren (Alle foto: John Øystein Berg).


Du stikker hodet opp av den varme soveposen og kikker ut over myra. Det danses der ute. Hvite kluter i mørket. Kakling og "tsjoing", vingeslag og våryre byks.

Så dupper du av igjen. Våkner når det er blitt lyst. Legger deg godt til rette og tar inn sanseinntrykkene av den magiske dansen på myra.

Har du ennå til gode å oppleve dette? Nå er tiden inne! Orrfuglene er allerede godt i gang med parrings-leiken. Siste uken i april eller første i mai er det som regel «høne-uke». Det er da selve parringen skjer - og aktiviteten på myra har ekstra høy temperatur.​

 

​​​​​Hemmelige spillplasser

Å dra på orreleik er i utgangspunktet en smal sak. Alt du trenger er sovepose,  liggeunderlag og et lett kamuflert telt eller gapahuk. 

Og i ​tillegg må du kjenne til en spillplass. Det er gjerne her det stopper for alle dem som ikke er så heldige å ha en farfar som har vist dem spillplassen sin. For det er med spillplasser som med soppsteder og fiskeplasser – det er en hemmelighet som går i arv fra generasjon til generasjon. 

Heldigvis finnes det noen som kan hjelpe deg i gang. Jentegruppa i Asker Jeger- og fiskeforening er en av dem. Hvert år i slutten av april drar de til skogs for å oppleve orreleik. I 2015 er det 19. året de arrangerer tur - og de kan fortelle at det har vært masse fugl på spillplassen hvert eneste år.


​Orreleik med ekstra-service

Spillplassen som jentene besøker, ligger imidlertid i Aurskog-Høland. Det var jeger- og fiskeforeningen der som inviterte jentene for første gang i 1997. Gutta i Aurskog-Høland bærer inn ved og varter opp med hjemmelaget spekemat og bålkaffe ved ankomst.

- Dette er en hyggelig lavterskel-naturopplevelse for jenter og damer i alle aldre. Her trenger du verken å gå langt eller bære tungt. Gapahuken står klar. Det samme med bålplassen ved et nydelig, lite vann. Vi kommer til duket bord, så her er det bare å kose seg og nyte orreleiken! sier Else Bergset, eldste medlem i jentegruppa (83) og sjef for orreleik-turen. 

Om kvelden sørger jentene for å gå tidlig til sengs for å ikke forstyrre fuglene som slår seg ned i trærne rundt om kvelden. Alt er klart for morgendagens parrings-leik på myra.


​​Skogsfugljakt

Skulle det friste med annen nærkontakt med orrfugl, så kan du være med jentegruppa i Asker JFF på skogsfugljakt på Finnskogen i september. Sjekk ut aktivitetskalenderen deres! De inviterer ellers blant annet til egne dager for jenter på Olledalen skytebane, jakt på due i nærmiljøet, hundetrening og laksesafari.

Vil du bli med Else i jentegruppa i Asker JFF på orreleik? Ta kontakt på tlf. 456 33 731 eller e-post.​​Orreleikens ABC
Hvor? Ta k​​​​ontakt med lokallaget ditt (se vår lokallagsoversikt) og spør om de arrangerer turer, elle​r om de kan sette de​g i kontakt med skautravere som kjenner spillplassene. Noen kvier seg for å dele s​​in favorittplass, men kan tipse om de mer kjente plassene. Leiken er på sitt mest intense sist i april og begynnelsen av mai.
Hva? Det kan være kaldt om nettene i april/mai. Ha med godt med klær, en varm sovepose, og gjerne litt varmt å drikke.​
Hvordan? Legg deg i skjul ved kanten av spillplassen, gjerne i et lett kamuflert telt eller gapahuk, og kos deg til kvelden kommer. Gå tidlig til ro, slik at fuglen ikke blir skremt og forsvinner. Ha en plan dersom naturen kaller på litt mer upraktiske måter.

Når? Idet det mørkner, kommer fuglene og starter leiken. Midt på natta slår de seg til ro i trærne for å være klare til dagen etter. Spillet begynner mens det fortsatt er mørkt og fortsetter på morgenen. Fuglene kan ta noen pauser. Sørg for at du ligger i ro selv om de er borte et øyeblikk. De kommer som regel tilbake.


​​​​

​​​
​​​​- Ta den, din skabbete hønetyv og orrgyter!​​ - ​Det staves ikke slik, din lusne orrangutang! ​​​​- Orrkløyver! Be om orrsak! Ta deg et orrtak!

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.