10 tips til turmaten
Anine Gutubakken Byles
Publisert 05.03.2021 10:31
Oppdatert 23.03.2021 08:59
10 tips til turmaten
Foto: Anine Gutubakken Byles
Det meste kan lages på primus eller på bålet, det handler bare om litt planlegging og gode forberedelser før turen. Her får du 10 smarte tips for å lykkes med turmaten.
  1. ​​​​​​​​Forberedelser er viktig 
    Gjør så mange forberedelser som mulig hjemmeStek opp kjøtt, kok grønnsaker, kutt opp ting som skal rett i en gryte eller i stekepanna.  

  2. Pakk smart 
    Bruk gjerne matbokser med flere rom for å legge de ulike ingrediensene til turmaten i. Skal du frakte saus kan du for eksempel vaske og fylle en tom ketchupflaske eller en brusflaske. Ta alltid en pose utenpå bokser og flasker med flytende slik at du ikke får mat utover hele sekken. 

  3. Ferdiglagde wraps 
    Lag ferdig wraps hjemme. La alle velge sitt favorittilbehør og pakk dem i matpapir som du kan navne med en tusj. 
     
  4. Bruk restemat 
    Å ta med restematen på tur er både smart, enkelt og digg. Har du tacorester? Legg det lag på lag, og vipps så har du deilig nachos​ til lunsj eller middag. 

  5. Tips til damping ​
    Ønsker du å dampe noe, for eksempel dumplings som du har laget ferdig hjemme, da kan du ta av nettingen på en sil som kan plasseres opp ned i gryta på primusen. Spisepinner kan alle spikke selv på turen. 
     
  6. Aluminiumspakker 
    Kutt opp kjøtt/fisk og grønnsaker med litt urtesmørog lag små pakker med aluminiumsfolie. De kan du enten varme opp på primusen eller bålet.  

  7. Pizza på tur 
    Bruk ferdig pizzadeig. Du kan enten lage pizzaen i stekepanna på tur. Da må du ha med fyllet, og gjerne ha et lokk slik at osten smelter. Ellers kan du ha på fyllet på deigen hjemme, rulle sammen og dele i skiver. Da kan du enkelt frese pizzasnurrer i stekepanna på enten bålet eller primusen. Pinnepizza kan også forberedes hjemme. Ha på fyll på deigen, rull den tett sammen. På turen finner du en passe pinne som du tvinner deigen rundt og steker over bålet. 

  8. Varmrøyking på primusen  
    Varmrøyking gir ikke bare god smak på fisken, den blir også utrolig saftig. Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen. Legg en seng av einebær, blader og kvister og fisken eller fiskebitene på topp. Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke. La fisken røyke i 15-20 min. Prøv varmrøkt ørret.​

  9. Alt-i-ett 
    Det er flere ting du kan lage som alt-i-ett. Omelett​: Miks sammen egg, krydder og litt melk og ha over på en flaske. Finhakk løk, paprika, sopp og viltpølse og fres det i stekepanna hjemme og ha det over på flasken. Ta med primusen og litt smør, og vipps har du deilig omelett på tur. Pytt-i-panne: Finhakk kokte poteter, løk, paprika og viltpølser hjemme, og ha det over i en matboks. Ta med primusen og litt smør på tur og fres alt sammen stekepannen. 

  10. Ostesmørbrød 
    Lag ferdig ostesmørbrødene hjemme. Har du elgkarbonader til overs smaker det for eksempel nydelig med ost, pesto og stekt sopp. Pakk dem inn i aluminiumsfolie og gi navn til hver pakke om fyllet er ulikt. Her kan alle få sitt favorittilbehørHvis du har et toastjern eller et vaffeljern til bål kan du bruke detEllers kan du fint steke dem på bålet eller primusen med aluminiumsfolien på. ​

Turmat-2.jpgTurmat-3.jpg

Til alle oppskrifter​


- Annonse -
Familiemedlemskap
Gjensidige jakthund gul
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.