Storviltjegere tar årlig skyteprøve
Publisert 02.11.2020 10:15
Oppdatert 19.11.2020 11:12
Storviltjegere tar årlig skyteprøve
Jegere som jakter storvilt med rifle, må ta en årlig skyteprøve. Du må ta skyteprøve for hvert rifleløp som skal benyttes under jakt og felling.

​​​Obligatoriske skudd

Første del av skyteprøven er 30 obligatoriske skudd med rifle på valgfri blink. Dette skal skje over minst to dager. Jegeren får maksimalt godkjent 15 skudd per dag.​ De 30 obligatoriske skuddene kan gjennomføres i valgfri skytestilling som liggende, sittende, knestående, stående eller på annen måte, f. eks sittende i skytebenk og med fast anlegg​.

Skudd mot dyrefigur

Etter de obligatoriske treningsskuddene er gjennomført skal jegeren ta en skyteprøve mot en dyrefigur. Skudd mot villreinfigur er det mest vanlige, og dette gjennomføres slik: 

For hver rifle som skal benyttes til jakt eller felling av storvilt må det skytes fem skudd mot villreinfigur. For rifler med flere løp må det for hvert løp som skal benyttes til jakt eller felling av storvilt skytes fem skudd mot villreinfigur. Alle 5 skudd skal være treff innenfor et innsirklet felt, 30 cm i diameter, som er angitt på figuren, men ikke synlig fra standplass. For kombivåpen (rifle-hagle), drillinger og dobbeltløpet rifle skal det i en serie på tre skudd være tre treff innenfor sirkelen. Denne delen må avlegges med jaktammunisjon med ekspanderende prosjektil (blyspiss, hullspiss e.l.). Skytingen skal foregå på 100 meters bane mot stillestående villreinfigur i format 1 x 1 m. Figuren skal være typegodkjent av Miljødirektoratet.

Det skal ikke anvises før alle skuddene i serien er avfyrt. Det anvises bestått eller ikke bestått. Bestått anvises som innertier, ikke bestått som bom. Treffpunkt skal anvises om ønskelig. Skuddene mot villreinfigur skal gjennomføres i valgfri stilling uten fast anlegg. Tillatte skytestillinger er liggende, knestående, sittende med albuene støttende på lår/knærne eller stående. Det er ikke tillatt å sitte i skytebenk, benytte fastmonterte støtteben eller skytestokk. Det er tillatt å benytte skyterem/riflestropp ved gjennomføring av skyteprøven.​

Dokumentasjon 

Når du skal på storviltjakt med rifle må du ha med deg dokumentasjon for bestått skyteprøve. Skyteprøven kan dokumenteres med appen Min jegerdokumentasjon eller ved attestert vitnemål i papir.​

Les mer om vitnemål på mobilen her og finn ut hvordan kontrollører kan bruke appen her. ​

​​​​​​​​​Skytetrening skaper trygghet

​​Gode skyteferdigheter bør være en prioritet for alle som er opptatt av jakt. En jeger som er trygg på våpenet sitt, som skyter regelmessig og har godt treningsgrunnlag, vil rett og slett være en bedre jeger. 

Få tips og råd til skytetrening​

Mer om skyteprøven finnes på Miljødirektoratets nettsider. 

- Annonse -
Familiemedlemskap
NJFFs Samarbeidspartnere
Gjensidige
Sportsmans Pride
Thon Hotels
Langseth Advokatfirma DA
Din Tur
Hørselslaben
Norges Jeger- og Fiskerforbund har en rekke sentrale samarbeidspartnere som du drar nytte av. Klikk på logoene for å se våre medlemstilbud.
Copyright © 2013 - 2021 Norges Jeger- og Fiskerforbund
Lokalforeninger tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund har redaksjonelt ansvar for innhold de publiserer på sine respektive nettsider i NJFF-portalen.